Alig jönnek már menekültek, de néhány tucat is elég volt a kontinentális hisztériához

2019. január 10. 07:35

Magyari Péter
444

Az EU lényegében megoldotta a problémát a török kormány és a líbiai hátárőrök lefizetésével.

„Túl azon, hogy reménytelennek tűnt bármilyen kompromisszum az ügyben, a helyzetet az is simította, hogy a 2015-ös válságos évhez képest 92 százalékkal csökkent 2018-ban az EU területére illegálisan belépők száma. Most már annyian érkeznek csak, mint akkor, amikor az egész migránskérdés alig szerepelt a hírekben, és pláne nem döntött el európai választásokat. 

A 2015-ben Európára zúduló több mint egymillió ember érkezése emelte az ügyet a legfontosabb politikai témák közé. Azóta az EU lényegében megoldotta a problémát a török kormány és a líbiai hátárőrök lefizetésével, ám a migránsozáson megerősödött politikai erők továbbra is kongatják a vészharangot. 

Egy-egy ilyen ügy, mint a 49 ember mostani elhelyezésének problémája, tökéletesen alkalmas arra, hogy a viták ismét fellángoljanak. Megint felvetették politikusok, hogy ezek a drámák nem lennének, ha volna működő EU-s közös menekültügyi politika, és erre reagálva megint harcholhatnak a beletelepítések ellen azok, akik erre tették fel politikai identitásukat. Néhány tucat ember érkezése így tudja blokkolni Európát, anélkül, hogy szerény létszámukból adódóan érdemi gazdasági, politikai vagy kulturális jelentősége volna megjelenésüknek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/141275

Ajánljuk még a témában