Sztrájkra készülnek az Audinál

2019. január 15. 19:34

Elégedetlenek az eddigi tárgyalásokkal az audis munkavállalók, így sztrájkbizottságot alakítottak.

2019. január 15. 19:34

Sztrájkbizottságot alakított az Audi Hungária Független Szakszervezete (AHFSZ), miután az érdekképviselet eredménytelennek nyilvánította a szeptemberben kezdődött bértárgyalásokat; közölte honlapján a szervezet.

A tájékoztatás szerint a bizalmi testület egyhangúan utasította el az Audi Hungaria Zrt. utolsó hivatalos béremelési ajánlatát, a bértárgyaló delegáció pedig kedden átadta sztrájkkövetelését a munkáltatónak. 

A felek megállapodtak abban, hogy a tárgyalásokat intenzívebben, nagyobb gyakorisággal folytatják, tárgyalnak szerdán, csütörtökön és vasárnap is. Továbbá egy esetleges sztrájk feltételeiről egyeztető bizottságot is felállítanak, aminek első ülését szerdán tartják. 

A sztrájkkövetelés teljes mértékben megegyezik a szakszervezet utolsó munkavállalói bérkövetelésével, amelyet a honlapra feltöltött tájékoztatók szerint december 20-án adtak át a munkáltató képviselőjének. 

A decemberi követelés rögzíti, hogy a bérmegállapodás egy évre szóljon, az alapbéremelést kombinált béremelés alkalmazásával 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeljék meg. Ezen felül az alapbérbe a mozgóbér négy százalékát építsék be, kapjon minden munkavállaló egy hónapban egy teljes szabad hétvégét, a gyermekek és az életkor után járó szabadságokkal pedig a munkavállaló rendelkezhessen. 

A választható béren kívüli juttatás keretösszegét a jelenlegi 620 ezer forintról 787 ezer forintra növeljék, fejlesszék tovább a lojalitás bónuszt, és vezessék be a jubileumi bónuszt. 

Az MTI megkeresésére az Audi Hungaria Zrt. kommunikációs osztálya azt közölte, hogy a munkáltató ajánlata bizalmas, a tárgyalások során pedig minden fél számára előnyös bérmegállapodást szeretnének kötni. 

Az AHFSZ-t egyelőre nem sikerült elérnie telefonon az MTI-nek.  

Az Audi Hungaria Zrt.-nél legutóbb 2017. január 26-án tartottak két órás figyelmeztető sztrájkot a megrekedt bértárgyalások miatt. 

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kola
2019. január 15. 20:44
eddig hol a gecibe voltak??? évekig a hangjukat sem lehetett hallani... hol voltak '10 előtt? ja akkor nem volt tárgyalási pozíció mert meló sem volt... kell a tagdíj meg az erős pozíció...gerinctelen megélhetési bűnözők... most muszáj vergődni mert a barom melós nehogy magát képviselje mert elvesztik a súlyukat (már ha volt)... erről beszélt OV. nem baj ha munkaerő hiánya van mert helyzetbe kerül a melós... ez a bajuk... ezért követelnek tulzoan... szánalmas
istvánkeve
2019. január 15. 20:31
Hát az AHFSZ jó anyagiakkal kell hogy rendelkezzen, ha ki akarja fizetni a dolgozók bérét a sztrájk idejére!
Mich
2019. január 15. 20:28
A sztrájk (de nem az anarchisták szrtájk-ja...) rendben van - ha mögötte nem a bolsik politikai nyomulása áll. Bár itt is látható a helyi szakszervezet követeléseinek elszakadása az átlag magyar munkástól (és talán még a gazdasági realitásoktól is) - évi 18 %-os emelés és 10-féle plusz...
komik
2019. január 15. 20:28
Sztrájk az audinál. Ezentúl csak 3 karika lesz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik