Magyarországon a kisállattartói kultúra még gyermekcipőben jár

2019. február 7. 18:30

Fodor Kinga
Univet.hu

A probléma valójában az emberek mentalitásával és a betartatáshoz szükséges apparátus hiányával van.

Tavalyi kijelentése, mely szerint a kutya nem való mindenkinek, szintén nagy felháborodást váltott ki. Továbbra is úgy gondolja, hogy a kutyatartás ma luxusnak számít?

Magyarországon a kisállattartói kultúra még gyermekcipőben jár, míg a vonatkozó magyar jogszabályok világszinten is kiemelkedők, a probléma valójában az emberek mentalitásával és a betartatáshoz szükséges apparátus hiányával van. Hazánkban 1998-ban alkották meg az Állatvédelmi Törvényt, többek között azzal a céllal, hogy fokozzák az emberek felelősségtudatát az állatokkal való kíméletes bánásmód érdekében, valamint meghatározzák az állatok védelmének alapvető szabályait. Viszont nálunk, főleg vidéken, az állat még mindig a »jószág« kategória, aminek többek között az is az oka, hogy hazánkban maga a kisállatgyógyászat is csak 15-20 éves múltra tekint vissza. Bár most már a felelős állattartás felé vettük az irányt, még sok a teendő, hogy ne legyenek minden naposak a médiában megjelenő állatbántalmazásokkal, és főleg kutyatámadásokról szóló híradások.

Tudom, hogy nem voltam népszerű azután a kijelentésem után, hogy akinek nincs pénze rá, ne tartson kutyát, de számoljunk utána: egy 10 kilós kutya minimális költsége 12 év alatt közel másfél millió forint, gondolok itt az etetési, tartási, ivartalanítási, állatorvos ellátási, vagy adott esetben a gyógyszerek költségeire. Amennyiben a gazdinak nincs erre anyagi lehetősége, annak az állat a legnagyobb elszenvedője.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/142845

Ajánljuk még a témában