Sárgamellényesek

Francia belügyminiszter: Maximális a készültség Párizsban

2018. december 7. 16:06

Christophe Castaner francia belügyminiszter szerint minden arra utal, hogy „radikális elemek” mozgósítanak a sárgamellényesek újabb országos szombati tüntetőnapján, s ez indokolja a maximális készültséget.

Az elmúlt három hétben egy szörny született, amely elszabadult a teremtőitől” – fogalmazott pénteki sajtótájékoztatóján Christophe Castaner francia belügyminiszter, aki a jog tiszteletben tartását kérte mindenkitől. Jelezte, hogy a rendelkezésre álló titkosszolgálati információk alapján „radikális elemek, felbujtók ismét mozgósítanak" az előző szombati tüntetéshez hasonlóan. A hatóságok "csak néhány ezer emberre számítanak Párizsban, de közöttük ultraerőszakos emberek lesznek” – tette hozzá Castaner.

Múlt szombaton 3 ezer radikális tiltakozó ultrajobboldali és ultrabaloldali szélsőségesekkel együtt barikádokat emelt, gépkocsikat borogatott és gyújtott fel, a fővárosba érkező külvárosi fiatalok pedig üzleteket fosztogattak. A több száz őrizetbe vett elsősorban a rendőrökre támadók közül került ki, a rongáló randalírozókhoz nem nyúltak a hatóságok, elkerülendő a súlyosabb sérüléseket. Sajtóértesülések szerint szombaton a rendőrök nem sorfalat fognak állni, hanem mozgékonyabbak lesznek, hogy hatékonyabban oszlassák a rendbontásra készülőket, akik múlt szombaton kisebb csoportokban nagyon gyorsan közlekedtek a városban, így több összecsapásra is lehet számítani, miután a politikai utasítás szerint a rendőrök minden rendbontást a csírájában próbálnak majd elfojtani.  

Christophe Castaner elmondta: a szociális mozgalomban már csak egy kisebbség, mintegy 10 ezer ember folytatja országszerte a tüntetéseket. „Tízezer ember nem a nép, ez nem Franciaország, ez egy törpekisebbség” – hangsúlyozta a belügyminiszter, hozzátéve, hogy ebben a kisebbségben vannak „békés és jóindulatú emberek, de olyanok is, akik radikalizálódtak, akiket elragadott az erőszak és a gyűlölet, amelyet szélsőséges csoportok és mindenféle összeesküvők kihasználnak”. Megerősítette, hogy 89 ezer biztonságit mozgósítanak Franciaország-szerte, Párizsban 8 ezer rendőr lesz készenlétben, és az utcákra vezénylik a csendőrség tucatnyi páncélozott járművét is.

„Ez nem a hadsereg, nem tankok lesznek kint, hanem a csendőrség páncélosai, amelyekkel szét lehet tolni a barikádokat” – mondta a belügyminiszter. Szombaton a legjelentősebb múzeumok, a Louvre, az Orsay, a Pompidou központ zárva lesznek, nem látogatható az Eiffel-torony, elmarad az előadás az Operában. Több sporteseményt is lemondtak, a belvárosi üzletek kirakatait elbarikádozták. A közösségi oldalakon a sárgamellényesek egyértelműen rendszerváltást és Emmanuel Macron államfő távozását sürgetik, aki a múlt hétvégi zavargások óta nem szólalt meg, és kormánypárti képviselők szerint csak a jövő hét elején fog. A múlt szombati párizsi zavargásokat követően a francia kormány eleget téve a sárgamellényes mozgalom legfőbb követelésének bejelentette, hogy eltörli az üzemanyagadó jövőre tervezett emelését és életszínvonal-megőrző intézkedésekkel helyettesíti. 

A másfél éve egy nagyszabású reformprogrammal megválasztott, és már a tüntetések előtt is népszerűtlen elnök „tisztában van a helyzettel és nem kíván olajat önteni a tűzre, ezért nem kíván szombat előtt beszélni” – mondta pénteken  Richard Ferrand, a nemzetgyűlés elnöke. Eric Drouet, a sárgamellényes mozgalom elindítója ellen egyébként a párizsi ügyészség bűncselekmény elkövetésére történő uszítás gyanújával eljárást indított, miután szerda este a BFM hírtelevízió élő adásában azt mondta: a szombati tüntetés célja bejutni az Elysée-palotába, az elnöki hivatalba. 

Amikor a műsorvezető megkérdezte Drouet-től, hogy mit csinálnak a tüntetők, ha elérik az elnöki hivatalt, a férfi azt válaszolta: hát bemegyünk. Drouet másnap egy videót posztolt a Facebook-oldalára, amelyben tagadta, hogy erőszakra szólítana fel. „Látom, hogy azt beszélik, hogy anarchista vagyok, ezért szeretném világossá tenni a helyzetet. Soha nem mondtam azt, hogy azért akarok bemenni az Elysée-be, hogy ott törjek-zúzzak, hanem azért, hogy meghallgassanak. Eddig csak két miniszterrel, a miniszterelnökkel és államtitkárokkal tudtunk beszélni, de az elnökkel nem. Vagyis inkább a jelkép miatt érdekes az egész” – mondta a sárgamellényes.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/139833