Kormányinfó

Orbán: Én a világ legszebb munkahelyéről mentem el egy kolostorba

2019. január 10. 10:30

„Én a mostani tüntetőkre is figyelek” – mondta a miniszterelnök. Látja, hogy vannak emberek akik számos kérdésben nem értenek egyet a kormánnyal. Ezekre a kérdésekre azonban közösen kell megtalálni a megoldásokat – hangsúlyozta a kormányfő. Orbán Viktor első alkalommal tartott Kormányinfót, ahol több órán át válaszolt a hazai és nemzetközi újságírók mindent, politikát, családját és kapcsolatrendszerét is érintő kérdéseire.

Január 10-én, csütörtökön délelőtt rendhagyó módon Orbán Viktor tartja a Kormányinfót. Mint azt előre beharangozta a miniszterelnök Facebook-oldalán, a közvetítést élőben követheti bárki. „Hahóóó, Facebookosok! 127. kormányinfó. Ma Gulyás helyett velem kell beérnetek. Élőben ma 10.30-tól itt, a Facebookon!” – írta csütörtök reggel a kormányfő.

Elnöki tájékoztatás

A miniszterelnök a rendhagyó kormányinfót a gazdasági adatok ismertetésével kezdte. Mint elmondta, 2019-re az államadósság 71 százalékra csökkent, valamint a hiány 2 százaléknál megállt. Mint elmondta, a bruttó bér-és keresettömeg növekedése is meghaladta a 11 százalékot. Orbán szerint fejlődő gazdaságról számolhatunk be, vagy ahogyan ők szokták mondani, „Magyarország jobban teljesít”, hiszen az ország pénzügyei stabilak és jó kezekben vannak.

Másodjára a családokról szóló nemzeti konzultációról számolt be Orbán Viktor. Mint mondta, 1 382 000 visszaküldött kérdőív érkezett meg. Ez volt a 8-ik konzultáció hazánkban, ezek közül pedig a 3-ik legnagyobb részvételű kérdőívezés, ami jól mutatja, hogy a társadalmat érdekli a kérdés.

Bejelentette azt is: egy magyaros emlékévet hirdetnek, ami várhatólag közel 2 évig tart majd, címe 30 éve szabadon lesz.

Negyedik pontként az Európai Parlament 2019-es választásról beszélt. Mint elmondta, a megkérdezett magyarok 52 százaléka szerint a bevándorlás a legfontosabb kérdés jelen választásban. A Fidesz két célt fogalmazott meg: először is, hogy az EU minden intézményén belül kerüljenek többségbe a bevándorlásellenes erők; tehát a parlamentben, a bizottságokban és az EU-tanácsban is. A másik cél, hogy a Fidesz legyen a legsikeresebb párt az Európai Parlamentben, de az Európai Néppártban mindenképp. „Európa legerősebb pártja szeretnénk lenni” – állította a miniszterelnök.

A félmondatos üzenetekben van az erő – hangsúlyozta. „Figyeljék meg, hogy a pártok föloszlása a bevándorláspárti és bevándorlásellenes pártok megosztásának adja át a helyét” – jelentette ki. Hozzátette: a migrációs vita újraértelmezi a viszonyunkat a kereszténységhez, megerősíti a keresztény kultúrához való kötődésünket, ez új jelenség az európai politikában. Emellett a szuverenitásról szóló vitát is újraértelmezi: az a kérdés, hogy egy közösség eldöntheti-e, kivel szeretne együtt élni. A bevándorláspártiak nem tartják tiszteletben a migránsok befogadását elutasítók demokratikus döntését a miniszterelnök szerint. A migráció olyan erejű kérdés, amely megbonthatja az unió egységét, két különböző civilizáció bontakozik ki a bevándorlás nyomán: egy vegyes civilizáció és a közép-európai keresztény civilizáció. Minden liberális demokrata egyúttal bevándorláspárti is – hangsúlyozta.

Mint elmondta, Brazíliában azt látta, hogy a migrációs vita túlnyúl Európa határain, és a többi kontinens politikai életét is meghatározza. A modern kereszténydemokrácia definícióját az ember Brazíliában találja meg: Brazília mindenekelőtt, és Isten mindenekfölött, ezt kell vonatkoztatni hazánkra is.

Kérdésekre válaszolva

 • Verhofstadt Orbánt se nem demokratának, se nem kereszténynek nevezte, ezzel kapcsolatban is elhangzott a kérdés. Orbán szerint ma a liberális gondolkodás a szabadság elsőszámú ellensége, ennek jó példája Verhofstadt véleménye.
 • Ezt követően a Reuters tett fel kérdéseket: először, hogy várható-e hogy Matolcsy György folytatja munkáját, mire a miniszterelnök azt mondta: semmilyen meglepetés nem várható. Más kérdésre válaszolva elmondta: a paksi bővítésnél a csúszás oka az, hogy bonyolult az európai közbeszerzési eljárás.
 • Ezután a magyar ellenzék akcióiról kérdezték. Válaszában elmondta, „nem azért állok itt, hogy gyepáljam az ellenzéket, nem lenne helyes így kezdeni az évet.” Hozzátette: szerinte ha az ellenzék közös listán indul, azzal saját sírját ássa, de neki nem kötelező „őket ebben megakadályozni”.
 • A munkaerő kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy „jó irányban állunk”, csak azt az illúziót kell elhagyni, hogy a munkások számával tudunk további fejlődést elérni, hiszen az elérthető magyar munkaerőt már használjuk. Orbán szerint az, hogy nincs elegendő munkaerő, az egy pozitív dolog. Kiemelte: abban reménykedhetünk, hogy mindenki másnál jobbak leszünk, de nem szabad megfeledkeznünk Magyarország méreteiről. Ezt követően a miniszterelnök kifejtette, tisztelettel adózik a külföldön dolgozó magyaroknak, akik nagyon bátrak és nem utolsó sorban a hazaküldött pénzekkel segítenek is. 
 • A következő kérdésre felelve kiderült: az ellenzék nemzetközi összefogását nem szabad kifogásolni, hiszen valóban nemzetközi összefogásra van szükség egy-egy olyan kérdésben, mint a migráció kérdése – Orbán szerint a migrációellenes erőknek is így kell tennie.
 • Külpolitikai kapcsolatainkról azt mondta: „mindenki jól jár, aki a magyarokkal együttműködik”, tehát nem tartani kell tőlünk, hanem együtt szőni terveket, közös európai fellépéseket intézni. A szlovákokkal, szerbekkel, horvátokkal való együttműködésünkről is megemlékezett a miniszter, aki szerint a mostani politikánk stabilizálja Európát és egy jobb életszínvonalat biztosíthat a lakosoknak.
 • Egy külföldi kérdés szerint a tüntetőknek nem a migráció a legfontosabb kérdés, inkább a korrupció, a média vagy az egészségügy helyzete. A miniszterelnök szerint minden amit tesz a kormány, a migráció megállítását kell szolgálja, hiszen felelőssége, hogy megállítsa a migrációt, ami sorsdöntő lehet a következő 20-25 évben is.
 • A 444 kérdéseire válaszolt később Orbán. A 444 Tiborcz Istvánról, Mészáros Lőrincről, Simicska Lajosról és Garancsi Istvánról kérdezte a kormányfőt, arról, véletlenszerű-e a meggazdagodásuk. Orbán azt felelte, nem foglalkozik üzleti kérdésekkel, a magyar politikát el kell választani a gazdaságtól, azt pedig garantálja A jobboldali médiaalapítványról is kérdezték Orbánt, miért döntöttek úgy, hogy a Médiahatóság nem vizsgálhatja ennek létrejöttét. Orbán azt felelte, az, hogy valamit összeadnak-e vagy nem, az arányokon nem változtat, és továbbra is liberális-baloldali médiatúlsúly van. A legnagyobb tévé, a legnagyobb hetilap, a legnagyobb internetes oldal mind ellenzékiek. „Ha reggel elkezdik dolgozni, megnézem a hazai sajtószemét, azt látom, hogy többen vannak ellenem. Jó, ha a mindenkori kereszténydemokrata magyar miniszterelnök arra készül, hogy ez hosszútávon is így lesz, emiatt én nem átkozódom.” Varju Lászlóval kapcsolatban Orbán azt mondta el, a parlamenti képviselők sem állhatnak a törvény fölött, joguk van bármilyen közintézménybe bemenni tájékozódás céljából, de a működtetésüket és irányításukat nem vehetik át, ezek a jogi tények.
 • A következő kérdés kapcsán Orbán elmondta: Magyarország azzal büszkélkedhet, hogy rámutatott: a migrációt szárazföldön meg lehet állítani. Salvini pedig az bizonyította, hogy a tengeren is meg lehet állítani, ez igazolja, hogy korábban a hősének nevezte őt. A Varsó-Róma-tengely a legnagyszerűbb fejlemények egyike, nagy reményeket fűz ehhez – mondta. Az Európai Néppárttól jobbra kormányképes, bevándorlásellenes erők az együttműködés formáit keresik, ez jó hír nekünk. Torkig van azzal, hogy az Európai Néppárt kizárólag bevándorláspárti erőkkel akar együttműködni.
 • Mit gondol a korrupció magyarországi szintjéről? – hangzott a következő kérdés. Orbán szerint el kell gondolkozni azon, mi volt 2010 előtt és után. 2010 előtt nem volt gazdasági növekedés, a pénz nagy részét ellopták. 2010 után nőtt a közvagyon, van gazdasági növekedés, nőnek a bérek, ilyen helyzet mellett kizárt, hogy jelentős méretű korrupció legyen. A korrupt országok szegények. Magyarország nem gazdag, de minden évvel jobban teljesít. A közbeszerzésekről is beszélt, elmondta, egyre csökken az egyszereplős közbeszerzések száma, de a korrupció ellen további intézkedéseket kell hozni. Szerinte a politikának nincs szüksége pénzre, Magyarországon nem szükséges egyetlen pártnak sem a gazdasági világból bevonni forrásokat, hogy megnyerjen egy választást. Hozzátette: egyetlen más országban sincsenek olyan szigorú szabályok a vagyonbevallásra, mint hazánkban, ezt más politikus harminc éven át nehezen viselné el.
 • Később Orbán kifejtette, hogy ma három Európa létezik egyszerre: az eurozóna Európája, a schengeni övezet Európája és a tényleges Európai Unió területe. A miniszterelnök egyelőre nem látja szükségesnek, hogy az ország belépjen az eurozónába, de ezt a kérdést folyamatosan mérlegeli és újragondolja a kormány
 • „Van az úgy, hogy az ember barátját bepalizzák” – mondta Orbán Viktor Manfred Weber kapcsán, aki korábban támogatta a Sargentini-jelentést.
 • Felhívta a figyelmet arra is: egy védekező alapállásról beszélhetünk a mi régiónkban a bevándorlás kapcsán, míg egyes nyugati országokban már az együttélés mikéntje a kérdés. A miniszterelnök szerint egyelőre nem tudjuk, hogy ebből a vegyülésből milyen jövő származik, mindenesetre Magyarország nem ezt az utat választotta.
 • Arról, hogy a kormány esetenként illiberálisnak címkézett cselekedeteket hajt végre Orbán azt mondta: nem az a fontos, ő mit gondol, hanem az, a magyarság hogyan vélekedik. Szerinte a három legfontosabb kérdésben a magyarság jelenleg illiberális álláspontot képvisel, hiszen nem szeretne migrációt, a családot egy apa és egy anya jelenlétével képzeli el, valamint pártolja, hogy az állam megvédje a keresztény kultúra alapjait.
 • „Én a mostani tüntetőkre is figyelek” – mondta  a miniszterelnök.  Próbálja kihámozni a tüntetésekből, hogy mit akarnak az emberek. Látja, hogy számos kérdésben nem értenek egyet a kormánnyal, ezeket a kérdéseket megvitatják a szakszervezetekkel és egymással is.
 • A Népszava azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy mikor szeretne interjút adni az ellenzéki sajtónak. Orbán Viktor kijelentette, hogy ő mindenkinek rendelkezésére áll, de szerinte egy interjúnak nem az az értelme, hogy bikaviadalt vívjon az interjúalany az újságíróval. Így olyan interjút nem vállal, ahol előítéletes kérdésekkel várják. 
 • „Én a világ legszebb munkahelyéről mentem el egy kolostorba” – jelentette ki Orbán Viktor.
 • „Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány nem üzleti hanem közügyi kérdés, hiszen ez egy nonprofit szervezet” – mondta  a kormányfő. 
 • A Hír TV a Politico-ra hivatkozva azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy tervezi-e jobban kiterjeszteni a hatalmát a Néppártban. Orbán Viktor szerint ő egy demokratikusan megválasztott kormányfő, ezzel a hatalommal tud csak élni, más eszköz nincs a kezében.  
 • Orbán szerint a migrációs erők vezetője Emmanuel Macron, természetesen minden tiszteletet megérdemel a Francia Köztársaság elnöke, de ezt elhallgatni sem szabad.
 • A HVG Mészáros Lőrinc meggazdagodására kérdezett rá. Kíváncsiak voltak, hogy hogyan lehetséges a politika és az üzlet szétválasztásáról beszélni ilyen esetben. Orbán Viktor szerint az ilyen jellegű üzleti és a gazdasági kérdésekben a magyar kormány nem tartja magát kompetensnek és nem fogja megengedni, hogy kiprovokálják tőle az állásfoglalást. 
 • Az ellenzék összefogásáról csak annyit mondott Orbán Viktor, hogy ajánlja a baloldalnak, hogy gondolja végig mit tesz. Érdemes-e összefogni a pillanatnyi siker okán a szélsőségesekkel és az antiszemita tömegekkel vagy sem. „A történelem azért van, hogy tanuljunk belőle” – mondta a kormányfő.
 • „Nem vagyok a kormányátalakítások híve” – jelentette ki Orbán Viktor az igazságügyi miniszteri poszttal kapcsolatos kérdésre. Trócsányi László igazságügyminiszter a Fidesz-KDNP EP-listájának élén áll jelenleg, így szeptembertől az Európai Bizottság tagjaként nem lehet a kormány tagja. Orbán szerint szeptember azonban még messze van, így nem szeretne arról beszélni ki lesz az új igazságügyi miniszter. 
 • „Meg fognak változni az erőviszonyok” – jelentette ki Orbán Viktor. Mind a filozófiában, mind  a közéletben és reméli a médiában is. Úgy látja feltámadt a keresztény-konzervatív újságírás és reméli a jövőben több hátszelet fog kapni, mint amennyi „szembeszél” eddig érte őket.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/141283

Ajánljuk még a témában