Nem cáfolom, hogy zsarolnak minket

2019. február 19. 09:45

Az, hogy nem kapjuk meg a nekünk járó költségvetési pénzeket, véleményünk szerint törvénybeütköző. Interjú.

2019. február 19. 09:45
Lovász László
Népszava

„A kutatóintézetek már említett átvilágítása március végén lezárul. Palkovics miniszter úr azt szeretné, ha a következő hónaptól már az új rendszer szerint működnének. Lehetséges ez?

Nem hiszem, hogy lehetséges lenne. Arra látok esélyt, hogy addigra kialakuljon egy kölcsönösen elfogadható, akár vázlatos terv, ami alapján el lehet indulni. A Corvinus Egyetem szerkezetének kidolgozása is egy évet vett igénybe. Az MTA nagyobb, szerteágazóbb tevékenységet folytató intézethálózat, sokkal bonyolultabb tevékenységet folytat.

Ehhez képest a pénzcsapokat már elzárták. 

Ebben nem is értettünk egyet a kormánnyal.

Palkovics miniszter azzal érvelt, az átvilágítás átmeneti, három hónapos időszakára saját zsebből is ki tudja gazdálkodni az alapműködés költségeit az MTA. Eddig nem hallottunk arról, hogy jelentős kutatások álltak volna le vagy kikapcsolták volna a fűtést. Lehet, hogy a miniszternek van igaza? 

Mondjuk úgy, igen, túl lehet élni, mert bizonyos beszerzéseket, kifizetéseket, pályázati kiírásokat el lehet halasztani. Így pár hónapot át lehet vészelni. Az viszont továbbra sem világos, hogy miért van erre szükség. Az, hogy nem kapjuk meg a nekünk járó költségvetési pénzeket, véleményünk szerint törvénybeütköző.

Az ön elődje, Pálinkás József azt nyilatkozta, ez zsarolás. Zsarolva érzi magát?

Mondjuk úgy, nem cáfolom Pálinkás úr állítását. Egy ilyen lépés méltatlan a kormányhoz és az ország egyik legrégebbi szervezetével szemben is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 148 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2019. február 19. 17:38
Átláthatóság és teljesítmény - ezek az elvárások. Talán nem kellene ezt zsarolásnak titulálni. A privilégiumok féltése, ami miatt megy a habverés. A verseny a fejlődés motorja. Na az büdös nekik.
illiberator
2019. február 19. 15:47
Lovász szerint az MTA = ATM
llnnhegyi
2019. február 19. 15:25
Orbán Viktor 1989- ben a Hősök terén elmondta az egész világ előtt: 20 év után felszámoljuk az összes komenista hatalmat, intézményt. Most az MTA- n a sor. A fideszre ezért szavaz művelt jobboldali közönség nagy arányban A fertelmes liberal-bolsevik gazemberek nagy bánatára bosszúságára! Nem volt titok, nincs titok!
syphax
2019. február 19. 15:23
Aki PÉNZT VÁR VALAHONNAN oszt' nem kap.....mind "csalódott". Nyilván Lovász akadémikus úr is igy van ezzel. Az lenne a fura, ha örülne annak hogy nem kapja meg azt a zsozsót, amit vár. Az már más kérdés, hogy "jár-e neki annyi, és úgy jár-e nekik" ahogyan azt Ő állitja. De ezt mi "földi halandók itt a végeken" úgysem fogjuk tudni hiteltérdemlően eldönteni...Mert nyilván majd Lovász azt mondja "jár",feltételek nélkül, Palkovics akadémikus miniszter meg azt: "úgy, olyan formában nem jár." És majd ki-ki eldönti, kinek hisz....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik