Nem a nép pártja, nem a nemzetek Európája

2019. március 20. 10:37

Szalma György
Origo

A liberális nihilizmus és a kereszténydemokrácia nem összebékíthető.

„Az Európai Néppárt ma alig képviseli Európa népeinek az érdekeit, utat tévesztett, valami megváltozott, és úgy tűnik, már nincs visszatérés az eredeti önmagához. A Fideszt ugyanazok a támadások érik a frakción belülről, mint a liberális oldalról, egyre több konfliktust kénytelen vállalni saját pártcsaládján belül is. A névleg kisebbségben levő liberálisok rátelepedtek mind a baloldali, mind a jobboldali pártokra, mindkét frakción egyaránt megjelentek a liberális áttétek. A kereszténydemokrácia ellenségei úgy tűnik, sikerrel verik szét az Európai Parlament legnagyobb frakcióját, a keresztény konzervatívokét.

A nagy politikai tömörülések elvesztették jellegzetességüket, egyik nagy európai párt éppen olyan, mint a másik. Nemcsak a Néppárt üresedett ki, az európai szocialista pártok sem képviselnek semmit a szociáldemokrata értékekből. Európa pártjai a neoliberalizmusban találták meg a legkisebb közös többszöröst.

A Néppárt ma már nem értékeket képvisel, nem a hazafias és keresztény elveket valló pártok közössége, csupán egy ernyőszervezet, amely helyet ad olyan politikai alakulatoknak is, amelyek semmilyen tekintetben nem számítanak sem jobboldalinak, sem konzervatívnak, kereszténynek pedig még kevésbé. Az eredetileg kereszténydemokrata irányultságú frakcióban lassan túlsúlyba kerülnek a liberálisok.

Egy krízis kellett ahhoz, hogy az ellentétek felszínre kerüljenek, egyértelművé váljon, a liberális nihilizmus és a kereszténydemokrácia nem összebékíthető. Békeidőben könnyen együtt lehetett működni minden tagpárttal, azonban Európa ostroma közben kiderült, hogy a liberálisoknak eszük ágában sincs erőfeszítéseket tenni, a kereszténység, a nemzetek Európája számukra nem egy megvédendő érték.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/145143

Ajánljuk még a témában