Európai Parlament

Az EP támogatja az uniós kifizetések jogállamisági feltételekhez kötését

2019. január 17. 15:51
A jelentést 397:158 arányban fogadták el a strasbourgi plenáris ülésen csütörtökön.

Megszavazta az Európai Parlament (EP) csütörtökön azon tervezett mechanizmusnak a létrehozását, amelynek keretében bizonyos, például jogállamisági feltételekhez kötnék az Európai Unió tagállamainak megítélt közösségi források kifizetését a 2021-2027 közötti költségvetési ciklusban.

A jelentést 397:158 arányban fogadták el a strasbourgi plenáris ülésen.

A mechanizmus keretében felfüggeszthetnék, csökkenthetnék a jogállamisági elveket súlyosan megsértő, vagy például az uniós pénzeket érintő csalások és korrupció, illetve az adócsalások ellen nem elég hatékonyan fellépő országoknak szánt EU-s forrásokat, a hiányosságok jellegével és súlyosságával arányos módon.

Ilyen határozatra a tervek szerint az Európai Bizottság tehetne javaslatot, egy független szakértői testülettel való egyeztetést követően. Elfogadásáról pedig a két társjogalkotó szerv, az Európai Parlament és a tagállamok kormányait tömörítő tanács döntene.

Az aggályosnak tartott kérdések orvoslását követően a két intézmény feloldhatná a zárolt uniós pénzeket.

A végső kedvezményezettek védelme érdekében az érintett országoknak a döntés ellenére is folytatniuk kell az adott programok végrehajtását, és ki kell fizetniük a tervezett pénzeket, például a kutatóknak vagy civil szervezeteknek.

Eider Gardiazabal Rubial szociáldemokrata jelentéstevő leszögezte: „egyetlen tagállam sem sértheti meg az uniós értékeket következmények nélkül". 

Éves jelentésben értékelné az EU-tagok helyzetét az említett szakértői testület, amelybe minden tagország parlamentje egy szakembert delegálna, az EP pedig ötöt. A kérdésben még a tagállami kormányok tanácsának is ki kell alakítania az álláspontját, utána kezdődhetnek majd meg az intézményközi tárgyalások.

Deutsch szerint a Bizottság javaslata gyenge

Az előző napi vitában Deutsch Tamás fideszes képviselő kijelentette, hogy az Európai Bizottság eredeti javaslata gyenge, ráadásul a parlamenti előkészítés során tovább romlott, nélkülözi a normativitást, és nem lehet belőle világosan kihámozni, hogy pontosan mely szabályok milyen megsértése esetén indulna eljárás.

A Fidesz-KDNP európai képviselőcsoportjának csütörtöki közleménye szerint „elfogadhatatlan, hogy az EP bevándorláspárti többsége újabb durva politikai nyomásgyakorlási eszközt vezetne be a Soros-tervet elutasító, bevándorlásellenes tagállamok polgáraival szemben".„A bevándorláspárti magyar ellenzék EP-képviselői politikai céljaik elérése érdekében támogatták a javaslatot, amivel szándékosan ártanak a hazájuknak, a magyar embereknek" – írták, hozzátéve, hogy a kormány minden körülmények között meg fogja akadályozni az uniós fejlesztési források jogszerűtlen elvonását.

Sargentini szerint fontos az új eszköz létrehozása 

A szocialista Ujhelyi István kiemelte: „beismerő vallomással ér fel, hogy a Fidesz képviselői saját konzervatív, kereszténydemokrata pártcsaládjuk értékeit is megtagadva leszavazták a széles politikai támogatással bíró javaslatot a nyíltan szélsőséges, Európa-ellenes erőkkel egyetértésben".

„A közpénzből Európa-ellenes kampányt folytató és az EU-s forrásokat haveri kézbe játszó kormány valódi hazaárulást követ el, ha kockáztatja a Magyarországnak szánt támogatások kifizetését" –fogalmazott Ujhelyi István.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció képviselője aláhúzta: saját pártcsaládja mutatta meg a Fidesznek, hogy Magyarország kevesebb támogatásra számíthat a 2021-ben kezdődő költségvetési ciklusban, ha továbbra is megbénítják az igazságszolgáltatást, és büntetlenül maradnak a kormányhoz köthető korrupciós ügyek. Hozzátette, hogy a határozat azonban nem Magyarország, hanem "a magyar kormány gyalázatos politikája" ellen irányul.

Judith Sargentini zöldpárti képviselő fontosnak nevezte az új eszköz létrehozását, mondván, hogy nem szabad továbbra is tétlenül nézni a folyamatokat bizonyos tagállamokban, például Magyarországon.

(MTI)

Összesen 202 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

555 EP-képviselőből 397-en saját legitimációjuk ELLEN SZAVAZTAK.
ILYEN NYÍLT ÁRULÁS, EDDIG SOHA, SEHOL NEM FORDULT ELŐ A VILÁGTÖRTÉNELEM FOLYAMÁN.
A képviselők a küldőik ellen foglaltak állást, ellenük szavaztak.
Magyarán: az őket választók halálára, idegenek életére.

Az, hogy ma, rutin külföldi segítséggel - nem először - a bal-lib ismételten Magyarország tönkretételére játszik, szomorú, de realitás.
Ugyanakkor itt az ideje, hogy világossá váljon egy még szomorúbb opció:
Az, hogy anno meggyalázták gyilkossággal Tisza Istvánt, nem jelenti azt, hogy az a gyalázkodás emberi értékeket tükröz.
Ugyanígy, a mostani gyalázkodók emberi minősége rendkívül alacsony.
Bal-lib "médiától" bal-lib "politikusokig".
Figyelmeztetni kell őket:
a következményekért, ha sokadszorra szétdúlják Magyarországot: ők lesznek felelősök, Szanyik, Ujhelyik, az egész bagázs.
És: most már nem lesz kegyelem.
Ezzel legyenek tisztában.
Tisztelet a - van még ilyen, talán Hiller, Mesterházy - kivételnek.
És azért nem lesz kegyelem, mert ennyi volt:
Itt a Játék vége!
Választani kell, különben Magyarország meghal, - 1919, 1948, 1956, 1994, 2002 után - ezúttal már: örökre.
Ez a tét: ha felfogja a bal-lib, ha nem.
Ezért az eszközökből csak egy marad, annak, aki az életéért küzd.

Mire gondoltál, jóbarát?
Géniusz/Giga? Esetleg még nagyobb?

Hány néven kell téged kixeljelek senkiházi?
X

De ki, mi alapján, és kik érdekeit figyelembe véve mondja meg, hogy x országban jogállam van vagy nincs?
Aztán, lehet megszaporodnának a ....exitek ha valamelyik országgal kapcsolatban hibás döntést hoznának.

"Nem eszik olyan forrón a kását..." Több lépcső lenne még az igazi elfogadásig, ennek megfelelően több helyen is elbukhat még az ötlet. Egyébként nekem már többször eszembe jutott, hogy a "Keletieket" nem az alig kivitelezhető 7. cikkelyen keresztül akarják majd megregulázni, hanem kitalálnak valamilyen formulát, aminek segítségével "pénzügyileg" büntetnek, az " aki nem lép egyszerre nem kap rétest..." jegyében.

Az ötvenedik nevén jelentkezik be, csak provokálni akar, kiixeltem, időpocsékolás vele bármiről vitatkozni.

Azt még nem dolgozták ki.

Mondjuk Magyarország több pénzt kap, mint amennyit befizet, szóval nem a zeu járna rosszabbul.

https://www.portfolio.hu/unios..

Majd ha latok egy konkret listat ahol tetelesen kifejtve es nem altalanossagban hanem precizen leirva megvan hogy mik is ezek az « ertekek » es hogy s mint tartandok be, akkor targyalhatunk rola, addig nem. A kozlekedesben sem « a biztonsagos kozlekedes ertekeit » keri szamon a rendor ahogy epp neki hasrautve jonak tunik, hanem egy konkret jogszabalygyujtemenyt, KRESZt kell betartani, azt es csak azt kerheti szamon.
Ugyanis igen veszelyes a jogallamisagra nezve ha az hozza a szabalyokat aki szamonkeri oket, a jogallami ertekeket onkenyesen ertelmezo ballib komisszarokkal pedig pont ez a helyzet.

"...kis, búvó országokra rálehel
a tátott tőke sárga szája. Párás
büdösség-felhő lep bennünket el." (J.A.)
Baloldaliak, ez kell nektek?

Nyár közepén-végén Weber hugyos kiskutya módra fog sunnyogni Salvini, Orbán, Kaczynski után, vetnének rá egy pillantást...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés