Új venezuelai választást sürget Róma

2019. február 12. 15:00

A dél-amerikai ország ellenzéki vezetőjének, Guaidónak a küldötteit fogadta az olasz kormány.

Minél előbbi, szabad és alkotmányos elnökválasztást sürget Venezuelában az olasz kormány, amelynek erről szóló határozatát Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter kedden ismertette a római képviselőházban. Az olasz diplomácia vezetője a parlament alsóházában mutatta be a kormánypártok, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga közös állásfoglalását a venezuelai válságról.

Enzo Moavero Milanesi kijelentette, hogy Róma aggódik a dél-amerikai országban kialakult humanitárius válsághelyzet miatt. Az olasz kormány konfliktusmentes megoldás érdekében dolgozik – hangsúlyozta a külügyminiszter. Hozzátette, hogy az olasz kormány elfogadhatatlannak tartja és elítéli az erőszak bármilyen formáját. Megjegyezte, hogy a római kormány úgy ítéli meg, hogy a tavaly májusi venezuelai elnökválasztás nem adott "demokratikus legitimitást" a győztes Nicolas Madurónak.

Az M5S és a Liga határozata elkötelezi a római kormányt, hogy többoldalú diplomáciai közvetítéssel a minél előbbi, szabad, hiteles és az ország alkotmányát tiszteletben tartó új elnökválasztást támogassa Venezuelában. A határozat a kedd reggeli kormányülésen született meg, amelyen Giuseppe Conte miniszterelnök, két helyettese, Luigi Di Maio, az M5S és Matteo Salvini, a Liga vezetője vett részt, valamint Enzo Moavero Milanesi.

Az olasz külügyminiszter parlamenti felszólalását a képviselőházi ülésteremben az a venezuelai delegáció is hallgatta, amelyet a magát ideiglenes venezuelai elnöknek kikiáltó Juan Guaidó küldött Rómába. A küldöttséget hétfőn Matteo Salvini fogadta. Venezuelában a legfrissebb adatok szerint mintegy 250 ezer fős az olasz közösség létszáma, de több mint 2 millióra teszik az olasz származásúakat.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/143088