Venezuelai válság: a Kreml Madurót tekinti törvényes elnöknek

2019. január 24. 16:57
Oroszország szerint nem helyes beavatkozni a dél-amerikai köztársaság belügyeibe, a Kreml szóvivője elmondta, hogy „Maduro Venezuela legitim államfője”.

Oroszország Nicolás Madurót tekinti Venezuela törvényes elnökének és óva int minden országot attól, hogy beavatkozzanak a dél-amerikai köztársaság belügyeibe – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön Moszkvában.

„A legfelső hatalom elbitorlásának kísérletét Venezuelában úgy ítéljük meg, mint ami ellenkezik a nemzetközi jog alapjaival és rombolja azokat” –hangoztatta. Mint mondta, Moszkva a legnagyobb figyelemmel követi a venezuelai eseményeket, és aggályokat ébresztenek benne azok a kijelentések, amelyek nem zárják ki a venezuelai belügyekbe történő külső beavatkozást.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország ezt megengedhetetlennek, az erőszakos fellépés követelését pedig megengedhetetlennek tartja.

Nicolás „Maduro Venezuela legitim államfője” – mondta Peszkov.

Beszámolója szerint Caracas egyelőre nem fordult segítségért Moszkvához, és a venezuelai helyzettel kapcsolatban orosz-amerikai kapcsolatfelvétel sem történt. Kitért arra, hogy a latin-amerikai országban egy sor orosz cég jelen van, és decemberben Vlagyimir Putyin elnök a kapcsolatok további bővítéséről tárgyalt Maduróval az orosz fővárosban.

„Ezért természetesen érdekeltek vagyunk a Venezuelával fennálló jó viszonyunk megőrzésében és tökéletesítésében” – hangozatta Peszkov.

Nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy Oroszország milyen támogatást nyújthat Venezuelának, ha amerikai olajembargót hirdetnek meg ellene, mint ahogy arra sem, hogy mennyi hitelt nyújtott Moszkva Caracasnak.

Az orosz külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben azzal vádolta meg Washingtont, hogy Caracas ellen tett lépéseivel és bejelentéseivel „totálisan semmibe veszi a nemzetközi jog normáit". Állásfoglalása szerint az Egyesült Államok arra törekszik, hogy eljátssza „a népek sorsa önjelölt eldöntőjének szerepét”, és Venezuelában megvalósítsa „a számára nem kívánatos kormányok leváltásának kipróbált forgatókönyvét”.

(MTI)

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Itt nem arrol van szo hogy ki a szimpatikus, hanem a torvenyessegrol. Jellemzo hogy ahol a ballib torvenyesen nem tud hatalomra jutni ott puccsal probalkozik.
Ukrajnaban Janukovics, Oroszorszagban Putyin, Magyarországon Orban, Amerikaban Trump az orszag nep altal torvenyesen valasztott vezere. Venezuelaban Maduro.

Ugyanigy franciaknal Macron, nemeteknel Merkel, pedig oket ruhellem. De levaltani oket torvenyesen kell nem pedig puccsal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés