Nem a nép pártja, nem a nemzetek Európája

2019. március 20. 10:37

A liberális nihilizmus és a kereszténydemokrácia nem összebékíthető.

2019. március 20. 10:37
Szalma György
Origo

„Az Európai Néppárt ma alig képviseli Európa népeinek az érdekeit, utat tévesztett, valami megváltozott, és úgy tűnik, már nincs visszatérés az eredeti önmagához. A Fideszt ugyanazok a támadások érik a frakción belülről, mint a liberális oldalról, egyre több konfliktust kénytelen vállalni saját pártcsaládján belül is. A névleg kisebbségben levő liberálisok rátelepedtek mind a baloldali, mind a jobboldali pártokra, mindkét frakción egyaránt megjelentek a liberális áttétek. A kereszténydemokrácia ellenségei úgy tűnik, sikerrel verik szét az Európai Parlament legnagyobb frakcióját, a keresztény konzervatívokét.

A nagy politikai tömörülések elvesztették jellegzetességüket, egyik nagy európai párt éppen olyan, mint a másik. Nemcsak a Néppárt üresedett ki, az európai szocialista pártok sem képviselnek semmit a szociáldemokrata értékekből. Európa pártjai a neoliberalizmusban találták meg a legkisebb közös többszöröst.

A Néppárt ma már nem értékeket képvisel, nem a hazafias és keresztény elveket valló pártok közössége, csupán egy ernyőszervezet, amely helyet ad olyan politikai alakulatoknak is, amelyek semmilyen tekintetben nem számítanak sem jobboldalinak, sem konzervatívnak, kereszténynek pedig még kevésbé. Az eredetileg kereszténydemokrata irányultságú frakcióban lassan túlsúlyba kerülnek a liberálisok.

Egy krízis kellett ahhoz, hogy az ellentétek felszínre kerüljenek, egyértelművé váljon, a liberális nihilizmus és a kereszténydemokrácia nem összebékíthető. Békeidőben könnyen együtt lehetett működni minden tagpárttal, azonban Európa ostroma közben kiderült, hogy a liberálisoknak eszük ágában sincs erőfeszítéseket tenni, a kereszténység, a nemzetek Európája számukra nem egy megvédendő érték.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2019. március 20. 21:02
Amúgy a Mandit többre értékelem mint az Origot.
még fokozza
2019. március 20. 16:22
A szarházi székelyek megint medvebocsot gázoltak. Ezzel szórakoznak. Rohadjon meg a fajtájuk.
Pelso j.
2019. március 20. 15:16
Gyuri, a fidesz részben nektek köszönheti ezt a szituácót, az elvtelenségeteknek, a görcsös, de átlátszó megfelelési kényszereteknek.
barany
2019. március 20. 14:57
Orbánéknak nem szabad tovább gatyázni a Néppárttal. A kilépéssel a Fidesz, legalább is a szavazatokat illetően, nem nagyon veszíthet. Kivéve, ha túl sokáig hagyja magát alázni. Utóbbi esetben a hazai ellenzék és a velük szimpatizáló média vérszagot kap, és megpróbálja a Fidesz és Orbán tekintélyét és támogatottságát kikezdeni. Nagy kárt nem csinálhatnak, de a sikerre kiéhezett ellenzék egy kis sikertől is felbátorodhat. Egyébként több, a migráció kérdésében a Fidesszel egyetértő pártcsalád várja tárt karokkal a Fidesz csatlakozását. És feltehetően sok néppárti tagpárt Orbán-barát szavazója fogja Fidesz ellenes pártját elhagyni. Igaz, a Fidesz kilépése hozhat némi plusz szavazatot is a néppárti pártoknak, de valószínűleg sokkal többet visz, mint amennyit hoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik