Dongóország

2019. február 18. 19:32

Az S&P nem vizsgálja, hogy milyen áron tartható fenn már hatodik éve az államháztartás moderált hiánya.

2019. február 18. 19:32
Bonta Miklós

„Az S&P belátta, hiába készíti el – kritikus megjegyzésekben is bővelkedő – jelentéseit Magyarországról, ha a külföldi befektetők ezzel mit sem törődnek. A hitelminősítők valószínűtlennek tartják, hogy az általuk is megérdemeltnek tartott gazdasági szankciókat Brüsszel 2020 előtt érvényesítse Magyarország ellen. Talán még azután sem kerül sor rájuk. Az Európai Unió hiába emeli fel intő szavát a Magyarországon kormányzati segédlettel megvalósuló korrupció vagy a jogállamiság mindennapos sárba tiprása ellen, a szankciókat legfeljebb kilátásba helyezik, a jelenlegi gazdasági ciklusban érdemi változás nem várható.

Így a korábban a magyar kormányzati tényezők által is - egyébként méltatlanul - bírált S&P is belenyugodott abba, hogy hazánk egy »dongóország«. A hasonlat Orbán Viktor mára szinte elfelejtett kijelentéséhez köthető, amely még abból az időszakból származik, amikor benne ragadtunk a befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriában: »A tudósok szerint a dongó nem lehet képes repülni a súlya, mérete, szárnyai nagysága miatt, és mégis tud.«

Az S&P nem vizsgálja, hogy milyen áron tartható fenn már hatodik éve az államháztartás moderált hiánya. Számukra az a meghatározó, hogy egy általuk vizsgált ország hitelképessége hosszú távon fenntartható-e vagy sem. Az elmúlt közel háromnegyed évszázadban kormányok jöttek-mentek, a tulajdonosi struktúrák változtak, de Magyarország rendre teljesítette tartozásainak visszafizetési kötelezettségeit. A hitelminősítőket ez kielégíti, s ha veszélyeket látnak,  legfeljebb visszavesznek a pozitív kilátásokból. Véleményük pedig egyre visszhangtalanabbul vész el a többi hír között.”

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szőke Ciklon
2019. február 20. 15:04
Hát a szoci-libsi időkben ezek csinálták a gazdaságpolitikát. Meg is lett a következménye. Most abban bízik, azért drukkol a köcsög, hogy " a megérdemeltnek tartott gazdasági szankciókat Brüsszel 2020 előtt érvényesítse Magyarország ellen." Hát ilyen ellenzéke van a kormánynak, helyesebben ellensége a hazánknak.
Vakfolt
2019. február 19. 16:14
"Az S&P nem vizsgálja, hogy milyen áron tartható fenn már hatodik éve az államháztartás moderált hiánya." Mély, őszinte bánatotok, hogy miután a mesterségesen CDS felárral manipulálva bedöntöttétek a forintot és az IMF tárgyalásokra kényszerítettétek a kormányt 2011.-ben, azért csak valahogy kibújtunk ebből a hurokból, és azt a rohadt nagy hiányt valahogy csak csökkentgetve görgetjük magunk előtt és még a MOL részvényeket is vásároltunk a hitelből, ahelyett, hogy mint a görögök, azt a pénzt a hitel törlesztésére fordítottuk volna.. és szépen csődbe mentünk volna, hogy egy marék homokért fel tudjatok minket vásárolni.. Tényleg, mégis mi a bánatos faszra ment el a fletó által megduplázott hiány? Azzal a dajkamesével hagyjuk egymást, hogy megyó nyugdíjaira, mert ezt már akkor sem hitte el senki, mikor még új hazugság volt..
Rasdi
2019. február 19. 12:40
Ha jól emlékszem, a hitelminősítők minden mutató ellenére rendszeresen viszonylag leminősítették az országot.
fogas paduc
2019. február 19. 12:39
Ha jól számítom, akkor májustól egy új unió lesz. Ha nem számolom jól, akkor meg nem lesz unió.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik