Szigorú törvények büntetnék a tüntetőket Franciaországban

2019. január 8. 7:31
A futballhuligánok elleni törvénykezés mintájára alkotnák meg az új szabályokat, így a mostaninál szigorúbb rendelkezésekre számíthatnak a francia tüntetők.

A francia kormány egy új törvénnyel kívánja eltiltani a rendbontókat a jobb életkörülményeket követelő sárgamellényesek egyre erőszakosabb tüntetésein való részvételtől és megakadályozni a be nem jelentett megmozdulásokat – jelentette be hétfőn Edouard Philippe miniszterelnök a TF1 kereskedelmi televízió híradójában. „A legtöbb francia városban a tüntetések békésen zajlottak, de nem fogadhatjuk el, hogy egyesek rendbontásra, törésre-zúzásra, égetésre használják fel ezek a tüntetéseket. Soha nem lehet ilyeneké az utolsó szó a hazánkban” – fogalmazott Edouard Philippe a szombati újabb zavargásokra utalva, amelyeken 345 embert állítottak elő.

Futballhuligán, tüntető

Az új szabályozást a futballhuligánok elleni törvénykezés mintájára kívánja a kormány megalkotni: a tüntetéseken rendzavarást kezdeményezőket nyilvántartásba vennék és eltiltanák a további megmozdulásokon való részvételtől. A kormány február elején terjeszti vitára a törvényjavaslatot a nemzetgyűlés elé, emlékeztetve arra, hogy a jobboldali többségű szenátus októberben már megszavazott egy „eléggé hasonló javaslatot”.

A tervezet szerint szigorúabban büntetnék azokat, akik nem bejelentett tüntetéseket szerveznek és azok, akik arcukat eltakarva jelennek meg ezentúl egy megmozduláson, nem egyszerűen pénzbírsággal sújtható szabálysértést, hanem bűncselekményt követnének el. A kormány célja az is, hogy a tüntetéseken okozott károkat ezentúl ne az adófizetők pénzéből a kormány vagy az önkormányzatok fizessék ki, hanem a rendbontóknak kelljen megtéríteni a csoportosan elkövetett rombolások költségeit.

A miniszterelnök elmondta: a sárgamellényes megmozdulás november 17-i kezdete óta 5600 rendbontót állítottak elő, akik közül eddig ezer embert ítéltek el a bíróságokon. A kormányfő jelezte, hogy a sárgamellényesek következő hétvégi megmozdulásán megerősítik a biztonsági intézkedéseket, amely a decemberi mozgósításhoz lesz hasonló: országszerte mintegy 80 ezer rendőr és csendőr lesz az utcákon, Párizsban 5 ezer rendőrt és a csendőrség páncélosait vezénylik ki a közterekre. 

További tervek

A rendőrség szerint szombaton országszerte csaknem 50 ezer, Párizsban 3500 sárgamellényes tüntetett, ami jóval kevesebb, mint a megmozdulás kezdetén két hónappal ezelőtt, amikor mintegy 300 ezren tiltakoznak, de emelkedést jelent a december végi 32 ezerhez képest. A megmozdulást országszerte ismét erőszakos megmozdulások kísérték: parkoló járműveket rongáltak meg és gyújtottak fel, Párizsban a Szajna egyik gyalogoshídján a tüntetők egy csoportja csendőröket vert meg, Dijonban egy rendőrőrsöt, Rennes-ben a polgármesteri hivatal bejáratát rongálták meg.

A sárga láthatósági mellényt viselő tüntetők november 17-én vonultak először utcára tiltakozva az ellen, hogy a kormány emelni akarta az üzemanyagokat sújtó környezetvédelmi adót. A kabinet végül elállt ettől, és december közepén jogosnak nevezve a társadalmi elégedetlenséget több olyan intézkedést is bejelentett, melyek célja a szegényebb társadalmi csoportok helyzetének javítása. A kormány álláspontja szerint már csak egy radikalizálódott kisebbség folytatja a megmozdulásokat, amelyeken egyebek mellett a vagyonadó visszavezetését és az állampolgári kezdeményezésű népszavazás intézményének bevezetését is követelik.

(MTI)

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szargentini asszony! Szargentini asszony! Szargentini asszony!!!

És mire vagy kíváncsi?
Szerinted bármilyen (mondom: BÁRMILYEN) kormány ellen tüntetnek, és a tüntetők egy része szétveri, felgyújtja a várost, azzal normális ember egyetért? Én utálom Macront, de attól még nem örültem, hogy Párizsból disznóólat csinált egy csoport elmebeteg.
2006-ban sem a randalírozó csoportoknak örvendeztem, hanem azon voltam felháborodva, amikor ezeket a huligánokat rányomták a békés tüntetőkre, hogy azután őket is móresre lehessen tanítani, és nem a rendbontókat szedték ki.
Persze, te ezt úgysem érted, mert nem is akarod érteni.

Ja.....tényleg! Elfelejtettem, hogy dolga van, és éppen védi a magyar demokráciát!

Persze annak sem örültem, amikor a szolidaritás nevében az illegális bevándorlók szintén "megszépítették" Párizst!

Kár, hogy nem vetted észere. Nem puffogás volt. Tények.

Vannak akik a saját szemüknek sem szeretnek hinni.

Ezt hol mondtam? Légy szíve olvasd el az első válaszomat, amit neked írtam. Utána sem tudsz olyat mutatni, hogy mást mondanék. Összefoglalva:
A csürhe az csürhe Párizsban, Budapesten, Londonban, vagy bárhol a világban, oldaltól függetlenül. A csürhe pedig attól csürhe, mert úgy viselkedik, mint egy csürhe. Remélem így érhető vagyok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés