A NATO-főtitkár ismételten az INF-szerződés betartására szólította fel Oroszországot

2018. november 29. 12:58

​Ismét felszólította Oroszországot a NATO főtitkára a közepes és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról szóló szerződés betartására.

A közepes és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról szóló szerződés (INF) előírásainak haladéktalan és teljes körű betartására szólította fel Oroszországot csütörtökön a NATO főtitkára.

Jens Stoltenberg ismételten hangsúlyozta, hogy Moszkvának haladéktalanul eleget kell tennie a 1987-ben aláírt nemzetközi szerződés rendelkezéseinek, kiemelve, hogy a 9M729 (amerikai besorolás szerint SSC-8) elnevezésű új orosz rendszer kiépítése súlyos kockázatot jelent a megállapodás megsértése szempontjából.

Az SSC-8 mobilis, a rakéták könnyen elrejthetők, atomtöltetű robbanófejek szállítására is alkalmasak, ráadásul európai fővárosokat is elérhetnek. A rendszer fokozza a nukleáris konfliktus kirobbanásának esélyét” – mondta az észak-atlanti szövetség főtitkára.

Oroszország lépései aláássák az INF-megállapodást” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok az orosz vádakkal ellentétben eközben teljes mértékben teljesíti szerződéses kötelezettségeit.

Nem garantálja a biztonságunkat egy olyan szerződés, amelyet csak az egyik fél tart be. Ha az egyezmény a gyakorlatban nem működik, akkor valójában nem több egy darab papírnál” – mutatott rá Stoltenberg.

Az ügy a katonai szervezet jövő heti külügyminiszteri szintű ülésén is napirenden lesz. Donald Trump amerikai elnök korábban bejelentette, hogy felmondja a szerződést, mivel Oroszország megsérti annak előírásait. Az egyezmény – amely mérföldkő volt a hidegháború lezárásában – megtiltja az 500-5500 kilométeres hatótávolságú eszközök gyártását, birtoklását és tesztelését.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/139401