Az 1848/49-es szabadságharcra emlékeznek a magyar közösségek

2019. március 14. 09:08

Miniszterelnökség
MTI-OS

Egyházak, helyi politikai és civil szervezetek, magyar iskolák, nagykövetségek vállalják magukra az események szervezését.

„Az 1848/49-es szabadságharcra emlékeznek a magyar közösségek

Világszerte megünneplik a magyar szervezetek és közösségek március 15-ét. A megemlékezésnek Európától Ausztráliáig közösségformáló szerepe is van, sok település együtt ünnepel, és sok helyre érkeznek vendégek Magyarországról vagy más magyarlakta régióból. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által indított Kőrösi Csoma Sándor és Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai a világ minden táján aktívan részt vesznek az ünnepségek szervezésében.

A rendhagyó történelemórák, előadások, ünnepségek már a 15-ét megelőző hétvégén elkezdődtek és az azt követő héten is folytatódnak. Egyházak, helyi politikai és civil szervezetek, magyar iskolák, nagykövetségek vállalják magukra az események szervezését, amelyben aktívan részt vesz a Petőfi Sándor Program 72 és a Kőrösi Csoma Sándor Program 140 ösztöndíjasa, sőt, nem egy helyen az ő munkálkodásuk eredményeképpen kezd meghonosodni, vagy felelevenedni az ünnep.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc valamennyi fontos helyszínén, és a forradalmárokhoz köthető helyszíneken is szerveznek ünnepi programokat, így például Medgyesen, Segesváron, Petőfi feltételezett elestének helyén, a 2005-ben újjáépített Ispánkúti Petőfi-emlékműnél, a győztes piski csata helyszínén vagy Székelykeresztúron, ahol két éve újra elültették Petőfi körtefáját. 

Törökországban is minden évben megemlékeznek, hiszen a szabadságharc után több magas rangú tiszt, sőt, maga Kossuth Lajos is menedéket talált itt az üldöztetések elől. Ünnepelnek New Yorkban is, ahol Kossuth 1851-ben tizenhét napot töltött.

A kárpátaljai Beregszászon zászlót bont a Kárpátalja Baranta, egy közel 100 fős magyar harcművészettel foglalkozó közösség, és azon belül a Rákóczi Légió, amely a kárpátaljai kötődésű, de szülőföldjüket ideiglenesen elhagyó barantásokat, harcművészeket, hagyományőrzőket gyűjti össze.

A megemlékezések és az ünnepi rendezvények előkészítésében és lebonyolításában mindenhol aktívan részt vesznek a Petőfi Sándor és a Kőrösi Csoma Sándor programok ösztöndíjasai.

Londonban külön a megemlékezésre írt színdarabot mutatnak be az ösztöndíjasok aktív részvételével, míg Frankfurtban a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai által, zenei művekből, néptáncból, valamint történelmi dokumentumok szemelvényeiből összeállított ünnepi műsort adtak elő a helyi magyarok. Ösztöndíjas készíti az ünnepi néptáncműsor koreográfiáját a kanadai Torontóban, és állította össze a műsort az amerikai Clevelandben is. Az ösztöndíjasok munkájának köszönhetően most először lesz megemlékezés az angliai Kingston upon Hullban, és hosszú idő után most emlékeznek meg először március 15-ről a szerbiai Tiszakálmánfalván is.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/144838

Ajánljuk még a témában