Még rengeteg náci rablásból származó műalkotás lehet a német szövetségi kormány birtokában

2019. január 10. 18:15

A kétes eredetű művek jó része múzeumokban található.

A német szövetségi kormány birtokában lévő műalkotások közül 2500 esetében áll fenn a gyanú, hogy nácik általi rablásból származik. A kétes eredetű művek jó része múzeumokban található, de akadnak ilyenek állami hivatalokban és egy berlini raktárban is – értesült a Bild című lap a német pénzügyminisztériumtól.

A Washingtoni Egyezményhez történt csatlakozással bő két évtizede a német szövetségi állam kötelezettséget vállalt az erőszakkal elvett művek felkutatására és a jogos tulajdonosnak való visszajuttatásra, ám ez eddig csak 54 festmény vagy más műalkotás esetében történt meg.

Jelenleg 12, a második világháború alatt zsákmányolt műkincs visszaszolgáltatásáról folynak tárgyalások. 

A kulturális államminisztériumban azt mondták a Bildnek: „az alapelv az, hogy minden eltulajdonított műkincset vissza kell adni, ez különösképpen vonatkozik a szövetségi államra, amelynek példát kell mutatnia".

A nácik 1933 és 1945 között számos művészeti alkotást erőszakkal vagy kényszerítéssel vettek el tulajdonosaiktól, főleg zsidó műgyűjtőktől, az ily módon összeharácsolt műkincsek számát 600 ezerre becsülik. Számos mű még mindig múzeumokban és magángyűjteményekben van szerte a világban, gyakran anélkül, hogy ismert lenne valós eredetük.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/141319

Ajánljuk még a témában