Tisztelt Elnök Asszony, meghívásának nem tudok eleget tenni

2019. február 19. 18:47

Polt Péter
MTI-OS

A látszatát is kerülni kell, hogy a magyar legfőbb ügyész közreműködésével tartott bizottsági meghallgatás kampányeseménnyé váljon.

„Tisztelt Elnök Asszony!

Köszönettel vettem megtisztelő levelét, amelyben meghív az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága 2019. március 4. napján megtartandó ülésére. A meghívó szerint a 2017. szeptember 18-án Budapesten tartott eszmecsere folytatásaként az ülés tárgya az Európai Ügyészséggel, a szervezett bűnözéssel, a nemzetközi bűnügyi együttműködéssel, továbbá az OLAF ügyekkel és az azokban tett igazságügyi ajánlásokkal összefüggő kérdések megvitatása.

Sajnálattal tájékoztatom Elnök asszonyt, hogy még a meghívó megérkezését megelőzően a magyar sajtóban nem csupán a meghívás ténye, hanem annak oly módon értelmezett tárgya is megjelent, hogy az ülés az OLAF Magyarországot érintő ajánlásai nyomán elrendelt nyomozások értékelése lenne.

Az újsághírek alapjául szolgáló európai parlamenti bizottsági tag Facebook bejegyzése - amely egyben azt a hamis látszatot is kelti, hogy a magyar legfőbb ügyész megjelenési, sőt beszámolási kötelezettséggel tartozik a Bizottság felé - egyértelműen olyan politikai dimenzióba helyezi a meghívást, amely a már folyamatban lévő európai parlamenti választási kampányhoz köthető. A magyar Alaptörvény (Alkotmány) ugyanakkor megtiltja a magyar ügyészségnek, az ügyészség bármely tagjának, hogy politikai tevékenységet fejtsen ki, illetve ilyenben közreműködjön.

Ennek megfelelően még a látszatát is kerülni kell annak, hogy a magyar legfőbb ügyész közreműködésével tartott bizottsági meghallgatás politikai kampányeseménnyé váljon.

Minderre figyelemmel az egyébként nagyon szoros határidővel és előzetes egyeztetés nélkül történt meghívásnak nem tudok eleget tenni. Továbbra is elkötelezett vagyok az Európai Unióban történő szakmai együttműködés iránt, és természetesen a magyar ügyészség minden segítséget megad a Bizottságnak feladatai elvégzéséhez.”

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/143494

Ajánljuk még a témában