A történelem legszebb forradalma

2019. március 21. 17:00

A párizsi kommünről.

2019. március 21. 17:00
Balázs Gábor
Mérce

„A Kommünnek nem sikerült legyőzni az uralkodó osztályokat, de lerombolt valamit, ami talán még fontosabb volt: azt a tudatot, hogy a munkások és más népi rétegek a történelmi uralkodó osztályoknak (ideértve immár a burzsoáziát is) szükségszerűen alá vannak vetve.

A korban mindenki tudta, miről volt szó igazából: a nép ragadta magához a hatalmat.

Ez volt megbocsáthatatlan.

Ahogy a Kommün egy korabeli egy ostorozója írja: »A Kommün nem a despotizmusnak, vagy az arisztokráciának üzent hadat, hanem a civilizációnak, a társadalomnak és a hazának.«

A Kommün valamiféle civilizációs harcként való felfogása okozza, hogy bár a Kommün kétségtelenül igen bátor felkelés volt, de a gyakorlati intézkedései aligha lehettek okai annak a végtelen gyűlöletnek, amelyet ellenségei szemében kiváltott.

Ebben a valódi kulturális forradalomban – kulturális, a szó legkiterjedtebb értelmében, azaz az »egész civilizációt érintő« (melyhez csak egy hasonlítható, illetve később persze 1917, a »L’An II«, azaz 1793-94, a társadalom »nemesmentesítése«), ahol például a Monsieur/Madame megszólítás sértésszámba ment, ahol a »burzsoá« ruházat viselése gyakran nem volt veszélytelen, melyet az összes nagy »polgári« író rettegő megvetése kísért (Flaubert, George Sand, Anatole France, még Zola is, egyedül a jó Victor Hugo volt kivétel, aki ugyan nem sokat értett a Kommün forradalmából, de ő mindig a nép mellé állt), egy pillanatra megingott a társadalmi hierarchia rendszere.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolka50.50
2019. március 23. 11:52
"A nép ragadta magához a hatalmat" - nofene. Azt meg hogy csinálta?
amok
2019. március 22. 20:39
A sok mércés idiótát elküldeném a létező szocializmus egyik-másik emblematikus intézményébe, pld Vörös Hadsereg 3 év, vagy egy - egy puhább állami elmegyógyintézet.
balbako_
2019. március 22. 18:05
Esztelen vérfürdő és a végén császárság.
nyugalom
2019. március 22. 11:23
Oltek, raboltak, tenyleg van mit unnepelni, akarcsak nalunk kunbelaekat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik