Évértékelő

Orbán: Újra és újra győzni fogunk

2019. február 10. 14:56

A családtámogatási rendszer további változásáról, az elmúlt tíz évről és az előttünk álló jövőről is beszélt vasárnapi évértékelőjében Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

Február 10-én három órától tartja évértékelő beszédét Orbán Viktor. Az ellenzék tüntetést szervezett a beszéd színhelyére, a Várkert Bazár mellé. A tüntetők miatt már a délelőtt lezárták a Lánchidat.

Az évértékelő

A miniszterelnök először köszönetet mondott a magyaroknak, majd felvetette a kérdést, fejlődik-e az ország? Orbán szerint egy évtizednyi idő elég arra, hogy megnézzük, hogyan alakul a nemzet sorsa. Mint felidézte, 2009-ben Magyarországnak nem csak adósságkezelő csomagokra, de egy teljes megújulásra és új irányra volt szüksége.

Mára azonban elmondhatjuk: a magyarok egyre hosszabb életben reménykedhetnek, egyre többen házasodnak, a foglalkoztatottság 55-ről 70 százalékra növekedett, az államadóság jelentősen csökkent, ahogyan a jövedelmek is növekedtek, a minimál bér több mint duplájára nőtt.  

Orbán szerint az ember személyes sikerét is sokban befolyásolja, hogy országuknak milyen jövőt képzelnek. Ma az emberek terveznek, gondolnak a következő nemzedékre, taníttatják gyerekeiket. „Mi ez, ha nem felemelkedés?” – kérdezte a miniszterelnök. 

„Magyarország készen áll, újra és újra győzni fogunk.

Nekünk nem az jelenti a győzelmet, ha pártunk nyer, hanem ha országunk” – mondta Orbán.

Magyarország tizenötmillió szétfutó életből áll, döntéseinkkel ezt kell összefogni Orbán szerint. A személyes segítségnyújtás fontosságára hívta fel a figyelmet a miniszterelnök, aki azt is elmondta, a kormány mit vár ezért cserébe.

„Az ország törzse, aki se nem szegény, se nem jómódú, elvárja, hogy legyen munkája és munkájának legyen értelme. (…) Cserébe elvárja, hogy legyen biztonsága és a gyerekeinek legyen jövője” – állította. A miniszterelnök szerint néhány dolgot már letettünk az ő asztalukra is, de a szegénységgel küzdők is segítségre szorulnak. Ma is százezrekről beszélünk a mélyszegénységben élők kapcsán, ám Orbán szerint a kormány „mindenkinek adott esélyt a becsületes életre”, de nem voltak „sem megértőek, sem elnézőek azokkal, akik nem a gyerekeikért, hanem a gyerekeikből akartak megélni. (...) Harminc éve se hittem el, hogy a szegénységet nem lehet Magyarországon felszámolni, ma sem adom be a derekam.”

„Magyarország az a hely, ahol mindenkinek jó lesz magyarnak lenni.

A gyerekeknek lesz iskola, tankönyv és ingyen étkeztetés” – szögezte le.

A magyar ellenzék Orbán szerint bevándorláspárti politikusok gyülekezete, Soros és az EU politikusai tartják őket lélegeztetőgépen. Vörös-és barnaingesek közös menetelése az, amit jelenleg látunk, ők a magyar hazafiak ellenségei. Szégyen ez, és az EU még támogatja is – hangzott el a beszédben. A tévészékházban lépcsőre mászó képviselők inkább kezdő színészekre emlékeztetnek, mint politikusokra. „Talpig úriemberek ezek, nade fölötte?” 

Az ellenzéki politikusok után a gazdaságról, munkaügyekről hallhattunk: kétkezi munkások mellett fel kell futtatni a technológiai fejlesztésekhez alkalmazkodó munkahelyeket a miniszterelnök szerint.

Később megtudhattuk: harminc éve azt gondoltuk, a történelem szemétdombjára dobtuk a kommunizmus eszméjét, de a gyakorlatban ma is ez történik: eltörölnék kultúránkat, a nemzetek különbözőségét. Ma is védeni kell családjainkat, közösségeinket, szabadságunkat. „Az új internacionalitás központja Brüsszel, fegyvere a bevándorlás” – mondta Orbán. A migránsok segítésére bevezetendő módszerekről is beszélt a miniszterelnök, aki szerint egész Európában csak Magyarországon kérdezték meg a népet, hogy mit gondol a migrációról.

„Túl kell látnunk a félelmeinken”

– szögezte le.

Európa változásáról beszélt ezt követően: a keresztény vallás keveredni fog a migránsok világnézetével, az eredményt pedig mindenki elképzelheti. „Aki egyszer erre a gyorsvonatra felszállt, el fog menni a végállomásig, retúrjegy azonban nincs – nekünk azonban van még esélyünk a változásra” – hangzott el.

Később a demográfia válságáról hallhattunk: egyre kevesebb gyerek születik egész Európában, erre az Nyugat-Európa válasza, hogy migránsokkal pótolja majd a hiányzó népet. Ezzel szemben Magyarországon nemzeti egységet igyekeztek létrehozni a családpolitikában, amit az emberek 80 százaléka támogat a miniszterelnök szerint. „Az emberek azt akarják, hogy folytassuk”  – mondta a miniszterelnök, aki bejelentette,

a családtámogatási rendszer újabb hét ponttal bővül:
  1. Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden negyven alatti nő, aki első házasságában szül gyereket, tízmillió forintos kedvezményes hitelben részesülhet.
  2. A két-és többgyermekes családok a CSOK-ot ezentúl használt lakásokra is felhasználhatják.
  3. A második és minden további gyermek születése esetén átvállal a családok jelzáloghiteléből.
  4. Azok a nők, akik négy vagy több gyereket vállaltak, életük végéig mentesülnek a SZJA fizetése alól.
  5. Elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját.
  6. Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást – 2022-re minden gyereknek lesz lehetősége bölcsődébe járni.
  7. Bevezetik a nagyszülői GYED-et.

A miniszter bejelentette azt is: a középiskolások nyelvtanulási lehetőségeiben is változásokat vezetnek be, valamint 700 milliárd fordítanak egészségügyi fejlesztésekre, láthatjuk: „az egészségügyben már mocorog valami”.

Elköszönésként országvédő és-építő munkára hívott mindenki a miniszterelnök, aki szerint „fiataljaink okosabbak és erősebbek, mint mi voltunk. (…) Már csak a jókedv és humor hiányzik, de arról majd a magyar ellenzék gondoskodik” – mondta Orbán.

„Ne szerénykedjünk: szerencsésen állnak a csillagok, ha érdemtelenül is, de a Gondviselés velünk van. (…) Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” – zárta beszédét a miniszterelnök.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/142966

Ajánljuk még a témában