Drámainak látom a jövőt

2018. november 17. 16:54

Pető Iván
Népszava

Orbán egy normális demokráciában napok alatt megbukna a pökhendiségével.

„Kívülről okosabb az ember: mit kellene csinálnia az ellenzéknek?

Orbán egy normális demokráciában napok alatt megbukna a pökhendiségével. Csak a focimeccsekre röpködése elegendő lenne ahhoz, hogy ne maradhasson talpon. Ehhez képest szemrebbenés nélkül közli, hogy ez így volt és így is marad – a népszerűsége pedig nem csökken. Ilyen körülmények között nagyon nehéz dolga van az ellenzéknek. Lehet csodafegyverként az összefogásban hinni, de a demokrácia természetéből az következne, hogy a sokféle politikai nézetet külön induló pártok jelenítsék meg.

Az ellenzék összefogása nélkül legyőzhető a Fidesz?

A baj az, hogy az átírt választójogi törvény miatt technikailag nem nagyon van más mód, csak az összefogás. Ennek megvalósulását azonban elképzelhetetlennek tartom olyan pártok között, amelyek – finoman szólva – nem kedvelik egymást. Ha netán mégis létrejönne legalább a demokrácia elkötelezettjeinek összefogása, a mai felállásban az ellenzék akkor se lenne képes működőképes kormányt alakítani. A Fidesz összeomlása tudna új helyzetet kitermelni.

A Fidesz összeomlása nem a gazdaság összeomlásának lenne a következménye?

Vagy egy radikális politikai megrázkódtatásnak. Ezért látom drámainak a jövőt.

Nincs pozitív forgatókönyve?

A leginkább kézben tartott diktatúrák is kipukkannak valahogy. Addig is folyton jelezni kell, hogy nem tetszik, ami az országban zajlik. Minden egyes tiltakozásnak, aláírásgyűjtésnek és demonstrációnak van értelme.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/138812