Mitől néppárt egy néppárt?

2019. március 18. 21:58

Akinek stabil az értékrendje, nem egészen érti, mi folyik az Európai Parlament Európai Néppárt elnevezésű csoportosulásában

2019. március 18. 21:58
Kondor Katalin
Kondor Katalin

Annyit – ha újságolvasó – felfog, hogy belharcok folynak. Mást nemigen. Minap a Miniszterelnökséget vezető minisztertől hallhattuk: a Fidesz az Európai Néppárt tagja, és az is kíván maradni, mert leginkább itt van mód kereszténydemokrata politizálásra az európai színtéren. A kijelentés azért fontos, mert hetek óta mást sem hallunk, mint hogy a kontinens számos pártalakulata vagy éppen tisztségviselője arról nyilatkozik, a Fideszt ki kell zárni ebből a pártból.

Maga a junckeri székre leginkább esélyesnek kikiáltott jelölt, Manfred Weber is élesen bírálta a Fideszt, mi több, példátlan módon ultimátumot is adott neki bizonyos dolgok megváltoztatását követelve. Párton belül elég különös cselekedet ultimátumot intézni bárkihez is, ennél jóval tisztességesebb és egyenesebb magatartás, ha a kifogásolt dolgokról vitát kezdeményezünk.

Ezzel meg csak az a baj, hogy vitára ma már az EU-n belül aligha lehet számítani. Vannak kijelentések, amelyeket hiába cáfol, akit támadnak, nem ér el vele semmit – lásd Sargentini megannyi vádaskodását. Ezzel tehát nem érdemes foglalkozni. Nekem az is furcsa, hogy egy ilyen Weber-féle jelölt egyáltalán kérheti, hogy hagyjuk abba a plakátozást. Megismétlem, amit már leírtam korábban: hol volt M. W. úr, amikor Verhofstadt feldíszített autóján követelte: Orbánnak mennie kell? Az nem plakát?

No de nem a fentebb említett állításokat szeretném boncolgatni, hanem egy ideje már az foglalkoztat, mitől néppárt egy néppárt. Mert a néptől nem, annyi bizonyos! Nem emlékszünk arra, hogy a Néppárt bármelyik csoportja – a magyaron kívül – megszavaztatta volna az országa lakóit az unió legfontosabb dilemmáiról, bevezetni kívánt intézkedéseiről. Hol volt itt a nép?

Ókori példákkal feleslegesen hozakodnánk elő, más idők jártak akkor, de azt tudjuk, hogy az ókori görög városok piacterein, amikor az úgynevezett népuralmat, azaz a demokráciát gyakorolták, nem szavazhatott mindenki, csak akkor, ha úgynevezett „teljes jogú” volt. (Például földdel rendelkező és húsz éven felüli). Ez legalább világos szabály. Akkoriban egyébként a népvezért demagógnak hívták arrafelé. Milyen érdekes változáson ment át a szó jelentése a századok során!

Kapcsolódó cikkek

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2019. március 19. 09:53
Éppen úgy adtak maguknak egy nevet, mint ahogyan a vérbeli mocskos komcsik magukra akasztották a "demokrata" szót! Attól még büdös, aljas, komcsik maradnak. Az EU Néppárt nem más, mint egy gyűjtőnév. Valójában Koldusszarpárt lenne a találó név. A 74 tagpárt között libsi, komcsi, keresztény, mind, mind megtalálható. Ennek a libsi vonulatát merkel-weber vezeti. Hihetetlen aljas, hitleri politikát folytatva! Ha nem azt teszed amit mondok kinyírunk! Ha ez a mocskos népirtó vonulat továbbra is teret kap, akkor nem csak polgárháború szinten, hanem Európa szinten fog vér folyni. Akik képesek saját honfitársukat legyilkoltatni, mit nekik Európa? Gyilkosok!
Béna Géza
2019. március 19. 09:25
A Néppárt a nevéből ítélve egy populista pártnak kéne lennie!!!!!!!!!
Pelso j.
2019. március 19. 05:51
Ez nem lehet igaz. Hogy tucatjával állnak sorba a propagandisták, s a fidesz mellettük a pártlapban teret enged K.K. semmitmondó butáskodásának.
szeekely
2019. március 19. 00:42
Na ha meg Kondor Kati is kioztja a Neppartot, akkor a Neppartnak tenyleg annyi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik