Kormányinfó

Orbán: Én a világ legszebb munkahelyéről mentem el egy kolostorba

2019. január 10. 10:30
„Én a mostani tüntetőkre is figyelek” – mondta a miniszterelnök. Látja, hogy vannak emberek akik számos kérdésben nem értenek egyet a kormánnyal. Ezekre a kérdésekre azonban közösen kell megtalálni a megoldásokat – hangsúlyozta a kormányfő. Orbán Viktor első alkalommal tartott Kormányinfót, ahol több órán át válaszolt a hazai és nemzetközi újságírók mindent, politikát, családját és kapcsolatrendszerét is érintő kérdéseire.

Január 10-én, csütörtökön délelőtt rendhagyó módon Orbán Viktor tartja a Kormányinfót. Mint azt előre beharangozta a miniszterelnök Facebook-oldalán, a közvetítést élőben követheti bárki. „Hahóóó, Facebookosok! 127. kormányinfó. Ma Gulyás helyett velem kell beérnetek. Élőben ma 10.30-tól itt, a Facebookon!” – írta csütörtök reggel a kormányfő.

Elnöki tájékoztatás

A miniszterelnök a rendhagyó kormányinfót a gazdasági adatok ismertetésével kezdte. Mint elmondta, 2019-re az államadósság 71 százalékra csökkent, valamint a hiány 2 százaléknál megállt. Mint elmondta, a bruttó bér-és keresettömeg növekedése is meghaladta a 11 százalékot. Orbán szerint fejlődő gazdaságról számolhatunk be, vagy ahogyan ők szokták mondani, „Magyarország jobban teljesít”, hiszen az ország pénzügyei stabilak és jó kezekben vannak.

Másodjára a családokról szóló nemzeti konzultációról számolt be Orbán Viktor. Mint mondta, 1 382 000 visszaküldött kérdőív érkezett meg. Ez volt a 8-ik konzultáció hazánkban, ezek közül pedig a 3-ik legnagyobb részvételű kérdőívezés, ami jól mutatja, hogy a társadalmat érdekli a kérdés.

Bejelentette azt is: egy magyaros emlékévet hirdetnek, ami várhatólag közel 2 évig tart majd, címe 30 éve szabadon lesz.

Negyedik pontként az Európai Parlament 2019-es választásról beszélt. Mint elmondta, a megkérdezett magyarok 52 százaléka szerint a bevándorlás a legfontosabb kérdés jelen választásban. A Fidesz két célt fogalmazott meg: először is, hogy az EU minden intézményén belül kerüljenek többségbe a bevándorlásellenes erők; tehát a parlamentben, a bizottságokban és az EU-tanácsban is. A másik cél, hogy a Fidesz legyen a legsikeresebb párt az Európai Parlamentben, de az Európai Néppártban mindenképp. „Európa legerősebb pártja szeretnénk lenni” – állította a miniszterelnök.

A félmondatos üzenetekben van az erő – hangsúlyozta. „Figyeljék meg, hogy a pártok föloszlása a bevándorláspárti és bevándorlásellenes pártok megosztásának adja át a helyét” – jelentette ki. Hozzátette: a migrációs vita újraértelmezi a viszonyunkat a kereszténységhez, megerősíti a keresztény kultúrához való kötődésünket, ez új jelenség az európai politikában. Emellett a szuverenitásról szóló vitát is újraértelmezi: az a kérdés, hogy egy közösség eldöntheti-e, kivel szeretne együtt élni. A bevándorláspártiak nem tartják tiszteletben a migránsok befogadását elutasítók demokratikus döntését a miniszterelnök szerint. A migráció olyan erejű kérdés, amely megbonthatja az unió egységét, két különböző civilizáció bontakozik ki a bevándorlás nyomán: egy vegyes civilizáció és a közép-európai keresztény civilizáció. Minden liberális demokrata egyúttal bevándorláspárti is – hangsúlyozta.

Mint elmondta, Brazíliában azt látta, hogy a migrációs vita túlnyúl Európa határain, és a többi kontinens politikai életét is meghatározza. A modern kereszténydemokrácia definícióját az ember Brazíliában találja meg: Brazília mindenekelőtt, és Isten mindenekfölött, ezt kell vonatkoztatni hazánkra is.

Kérdésekre válaszolva

 • Verhofstadt Orbánt se nem demokratának, se nem kereszténynek nevezte, ezzel kapcsolatban is elhangzott a kérdés. Orbán szerint ma a liberális gondolkodás a szabadság elsőszámú ellensége, ennek jó példája Verhofstadt véleménye.
 • Ezt követően a Reuters tett fel kérdéseket: először, hogy várható-e hogy Matolcsy György folytatja munkáját, mire a miniszterelnök azt mondta: semmilyen meglepetés nem várható. Más kérdésre válaszolva elmondta: a paksi bővítésnél a csúszás oka az, hogy bonyolult az európai közbeszerzési eljárás.
 • Ezután a magyar ellenzék akcióiról kérdezték. Válaszában elmondta, „nem azért állok itt, hogy gyepáljam az ellenzéket, nem lenne helyes így kezdeni az évet.” Hozzátette: szerinte ha az ellenzék közös listán indul, azzal saját sírját ássa, de neki nem kötelező „őket ebben megakadályozni”.
 • A munkaerő kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy „jó irányban állunk”, csak azt az illúziót kell elhagyni, hogy a munkások számával tudunk további fejlődést elérni, hiszen az elérthető magyar munkaerőt már használjuk. Orbán szerint az, hogy nincs elegendő munkaerő, az egy pozitív dolog. Kiemelte: abban reménykedhetünk, hogy mindenki másnál jobbak leszünk, de nem szabad megfeledkeznünk Magyarország méreteiről. Ezt követően a miniszterelnök kifejtette, tisztelettel adózik a külföldön dolgozó magyaroknak, akik nagyon bátrak és nem utolsó sorban a hazaküldött pénzekkel segítenek is. 
 • A következő kérdésre felelve kiderült: az ellenzék nemzetközi összefogását nem szabad kifogásolni, hiszen valóban nemzetközi összefogásra van szükség egy-egy olyan kérdésben, mint a migráció kérdése – Orbán szerint a migrációellenes erőknek is így kell tennie.
 • Külpolitikai kapcsolatainkról azt mondta: „mindenki jól jár, aki a magyarokkal együttműködik”, tehát nem tartani kell tőlünk, hanem együtt szőni terveket, közös európai fellépéseket intézni. A szlovákokkal, szerbekkel, horvátokkal való együttműködésünkről is megemlékezett a miniszter, aki szerint a mostani politikánk stabilizálja Európát és egy jobb életszínvonalat biztosíthat a lakosoknak.
 • Egy külföldi kérdés szerint a tüntetőknek nem a migráció a legfontosabb kérdés, inkább a korrupció, a média vagy az egészségügy helyzete. A miniszterelnök szerint minden amit tesz a kormány, a migráció megállítását kell szolgálja, hiszen felelőssége, hogy megállítsa a migrációt, ami sorsdöntő lehet a következő 20-25 évben is.
 • A 444 kérdéseire válaszolt később Orbán. A 444 Tiborcz Istvánról, Mészáros Lőrincről, Simicska Lajosról és Garancsi Istvánról kérdezte a kormányfőt, arról, véletlenszerű-e a meggazdagodásuk. Orbán azt felelte, nem foglalkozik üzleti kérdésekkel, a magyar politikát el kell választani a gazdaságtól, azt pedig garantálja A jobboldali médiaalapítványról is kérdezték Orbánt, miért döntöttek úgy, hogy a Médiahatóság nem vizsgálhatja ennek létrejöttét. Orbán azt felelte, az, hogy valamit összeadnak-e vagy nem, az arányokon nem változtat, és továbbra is liberális-baloldali médiatúlsúly van. A legnagyobb tévé, a legnagyobb hetilap, a legnagyobb internetes oldal mind ellenzékiek. „Ha reggel elkezdik dolgozni, megnézem a hazai sajtószemét, azt látom, hogy többen vannak ellenem. Jó, ha a mindenkori kereszténydemokrata magyar miniszterelnök arra készül, hogy ez hosszútávon is így lesz, emiatt én nem átkozódom.” Varju Lászlóval kapcsolatban Orbán azt mondta el, a parlamenti képviselők sem állhatnak a törvény fölött, joguk van bármilyen közintézménybe bemenni tájékozódás céljából, de a működtetésüket és irányításukat nem vehetik át, ezek a jogi tények.
 • A következő kérdés kapcsán Orbán elmondta: Magyarország azzal büszkélkedhet, hogy rámutatott: a migrációt szárazföldön meg lehet állítani. Salvini pedig az bizonyította, hogy a tengeren is meg lehet állítani, ez igazolja, hogy korábban a hősének nevezte őt. A Varsó-Róma-tengely a legnagyszerűbb fejlemények egyike, nagy reményeket fűz ehhez – mondta. Az Európai Néppárttól jobbra kormányképes, bevándorlásellenes erők az együttműködés formáit keresik, ez jó hír nekünk. Torkig van azzal, hogy az Európai Néppárt kizárólag bevándorláspárti erőkkel akar együttműködni.
 • Mit gondol a korrupció magyarországi szintjéről? – hangzott a következő kérdés. Orbán szerint el kell gondolkozni azon, mi volt 2010 előtt és után. 2010 előtt nem volt gazdasági növekedés, a pénz nagy részét ellopták. 2010 után nőtt a közvagyon, van gazdasági növekedés, nőnek a bérek, ilyen helyzet mellett kizárt, hogy jelentős méretű korrupció legyen. A korrupt országok szegények. Magyarország nem gazdag, de minden évvel jobban teljesít. A közbeszerzésekről is beszélt, elmondta, egyre csökken az egyszereplős közbeszerzések száma, de a korrupció ellen további intézkedéseket kell hozni. Szerinte a politikának nincs szüksége pénzre, Magyarországon nem szükséges egyetlen pártnak sem a gazdasági világból bevonni forrásokat, hogy megnyerjen egy választást. Hozzátette: egyetlen más országban sincsenek olyan szigorú szabályok a vagyonbevallásra, mint hazánkban, ezt más politikus harminc éven át nehezen viselné el.
 • Később Orbán kifejtette, hogy ma három Európa létezik egyszerre: az eurozóna Európája, a schengeni övezet Európája és a tényleges Európai Unió területe. A miniszterelnök egyelőre nem látja szükségesnek, hogy az ország belépjen az eurozónába, de ezt a kérdést folyamatosan mérlegeli és újragondolja a kormány
 • „Van az úgy, hogy az ember barátját bepalizzák” – mondta Orbán Viktor Manfred Weber kapcsán, aki korábban támogatta a Sargentini-jelentést.
 • Felhívta a figyelmet arra is: egy védekező alapállásról beszélhetünk a mi régiónkban a bevándorlás kapcsán, míg egyes nyugati országokban már az együttélés mikéntje a kérdés. A miniszterelnök szerint egyelőre nem tudjuk, hogy ebből a vegyülésből milyen jövő származik, mindenesetre Magyarország nem ezt az utat választotta.
 • Arról, hogy a kormány esetenként illiberálisnak címkézett cselekedeteket hajt végre Orbán azt mondta: nem az a fontos, ő mit gondol, hanem az, a magyarság hogyan vélekedik. Szerinte a három legfontosabb kérdésben a magyarság jelenleg illiberális álláspontot képvisel, hiszen nem szeretne migrációt, a családot egy apa és egy anya jelenlétével képzeli el, valamint pártolja, hogy az állam megvédje a keresztény kultúra alapjait.
 • „Én a mostani tüntetőkre is figyelek” – mondta  a miniszterelnök.  Próbálja kihámozni a tüntetésekből, hogy mit akarnak az emberek. Látja, hogy számos kérdésben nem értenek egyet a kormánnyal, ezeket a kérdéseket megvitatják a szakszervezetekkel és egymással is.
 • A Népszava azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy mikor szeretne interjút adni az ellenzéki sajtónak. Orbán Viktor kijelentette, hogy ő mindenkinek rendelkezésére áll, de szerinte egy interjúnak nem az az értelme, hogy bikaviadalt vívjon az interjúalany az újságíróval. Így olyan interjút nem vállal, ahol előítéletes kérdésekkel várják. 
 • „Én a világ legszebb munkahelyéről mentem el egy kolostorba” – jelentette ki Orbán Viktor.
 • „Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány nem üzleti hanem közügyi kérdés, hiszen ez egy nonprofit szervezet” – mondta  a kormányfő. 
 • A Hír TV a Politico-ra hivatkozva azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy tervezi-e jobban kiterjeszteni a hatalmát a Néppártban. Orbán Viktor szerint ő egy demokratikusan megválasztott kormányfő, ezzel a hatalommal tud csak élni, más eszköz nincs a kezében.  
 • Orbán szerint a migrációs erők vezetője Emmanuel Macron, természetesen minden tiszteletet megérdemel a Francia Köztársaság elnöke, de ezt elhallgatni sem szabad.
 • A HVG Mészáros Lőrinc meggazdagodására kérdezett rá. Kíváncsiak voltak, hogy hogyan lehetséges a politika és az üzlet szétválasztásáról beszélni ilyen esetben. Orbán Viktor szerint az ilyen jellegű üzleti és a gazdasági kérdésekben a magyar kormány nem tartja magát kompetensnek és nem fogja megengedni, hogy kiprovokálják tőle az állásfoglalást. 
 • Az ellenzék összefogásáról csak annyit mondott Orbán Viktor, hogy ajánlja a baloldalnak, hogy gondolja végig mit tesz. Érdemes-e összefogni a pillanatnyi siker okán a szélsőségesekkel és az antiszemita tömegekkel vagy sem. „A történelem azért van, hogy tanuljunk belőle” – mondta a kormányfő.
 • „Nem vagyok a kormányátalakítások híve” – jelentette ki Orbán Viktor az igazságügyi miniszteri poszttal kapcsolatos kérdésre. Trócsányi László igazságügyminiszter a Fidesz-KDNP EP-listájának élén áll jelenleg, így szeptembertől az Európai Bizottság tagjaként nem lehet a kormány tagja. Orbán szerint szeptember azonban még messze van, így nem szeretne arról beszélni ki lesz az új igazságügyi miniszter. 
 • „Meg fognak változni az erőviszonyok” – jelentette ki Orbán Viktor. Mind a filozófiában, mind  a közéletben és reméli a médiában is. Úgy látja feltámadt a keresztény-konzervatív újságírás és reméli a jövőben több hátszelet fog kapni, mint amennyi „szembeszél” eddig érte őket.

Összesen 411 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem tudom, minek válaszolgattok nekik ennyire akkurátusan. Pontosan emiatt csinálják az állandó ingyencirksuzt. Én csuklóból tiltom őket.

Valodi!

Te már pszichológiai eset vagy, valami súlyos trauma ért föld ügyben. S egyre nevetségesebb......

Megtapasztaltad a kádári hatalmat?

Azt nem tudom, nálad mi számít antiszemitizmusnak, de azt látom, hogy a magyar országgyűlésben egykor még képviselőket listázni akaró jobbikos Gyöngyösit keblére öleli az elképzelt összefogás.

Erre mondta Orbán amit mondott.

Ha jól értem, akkor a kormány nem mondhatja el a saját igazát a közvéleménynem ez csak az ellenzéknek van megengedve.

Másképpen fogalmazva: az ellenzék cselekedhet a 223. pont szerint, de a kormányzat nem teheti meg ugyanazt.

Valószínűleg jobban járunk, ha Orbán "lop" és jól mennek a dolgok, mintha egy dilettáns társaság veszi át a hatalmat és csőd be viszi az országot. Volt már erre példa, ráadásul ők is loptak. Ami Mészárost illeti, a cégbirodalma lassan eléri azt a méretet, ahol az ő nagyban igégetett börtönbe csukása a lehető legnagyobb gazdasági öntökönszúrás lenne egy forradalmi kormány részéről (tekintve 10,000-et meghaladó munkaerőállományára és cégeinek rengeteg kisrészvényesére plusz intézményi befektetőire), úgyhogy egy esetleges kormányváltás esetén az új kormány valószínűleg némi baksis fejében ( meg a Népszabóság újraindítása) percek alatt leszállna Lölőről. Mint ahogyan Csányit, Hernádit, stb. sem nagyon baszogatnák. Ez csak süket proliuszítás.

Mert egyelőre különbnek tűnik, mint a parlamentben bohóckodó, a tévében fetrengő képviselők, vagy mint a botrányra kiképzett nyámnyila momentumos fiúkák.

Ezeknek a viselkedése szánalmas, ahogyan szeretnének felkapaszkodni a jelentéktelenségből.

Iskolai kiránduláson?

Kíváncsian várom az ellenzéki pártok véleményét, bár már most borítékolni tudnám, hogy mi lesz.

"Ha az a világ legszebb munkahelye, akkor miért nem maradt ott? Minek senyved egy kolostorban?"

Ha odafigyeltél, akkor erre is megadta a választ.
Helyileg is külön kell választani a kormányzati szervet, a végrehajtó hatalmat a törvényalkotó hatalomtól.

Ez történt a KE várba történő elhelyezése során a balliberális kormány alatt. Ugyanezt tervezte a balliberális kormány a kormányzati negyed létrehozásával.

Orbán Viktor arra is utalt, hogy 1945 előtt mindezek külön épületben voltak, csak a rákosi-rezsim költöztette be az Országházba.

Ez Rákosi részéről egy jelzés volt, hogy az állam ő, vagyis a törvényalkotó és végrehajtó is. Így könnyebb volt akasztatni.

Üres fecsegés amit írsz.
A Sándor palota azért került felújításra, hogy oda legyen elhelyezve a Kormány. Ezt Medgyessy nem fogadta el. Ezért úgy rendelkeztek, hogy 2003. január 22.-től a Sándor-palota a mindenkori magyar köztársasági elnök rezidenciája legyen.
Hova költöztetted volna a KE-köt? Minek, miért? Egyébként ha elköltöztetik akkor meg az lett volna a baj. Kitalálták volna, hogy Áder János kegyvesztett lett.

Egyébként 1945 előtt az államfő és a kormányfő rezidenciája a várban volt.
Az Országház az országgyűlések helye volt. Azért ilyen nagy, mert a kétkamarás parlament igényelte.

"Ne azt nézzék , amit mondok , hanem amit csinálok"

Mi a probléma ebben a mondásban? Semmi. Igazságot tartalmaz, ahogy "A szó elszáll a tett megmarad.", vagy "A szó elszáll az írás megmarad.".

"Hova költöztetted volna a KE-köt?" - már írtam: a "világ legszebb munkahelyére".

Hülyeség. Az Országház a törvényalkotók háza. A végrehajtó pedig másik épületben van. Nemcsak Magyarországon, hanem más országokban is. Ez egyben jelzi, hogy a törvényhozó és a végrehajtó hatalom elválik.
Már régen végre kellett volna hajtani és akkor Képviselők Házára sem lett volna szükség. Még most sincs későn, ha a Képviselő Házból átköltöznek az Országházba.

Akkor most már azt kellene az irónia megszerkesztőjének megfejteni, hogy az R1O mit tartalmaz.

Princz Gábor mindenkit pénzelt, az állam állta a számlát
LOL
A szoláriumos?

És?
Egy épületbe költözött a köztársasági elnök és a miniszterelnök, a kormány?
Nem. Akkor?

Ez is néked ment. Berecskereki 2019. január 10. 16:00

Most pedig a kérdések

Ki hozhat törvényt?
A Köztársasági Elnöknek van törvényalkotási joga?
A Köztársasági Elnöknek mi alapján működik, mit hajt végre?
Mely hatalmi ágak, szervek hajtják végre a törvényben foglaltakat?

Igen. Ekkor egy másik banknál dolgoztam. Már 1994-ben banki körökben ment a suttogás, hogy a Postabank körül valami nincs rendben. A történetekre már nem emlékszem, de nagyon odafigyeltünk a bankközi pénzátadásokra. A Vip-hitelekről pedig regényt lehetne írni.

Bocsika, de három perccel később már válaszoltál is neki.

Vagyis akkor te nem dolgozol sehol, buzi, hogy itt recskázol az első sorban?
Vagy most te vagy műszakban a Viktor fan trollok közül?
Vagy most jön majd mindenki fikázni és hazudozni?

Ha válaszolsz a kérdésekre rá fogsz jönni.
Amennyiben nem, akkor nincs miről tárgyalni veled.

Miniszterelnök Úr!
Ha ideje engedi, olvassa el a mai kommenteket, hangulatjelentés gyanánt. S olvassa el Bencsik András, Jéghegyek című felütését is itt a mandineren. Sok a rosszindulatú, személyeskedő, sőt gyűlölködő hozzászólás, troll akció. Van aki nem tud értelmes gondolatokat megfogalmazni, csak számokat, betűket leírni.
Most az Ön fejére vadásznak, óriási külföldi pénzügyi és politikai támogatással, média hátszéllel, hazai zsoldosok, hazaáruló pártok, civil szervezetek felsorakoztatásával.

A Parlament, a Kolostor zárt világa a külvilágtól, a néptől való elzárkózást, elkülönülést, elszakadást is előidézheti. Itt az ideje annak, hogy elkezdjen személyes kapcsolatokat kiépíteni a választóival. Miként tette azt korai pályafutása idején, ott kell lennie az utcán, a piacon, a közösségi tereken. Le kell tapogatnia a választók pulzusát.

S nem kell megfutamodni a kritikák elől. A monda szerint Castrot az utcán bárki leszólíthatta, majd csak később jött a kritikusok cápaetetésre való felhasználása. Szerencsére itt nem ez a helyzet, de legyen nyitottabb a kritikai észrevételek iránt, ez tartósabbá teheti a kormányzását.

Magam a kormányon szeretném Önt látni akár 2030-ig, de Önnek is látnia, érzékelnie kell a Bencsik által megidézett jéghegyeket, a mélyben veszélyek is fodrozódnak.

De egy buta demagóg vagy, mint mindig.

Nem azt írtam, hogy hatalmi ágakat, hanem azt "törvényhozó és a végrehajtó hatalom"
Szerintem azt sem tudod, hogy melyek a hatalmi ágak.

A hatalom képletesen olyan fogalom, mint a gyümölcs.
Két fő ága van; törvényhozó és a végrehajtó.

Az Alaptörvény szerint is a legfőbb hatalmi szerv a népképviseletet ellátó képviselők együttese, vagyis az Országgyűlés. Az Országgyűlésnek van törvényalkotási joga és senki másnak. Az összes többi hatalmi ág ezeknek a törvényeknek figyelembevételével működik, vagyis végrehajtó.
A KE is csak azt teheti amit az Országgyűlés a törvényben biztosít számára. Másként fogalmazva a törvénybe rá ruházott feladatokat hajtja végre.Tehát végrehajtó.

Hiába magyarázod neki úgyse érti. A felfogó képessége olyan mint az ajtó aminek nekiment Kunhalmi.

Te azt sem érted amit leírtál, ídéztél. Légy szíves hanyagoljál, keres magadnak hozzád hasonló képességű személyt.
Sajnálom, de kénytelen vagyok kiikszelni, mert áttekinthetetlen számomra fórum.
Jó éjszakát.

Nem tudom, hogy a Fideszek és Orbán Viktor hol étkezik.
Kétszer voltam 1998-2002 között az Országházban és akkor a menzán étkeztem a fideszesekkel együtt. Menüt fogyasztottam, de már arra nem emlékszem, hogy mi volt a menü.

Ezzel elégedjél meg és több válasz nem lesz.

Ez is csak azért ment, mert úgy látszik elfelejtettelek kiikszelni.

Válaszok:
Berecskereki | 2019. január 10. 18:29

Kibírhatatlan egy személy. Jó, hogy felhívtad a figyelmem, mert elfelejtettem kiikszelni.

Fletozár saját magát mosta fel, mert később kiderült, hogy hazudott. Sajnos Orbán Viktor csak kinevette, pedig akkor Ferenc teljesen ki volt borulva és ha OV a pulpitusra "csap" lehet, hogy minden másként történt volna.

S mi a véleményed a balliberális jobbágyokról, a szocikról, Feriről, aki beismerte, hogy hazudtak éjjel, nappal? Nos, mennyire vagy objektív?

Nyolcvan felett már megértem, hogy elakadt a tű a lemezen....írj kevesebbet, az orvosod nem tanácsolta ezt?

Valodi! Eddig pszichiátriai betegnek véltelek, de most felvilágosítottál, a Szabad Földet olvasod, ez mindent megmagyaráz, elhelyez Téged a szellemi térképen. Persze gondoltam, hogy nem az ÉS-t forgatod.

Ha a 223. pontban a "hatalom" szót felcserélem "ellenzék"-re, a mondat akkor is értelmezhető és helytálló.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés