Felelős beszéd a jövőért

2019. február 18. 20:35

A kormány azoknak kíván segíteni, akik eddig is munkából, nem pedig segélyből próbáltak megélni.

2019. február 18. 20:35
Botos Katalin

„Nincs napjainkban a közélet iránt érdeklődő ember, aki ne Orbán Viktor évértékelőjével foglalkozna. Elemzők szerint eddigi évértékelői közül ez volt a legnagyobb hatású. Ellenfelei azonban fanyalognak, mondván, ez is csak a kormánypárt jelöltjeinek támogatottságát kívánja növelni az európai parlamenti választások előtt. Hiszen az valóban fontos, hogy milyen delegáció megy Magyarországról az Európai Parlamentbe: olyan-e, amelyik a magyarországi belgazdasági és politikai viszonyokat jól ismerve, a kormányzás pozitív oldalait reklámozza, vagy olyan, amelyik még ráerősít az egyébként is félreinformált más országbeli képviselők rosszindulatú bírálatára.

Az vitathatatlan, hogy a beszédnek volt egy világos tengelye: az európai és hazai népességfogyás megoldása nem a migráció, hanem a népességgyarapodás felpörgetése. Olyan politikai erők, amelyek a migránsbefogadással azonosítják magukat, kevéssé lesznek szimpatikusak azoknak, akik a családok segítése terén a bejelentés kapcsán konkrétumokat kaptak.

Mert húzzuk alá: azért volt az esemény a korábbi évértékelőkhöz képest még sikeresebb, mert nem csupán a miniszterelnök szívhez szóló stílusa volt hatásos, hanem a közölt, pontos adatokat is tartalmazó intézkedési terv. Ezt egyes ellenzéki fórumok úgy idézik, mint a rezsicsökkenés csodafegyverének megismétlését. Valóban tény, hogy a rezsicsökkentés a maga idejében sok szegény háztartásnak jelentett könnyebbséget, és minden bizonnyal növelte a kormány iránti szimpátiát.

Most persze le lehet szólni a bejelentett intézkedéseket, hogy azok csak a gazdagabbakat segítik vagy hogy csak ígérgetések, de ezen vélemények csak a kákán is csomót kereső erőlködések. Ha a hét pont megvalósul, kézzelfogható segítséget jelent majd sokaknak. És az emberek ezt nagyon is értékelni fogják.

Nem kétséges: a kormány azoknak kíván segíteni, akik eddig is munkából, nem pedig segélyből próbáltak megélni. És valóban van egy kis genderszínezete annak, hogy négy gyermek születése után a nők kapnák meg a személyi jövedelemadó elengedésének kedvezményét. De elgondolkodtató, az ilyen kifogások akkor miért nem merültek fel, amikor a nők húzták a rövidebbet? Pedig éppen az ilyen pároknál kellett (és kell) az édesapának látástól vakulásig dolgoznia, hogy annyit kereshessen, mint ha két családtag tudna dolgozni, hiszen jóval alacsonyabb a nagycsaládosok egy főre jutó jövedelme. Lehet persze, hogy az ilyen apáknak magasabb a fizetésük is, de ebből több az elvonás, az szja is.
Való igaz, hogy a gyermekes anyukák fizetési szintje eddig is mindig elmaradt a férfiakétól. Elég nagy probléma ez általánosságban is a nőknél! Ne mondják már a kritizálók, hogy de kár, hogy „ezeknek” jutott eszébe, mert mi még nagyobb szja-t is elengednénk… Ugyan, mi vagy ki akadályozta meg ebben a korábbi kormányzatokat? Ez a kormány mégiscsak ad a sokgyerekes családoknak, és nem csekély összeget. A nemzetgazdasági átlagkeresetet tekintve mintegy ötvenezer forintot. Nem mindegy, hogy 200 ezer vagy 250 ezer forint valakinek a havi nettó keresete!

Mondják, hogy az intézkedéscsomag elsősorban a nők egzisztenciális biztonságérzetét fokozza. Igaz. De rá is szorulnak. Hiszen hogyan vállaljon valaki gyereket, ha azzal kell szembesülnie, hogy családját esetleg egyedül maradva, a kisebb fizetéséből kell majd eltartania, gyerektartásért hadakozva az éppen lelépő féltől-férjtől?

Éppen ezért nagyon örömteli információ, hogy napjainkban egy kicsivel magasabb a házasságkötések és alacsonyabb a válások száma. A gyerekvállalás érdemlegesen ugyanis a stabil kapcsolatok esetén növekedhet meg. Ez így helyes is, hiszen a gyermekeknek anyára és apára egyaránt szükségük van. A nők e pozitív diszkriminációja pedig jogos és kívánatos, mert az többnyire az erősen hátrányos társadalmi-gazdasági feltételek kompenzálásának egy szerény kísérlete.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2019. február 19. 07:16
Orbán világosan megmondta azokat kell támogatni, akik a gyerekért és nem a gyerekből akarnak élni.
annamanna
2019. február 19. 03:36
1. először komolyan meg kellene tanítani a gyereknevelés elvárt szintjének paramétereit, mert sok fiatal már eleve nem tudja, mit kezdjen egy gyerekkel, nincs tapasztalata, nincs rutinja és azért nem vág bele a gyerek "projektbe" mert "még nincs készen rá". A tanulmányokat természetesen papírral lehetne igazolni (szakirányú érettségi a célszerű, mármint magyarul. legyen érettségi tárgy a családi életre nevelés). Ezek tehát szakismeretek, a gyerekneveléshez speciális tudás szükséges, amit tényleg el lehet ismerni szakmaként, és mivel tudást is igényel és sok erőfeszítést is kíván, ezért valóban lehet érte fizetést is adni. 2. De csak akkor, ha a teljesítményt ugyanúgy, mint más szakmák esetében, folyamatosan ellenőrzik. Anélkül ugyanis bárki bármilyen módon visszaélhet a pénzzel, a közpénzzel való visszaélésnek pedig legalább ezt az új csapját nem érdemes megnyitni. Tehát érdemes lenne rá közpénzt szánni, de csak abban az esetben, ha cserébe "profi" munkát végeznének a szülők, és "minőségi" gyerekanyagot állítanának elő, nem pedig mihaszna, neveletlen, drogos anarchista bűnöző csürhét. Abból van épp elég, nem kell még több. 3. max. 38 éves korig, biológiai okból kb eddig elég biztonságos a gyermekvállalás, innentől kezdve rizikós. És a nőnek sem jó, ha végképp otthon savanyodik meg. Jó volna, ha lenne annyi jövőképe egy fiatalnak, hogy előre tudja tervezni - érettségi után cirka 20 éve van a támogatott gyerekvállalásra. Ezekkel a kitételekkel együtt a főállású anyaság óriási segítséget, támaszt, biztonságot jelentene a nőknek, és az abortuszok arányát töredékére szorítaná vissza.
aleb19
2019. február 18. 22:43
munkából, nem pedig segélyből próbáltak megélni ------------------------------------------------------------------------------------------- 2012 ota evente 80-90ezer /ksh/ magyar volt kenytelen kitantorogni, mert partunk es kormanyunk szarerthugyert dolgoztatja a beszelo szerszamokat es most emeltek meg a a magyarul nem beszelo migrancs melosok keretszamat 57.000-re mert csak az olcso munkaber szamit a neolibsi fidesznyikeseknek
Harangláb
2019. február 18. 22:30
Zseniális a terv! A Bokrosék megindították a megélhetési szülést, és ez valami teljesen más. Jól tapintható a szoci és a nemzeti kormányzás közötti különbség... (A CSOK-nál pl. egy csomó bűncselekmény elkövetője ki van zárva...Ügyes!!!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik