A butaság akkor is butaság marad, ha azt behízelgő képernyőmosollyal mondják

2019. február 12. 15:32

Tarlós István
Pesti Srácok

Gergely nem tapasztalt aktor a várospolitikában, első ciklusos kerületi polgármester. Interjú.

„A budapesti szavazók 2,4 százaléka volt kíváncsi Karácsony Gergely és Horváth Csaba gigászi küzdelmére. Ha nem a minél több ellenzéki választó elérése volt a céljuk, akkor mi más?

Elsősorban is előválasztást – az USA-ban is – egy párton belül tartanak, és nem több, egyébként összeilleszthetetlen identitású és programú párt részvételével. Ennyiben nem csak egy nálunk új, de furcsa jelenségről beszélhetünk. Szándékosan nem szólaltam meg a folyamat alatt, nehogy beavatkozással vádoljanak. A válaszomat most is inkább elemzésfélének szánom. Nem lehet nem észrevenni, hogy  ezen az előválasztáson igazában porig alázták az MSZP-t. Még az előző mélyponthoz, azaz 2014-hez képest is. Tavaly már miniszterelnökjelöltjük sem volt, most először főpolgármester-jelöltjük se lesz. Egy nulla százalékos párthoz kell fordulniuk segítségért. Karácsony Gergely nem közülük való, maga mondta néhány éve, hogy jobban utálja az MSZP-t, mint a Fideszt. Másfelől valóban beszédes ez a 2,4 százalék!  Ha valamiféle felfokozott leváltó hangulat volna, valószínűleg nem így viselkednének a választók. A győztes ebből 1,9 százalékot kapott, erre mondják, hogy történelmi áttörés történt? Ez belső bizonytalanságot sejtet. A 34 ezer résztvevőt ők soknak mondják. Ez erősen relatív. Az ő előzetes reményeikhez képest lehet annak nevezni, az 1,4 millió budapesti választásra jogosultak oldaláról nézve elenyésző. A harmadik , amit észrevettem, hogy az MSZP és a Párbeszéd rosszul használja az igeidőket. Befejezett tényként beszélnek  olyan fejleményekről, amik még egyáltalán nem biztosak: Puzsér Róbert például máris cáfolja, hogy részéről automatikusan, feltétel nélkül folytatódna az előválasztási folyamat. Nem is ezt ígérte egyébként. Ráadásul mindenféle  előválasztást mellőzve bárki elindulhat még nyáron is a főpolgármesteri  választáson, akár civil, akár más pártok színeiben, ha összegyűjti az ötezer érvényes ajánlást. Ehhez nem szükséges a DK, vagy a Párbeszéd engedélye, senkit nem kötelez, hogy ők befejezettnek tekintenek egy maguk szervezte előválasztást.

Amit mond, abból az is következik, hogy az elő-előválasztásnak semmi egyéb tétje nem volt, mint ismét lenyomni egy ejtőernyőst a szocik torkán, Karácsony Gergely személyében.

Gergely valóban nem tapasztalt aktor a várospolitikában, első ciklusos kerületi polgármester. Szubjektív véleményem szerint nem is elsősorban az MSZP-sek, hanem inkább a DK-sok mentek el többen az előválasztásra, hiszen Gyurcsányéknak nem érdeke a szocialisták erősödése. Valószínűleg tehát alapvetően a DK hozta össze ezt az 1,9 százalékot.  Az egész történet nyilván rosszul esik a klasszikus MSZP-tagoknak. Karácsony Gergely nem baloldali szereplő, hanem nyilvánvalóan szélsőliberális. Az MSZP, mint párt pedig tovább erodálódik. Képtelenség, hogy sorozatosan nem tudnak saját jelöltet kiállítani.

Mit tud Karácsony, amit más nem, hogy az utóbbi években kiérdemelte a “bármely ellenzék bármilyen posztra alkalmas jelöltje” megtisztelő státuszt?

Ezt nem tudom, nem az én dolgom. Gergely valószínűleg erősen alapoz külsőségekre. Emlékszem, épített ilyesmire 2010-ben Horváth Csaba is. Nem látok sem identitást, sem hiteles programot. Náluk egyszerre van káosz és eufemisztikus önbizalomfejlesztő hangulat.  Egyébként pedig jó volna, ha helyretennénk a siker fogalmát! Jó időben érkezett például a bennünket manapság nem igazán ajnározó Brüsszel múlt heti elismerése, amivel idén Budapest nyerte a legjobb európai  úti cél díját. Külön kiemelik a méltató levélben, hogy mindez az elmúlt tíz év kemény munkájának a gyümölcse. Karácsony Gergelyék két nappal korábban még arról beszéltek, hogy Budapestet – szerintük – tönkretették.  Az elismerés, éppen Brüsszelből, látványosan nem növeli a hitelességüket. Most a Liszt Ferenc repülőtér zajterhelésével kapcsolatban igyekszik felvenni a szálat a zuglói vezetés, miközben a szakminiszterrel rég egyeztetést folytatunk városvezetői szinten. Karácsony Gergő egyszerűen átemel folyamatban levő ügyeket, például Városház udvar projektet, vagy a szmogrendeletünket és saját ötletként beszél róluk. Ha épp nem össze-vissza beszélnek, akkor tőlünk lopják az ötleteket.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/143090

Ajánljuk még a témában