Migráció

Alapjogokért Központ: Tovább él a bevándorláspárti paradigma Németországban

2018. december 5. 18:01

Az elemzés szerint a határozatot különböző okokból egyik ellenzéki párt sem szavazta meg, de döntő többségük nem támogatta azon indítványokat sem, melyek a paktumból történő kilépésre szólították fel a kormányt.

Tovább él a bevándorláspárti paradigma Németországban – olvasható az Alapjogokért Központ elemzésének összefoglalójában, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez.

Azt írták: „a német parlamentnek múlt héten lehetősége lett volna legalább némileg elhatárolódnia az ENSZ globális migrációs egyezményétől, ehelyett azonban a Bundestag nagykoalíciós többsége egyértelmű támogatásáról biztosította a dokumentumot és az azt aláírni szándékozó Merkel-kabinetet".

Hozzátették: a határozatot ugyan különböző okokból egyik ellenzéki párt sem szavazta meg, de döntő többségük nem támogatta azon indítványokat sem, melyek a paktumból történő kilépésre szólították fel a kormányt vagy kifejezetten rögzítették volna a dokumentum nem kötelező jogi jellegét. Meglátásuk szerint „ez utóbbi elutasítása világít igazán rá a paktumpártiak másodlagos szándékára: bár azt állítják, hogy a megállapodás nem minősül nemzetközi szerződésnek, az elmúlt időszak joggyakorlatából valójában az következik, hogy a hasonló puha jogi deklarációkat pár év múltán már kötelező jellegű hivatkozási alapként használják nemzetközi fórumok".

 

Kép: Alapjogokért Központ

A német képviselőház többségének döntése közvetve éppen ennek nyit tág teret. Tovább él tehát az a bevándorláspárti paradigma, amely az elmúlt években meghatározta a német migrációs politikát – írták.

A Bundestag támogató határozata pedig nemcsak élesen kirajzolja a Berlin és a V4-ek között a kérdésben meglévő ellentéteket, de rámutat arra is, hogy milyen magatartás várható a német néppártok részéről a közelgő EP-kampányban – tették hozzá.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/139729

Ajánljuk még a témában