Az egység megmaradt

2019. február 19. 08:03

Nem éppen a tervek szerint alakult a visegrádi országok és Izrael csúcstalálkozója Jeruzsálemben.

2019. február 19. 08:03
Őry Mariann
Őry Mariann
Magyar Hírlap

„Nem éppen a tervek szerint alakult a visegrádi országok és Izrael csúcstalálkozója Jeruzsálemben

Andrej Babis cseh kormányfő tegnap délelőtti bejelentése szerint az év második felére halasztják a tanácskozást, a lengyelek nélkül ugyanis nincs értelme most megtartani. Nem az országcsoport és a zsidó állam viszonya romlott ugyanis a régóta tervezett csúcstalálkozó előtti pillanatokban, hanem csak a lengyel és az izraeli fél különbözött össze.

Izraelben egyébként áprilisban parlamenti választásokat tartanak, így Krzysztof Szczerski, a lengyel elnöki hivatal kabinetfőnöke szerint eleve kockázatos volt most megtartani a tanácskozást. Már csak azért is más viselkedést várt az izraeli diplomatától, mert ahogy fogalmazott, igazán megérthette volna, hogy jelen pillanatban a visegrádiak tesznek szívességet Izraelnek, nem pedig fordítva. A történelem nemcsak Lengyelországban, hanem Izraelben is érzékeny ügy. A Háárec például tegnap hosszan taglalta, hogyan befolyásolják Benjamin Netanjahu kormányának viszonyát európai országokhoz a világháborúval kapcsolatos eltérő narratívák.

Tiszta sor, hogy Varsó nem hagyhatta annyiban Kac nyilatkozatait, Morawieckinek pedig ebben a nem túl kellemes helyzetben azért mégiscsak van valami jó. Az ügy belpolitikai jelentőségét nem kell magyarázni, ráadásul az is kiderült a lengyel vezető szerint, hogy a visegrádi országok egységesek, „elfogadhatatlannak tartják a bármelyik tagország ellen irányuló alaptalan, rasszista támadásokat”.

Amíg tehát az Európai Unió és Izrael viszonya feszült, addig a visegrádi négyek erős európai szövetségesnek számítanak, akik hasonlóan kritikusan látják Brüsszel politikáját, így a felek között lényegében magától értetődik az együttműködés a közös célok mentén. Újabb igazolása ez annak, hogy a visegrádi országokkal márpedig számolni kell.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanóc
2019. február 19. 16:28
Kac-kac! - mondta Gyuri bácsi. Az a tárca ott kvázi az övé.
Harangláb
2019. február 19. 09:33
...büntetőjogi következményekkel kelljen szembenézniük. A modern kori tudománytól idegenek a dogmák... Sajnálatos, hogy az izrseli külügyminiszter így elragadtatta magát, és a V4-ek higgadt reakciója tetszik.
mucsay
2019. február 19. 09:19
"Kac szavain nemcsak a lengyel kormány háborodott fel, hanem az ellenzéki Polgári Platform is, Grzegorz Schetyna volt külügyminiszter például rasszizmusról és lengyelellenességről beszélt." most mondjátok nekem, hogy nem rontottunk el vmikor vmit. ez a lengyel liberális ellenzék.
rajgy
2019. február 19. 09:14
Éljen a V3 egysége! A lakájmédia ennek is tud tapsolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik