Irán segíteni fogja a szíriai kormányt

2019. január 9. 09:27

Esak Dzsahangiri
Euronews

Úgy hiszem, hogy az amerikai csapatok kivonása Szíriából azt jelenti, az amerikaiak végül rájöttek, hogy a jelenlétük drága volt, és nem szolgálta az érdekeiket.

„Ön szerint az Európai Uniónak megvan a szükséges akarata vagy inkább a képessége, hogy kiálljon Trumppal szemben?

Mi azt feltételeztük, hogy az EU-nak megvan ez a képessége. Elméletben és hozzáállásban eddig bizonyítottak. Ugyanakkor a gyakorlatban az EU pénzügyi struktúrája és különösen a bankrendszere azt mutatta, hogy ez az Unió nem képes önálló döntéshozóként és erőteljes egységként képviseltetni magát, hogy megvédje elért eredményeit és teljesítse kötelezettségeit. De még mindig bízunk benne, hogy tartják magukat a megállapodáshoz.

Hogyan értékei a legutóbbi szíriai fejleményeket és az amerikai csapatok kivonását az országból? Úgy tűnik, hogy Iránnak kevésbé hangsúlyos szerep jut Szíria jövőjében. Vagy Önnek nem úgy tűnik, hogy Oroszország és Törökország igyekszik kisebbíteni Irán szerepét?

Az egyetlen ország, amely mindig következetes volt a szíriai ügyekkel kapcsolatban, az az Iráni Iszlám Köztársaság. Néhány ország, még akár a barátaink is, ragaszkodtak ahhoz, hogy a tárgyalások feltétele a szír kormány leváltása és Aszad elnök menesztése.

Úgy tűnik, hogy a támogatással Aszad kormánya, a szíriai emberek és a hadsereg győzelmet aratott a fegyveres csoportok és a szélsőségesek felett, akik megpróbálták eltávolítani a kormányt, és a sajátjukat beiktatni helyette. Az amerikai jelenlét Szíriában mindig is jogszerűtlen volt. A szír kormány sosem hívta az Egyesült Államokat, még az Iszlám Állam ellen sem.

Nem titok, hogy az Iszlám Állam, és más, Irakban és Szíriában működő terroristaszervezetek olyan országok támogatásával és tevékenységével jöttek létre, mint az Egyesült Államok, a szaúdi királyság és a cionista rezsim. Amint szembesültek vele, hogy a szíriai kormány és a támogatói túljutottak a válságon, feleslegesnek érezték a jelenlétüket, és távoztak. Úgy hiszem, hogy az amerikai csapatok kivonása Szíriából azt jelenti, az amerikaiak végül rájöttek, hogy a jelenlétük drága volt, és nem szolgálta az érdekeiket.

És nem, nem gondolom, hogy a többiek korlátozni tudják az iráni jelenlétet Szíriában. Irán mindaddig segíteni fogja a szíriai kormányt, ameddig a szíriai kormánynak arra szüksége van.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/141229

Ajánljuk még a témában