1848-49

Történész: Nagyszerű volt a reformok gondolata

2019. március 15. 09:17

A reformkor maga nem volt nagyszerű, de a reform gondolata, hogy változtassák meg az országot, igen – mondta Katona Csaba történész az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 171. évfordulója alkalmából.

A reformkor maga nem volt nagyszerű, de a reform gondolata, hogy változtassák meg az országot, igen – mondta Katona Csaba történész az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 171. évfordulója alkalmából.

A forradalom kitörése előtt Magyarországon a nemes és a nem nemes nem volt egyenlő a törvény előtt, nem volt közteherviselés, nem volt önálló magyar kormány, sajtószabadság – közölte. 

Mindezt ma egy európai működő demokráciában evidencia – tette hozzá, megjegyezve, hogy a reformkor legjobbjai ezen alapelveknek igyekeztek érvényt szerezni. 

Létrejött például az Országgyűlés, ahová már nem követeket küldtek, hanem képviselőket, lett önálló magyar kormány, eltörölték a jobbágyság intézményét, megkezdődött a közteherviselés kialakítása, nemzeti bankként kezdett működni a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank, létrejött az önálló magyar pénz, a Kossuth-bankó – sorolta a történész.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/144897

Ajánljuk még a témában