És akkor Vona közbeszólt

Gyöngyösi Márton állítja: Vona utasítására javasolta a zsidó képviselők listázását

2019. február 19. 21:02

„Felvetettem, hogy én a gázai konfliktusról akarok kérdezni, mindenki egyetértett. Vona Gábor szólt csak bele. Azt, hogy az a kettős állampolgáros követelés legyen benne mindenképp a felszólalásomban” – mondja a Jobbik frakcióvezetője.

Gyöngyösi Mártonnal, a Jobbik frakcióvezetőjével készített interjút a Válasz Online.

Az interjúban kitértek Gyöngyösi elhíresült, 2012-es parlamenti felszólalására is, amelyben kifejtette: listázni kellene a zsidó származású parlamenti képviselőket. Gyöngyösi állítja: Vona Gábor kérésére fűzte bele felszólalásába a javaslatot.

Azokban a napokban az izraeli légierő csapást intézett a Gázai övezet ellen, rengeteg civil áldozattal a palesztin oldalon. Néhány nappal a felszólalásom előtt a Jobbikkal tüntettünk emiatt az izraeli nagykövetség előtt, fönt, a Rózsadombon. Vona Gábor akkori beszédében több pontos követeléslistával állt elő – ezek egyike volt, hogy az izraeli-magyar kettős állampolgárok vonatkozásában ki kell szűrni a nemzetbiztonsági kockázatot” – mondja.

Napok óta terveztem, hogy azonnali kérdést intézek a külügyminiszterhez a gázai övezetben folytatott izraeli bombázás kérdésében, mégpedig azért, mert a kormány egy rendkívül egyoldalú közleményben a nemzetközi jogot is durván megsértő Izrael oldalán foglalt állást. (...)  Ahogy tehát átbeszéltük a témákat és felvetettem, hogy én a gázai konfliktusról akarok kérdezni, mindenki egyetértett. Vona Gábor szólt csak bele” – folytatja Gyöngyösi. „Azt, hogy a tüntetésen elmondott pontjaiból az a kettős állampolgáros követelés legyen benne mindenképp a felszólalásomban”.

Mondtam, hogy ez nagyon nem vág ide, márpedig két percbe rövid felvezetés után egy jól megfogalmazott kérdés, egyetlen gondolat kifejtése fér csak bele, úgyhogy nem kellene. Gábor viszont ragaszkodott hozzá, és ő volt a pártelnök, a frakcióvezető… Órákat gondolkodtam, hogyan illesszem be a szövegembe ezt a felvetést, és már amikor ott ültem a parlamenti széksorban és hallgattam a többi felszólalót – tehát még percekkel a felszólalásom előtt sem tudtam, hogy oldom meg. Aztán úgy voltam vele, hogy elkezdem, aztán majd lesz, ahogy lesz, megoldja a helyzet magát…” – meséli a frakcióvezető.

Gyöngyösi azt is kijelenti: a Jobbik a terjeszkedése idején „tudatosan játszott rá a rasszista, antiszemita érzésekre”.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Jobbik egy rasszista, antiszemita politikai közösség lett volna. Se többet, se kevesebbet nem tettünk annál, mint amit ma tesz a Fidesz. A különbség annyi, hogy mi ennek a pusztító voltát felismertük és meghaladtuk” – mondja.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/143500

Ajánljuk még a témában