A fraknói vár

Pert indít Magyarország ellen az Esterházy-család alapítványa

2019. január 17. 13:20

Pert indít hazánk ellen az Esterházy-család alapítvána bécsi Kurier szerint, hogy visszakapják azt a 260 műtárgyat, amelyet a Tanácsköztársaság idején vittek el a fraknói (forchtensteini) várukból, s amelynek egy részét ma a fertődi kastély pincéjében őrzik.

Az Esterházy-család leszármazottai által irányított Esterházy Stiftung pert indít Magyarország ellen az 1918-ban a fraknói (Forchtenstein) várból Magyarországra szállított 260 műtárgyért – írja a bécsi Kurier. A per február 22-én kezdődik a fővárosi bíróságon, az alperes a magyar állam. 

A tárgyakat 1918-ban a zavaros bécsi viszonyok, a bécsi baloldali uralom miatt menekítették Budapestre, s az Iparművészeti Múzeumban voltak letétben egészen 1944-ig, amikor az ostrom miatti félelemből kivették a letétből és a várbeli Esterházy-palota pincéjében helyezték el. A palota teljesen összeomlott az ostrom alatt, a gyűjtemény mintegy 25 százaléka megsemmisült, a maradék hihetetlen állapotban került elő 1948 körül, a romok alól, s a súlyosan sérült tárgyakat magyar költségen restaurálták. 

V. Esterházy Pál herceg 1923-ban letéti megállapodást kötött az Iparművészeti Múzeummal, a dokumentumban az akkori magyar kulturális miniszter kifejezetten elismerte az Esterházyak tulajdonjogát. Magyarország 1948-ban elkobozta és államosította a javakat, Pál herceget, aki a Mindszenty-per egyik vádlottja volt, börtönbe vetették, ahonnan 1956-ban szabadult.

A magyar kormány pár éve  az itt lévő 260 tárgy közül „a hetven legfontosabbat” a budapesti Iparművészeti Múzeumból Fertődre, az ottani Esterházy-kastélyba szállította. 

A műtárgyak értékét mintegy százmillió euróra taksálják, az Esterházyak szerint azonban ez így nem mondható ki, mert ennek megállapításához fel kellene értékelni a tárgyakat, vagy akár csak biztosítani kellene, amiről nincs szó. 

A család a Kurier szerint úgy gondolta, hogy tisztázni lehet a nyitott kérdéseket 2013-ban, amikor a magyar kormány az állami múzeumokban lévő összes műtárgy eredtét vizsgálni akarta, hogy esetleg visszajuttassák azokat a jogos tulajdonosoknak. Felajánlotta a magyar államnak, hogy a kincsek továbbra is Magyarországon maradhatnak, cserébe azt várta el, hogy a darabok szabadon hozzáférhetők legyenek a tudomány és kutatás számára, és hogy Magyarország kész legyen kiadni bemutatásra a tárgyakat, amikor a fraknói vár gyűjteményét kiállítják valahol. (Most éppen New Yorkban készülnek ilyen bemutatót rendezni.) Emellett a családfő ragaszkodik a tárgyak tulajdonjogának egyértelmű rögzítéséhez is.

A család egyébként karácsony előtt kötött sokéves (hasonló tárgyú) jogvita után átfogó megállapodást Burgenland osztrák tartománnyal, amely a dokumentum értelmében 7,7 millió eurót fizet, és „szoros kulturális együttműködésre lép” a korábbi felperessel – írja a lap.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/141639

Ajánljuk még a témában