Lejárt szavatosságú liberalizmus

2018. november 13. 18:00

Kacsoh Dániel
Magyar Hírlap

A balliberális tábor univerzális, mondhatni határokon átívelő fegyvere a jobboldallal szemben az úgynevezett antiszemita kártya kijátszása.

„ A balliberális tábor univerzális, mondhatni határokon átívelő fegyvere a jobboldallal szemben az úgynevezett antiszemita kártya kijátszása.

Ezzel az eszközzel él mostanság Guy Verhofstadt, aki szerint az Orbán-kormány xenofób kampányt folytat Európa ellen, de a CEU-n oktató Csaba László is, aki meg a Népszavának panaszkodott a Soros-egyetem sorsáról. Mindezek nyomán érdemes feltenni a kérdést: mit tettek liberálisék az antiszemitizmus visszaszorítása ellen az elmúlt évtizedekben Magyarországon, és mit tett a polgári oldal?

Az első felvetésre a teljesség igénye nélkül sorolhatjuk: rengeteg elhatárolódás, a magyar nemzet kollektív hibáztatása, a barnaveszélyre figyelmeztető kisebb-nagyobb tüntetések, mindezeken túl pedig a polgári tábor heves ostorozása. Volt itt demokratikus charta, temérdek aláírásgyűjtés, díjak visszaadása és persze megszámlálhatatlanul sok értelmiségi jajveszékelés tévéstúdiókban, a náci időket idéző Fideszt emlegetve. Nem is olyan régen az volt a legfőbb hisztiforrás, hogy a 2010 óta regnáló kormány összekacsint a szélsőséges Jobbikkal, márpedig ez az európaiság egyértelmű elutasítása. Persze mindezt még azt megelőzően visszhangozta a »függetlenobjektív« sajtó, hogy Vona Gábor ellátogatott a Spinoza Házba, vagy éppen Ady-verset szavalt az ellenzéki 24.hu videójában.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/138595