Elhunyt a világ legidősebb apácája

2018. november 22. 20:09

A zsidómentő lengyel szerzetes nővér száztíz éves volt.

Száztíz éves korában Krakkóban elhunyt a világ legidősebb apácája, aki segített zsidók mentésében a vészkorszak idején – közölte csütörtökön a krakkói főegyházmegye.

Cecylia Maria Roszak domonkos rendi nővér, aki március 25-én ünnepelte a 110. születésnapját, 2009-ben megkapta a Világ Igaza kitüntetést a jeruzsálemi Jad Vasem Intézettől.

Cecylia nővér 1908-ban született a Nagy-lengyelországi vajdaságban, 1929-ben lépett be a krakkói Na Grodku kolostorba, ahol öt évvel később örökfogadalmat tett. 

1938-ban az akkor Lengyelországhoz tartozó, mai litván fővárosba, Vilniusba küldték, ahol részt vett egy kolostor alapításában, amelyben a többi apácával együtt zsidókat – közöttük több ismert ellenállót – rejtegettek a náci megszállás idején.

Előbb a közösség orgonistája, kántora volt, majd több alkalommal is a kolostor főnöknőjévé választották. Néhány éve, jóval a 100. születésnapja után azt mondta nővértársainak, hogy „az élet szép, csak túl rövid" – olvasható a főegyházmegye internetes oldalán a gyászhírt bejelentő közleményben.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/139068

Ajánljuk még a témában