Nem apró és nem technikai

2019. február 8. 14:01

Garay Klára
Népszava

A Néprajzi Múzeummal kapcsolatos ítélet az ötödik az elmarasztaló ítéletek sorában.

„Apró technikai probléma - nyilatkozta a Városliget Zrt. vezetője a Közigazgatási és Munkaügyi Bírósági ítéletről, melynek következtében vissza kellett vonni a Néprajzi Múzeum építési engedélyét.

A valóság az, hogy a probléma nem apró, hanem súlyos, nem technikai, hanem rendszerszintű. A Néprajzi Múzeummal kapcsolatos ítélet az ötödik az elmarasztaló ítéletek sorában. Minden városligeti épület esetén megsértik, semmibe veszik az ügyféljogokat, az információhoz való hozzáférés jogát és a tisztességes eljáráshoz való jogot. Nem tekinthető apróságnak, ha az ügyfelek nem ismerhetik meg a benyújtott építészeti-műszaki tervdokumentációt. Ha a házunkkal szomszédos telekre építeni akarnak valamit, de mi szomszédként, ügyfélként nem ismerhetjük meg a tervet, nem tudhatjuk, hogy egy légies nyári lakot építenek vagy egy 10 emeletes panelházat, netán egy éjszakai mulatót. Látatlanban se elfogadni, se megtámadni nem lehet valamit.

A tervek gondos tanulmányozása teszi lehetővé, hogy a szomszéd észrevételeket tegyen, a véleményeket ütköztetni lehessen. Az építtetőnek is érdeke, hogy a szomszéd jogainak megsértése nélkül építkezzen, hiszen ez a szomszédság a következő néhány generáció életét is meghatározza.  Ha nem tanulmányozhatjuk a terveket, érdemben nem élhetünk a fellebbezés jogával, mert nem tudjuk, hogy szomszédunk számunkra kedvező vagy kedvezőtlen beavatkozásra készül-e a telkén.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/142891