Mentőautókat küld a Karitász Etiópiába

2018. november 10. 11:10

Két mentőautóval segíti a Katolikus Karitász az egészségügyi ellátást Etiópiában. A mentőautókat 2018. november 12-én, hétfőn 11 órakor a Karitász csepeli raktárában indítja útjára Écsy Gábor, a Karitász országos igazgatója és Dr. Tadesse Eyassau, a Magyar-Etióp Barátság és Együttműködés Alapítvány elnöke.

Dr. Tadesse Eyassau több éve áll kapcsolatban a Karitásszal. Rajta keresztül jutott el a segélyszervezethez az etióp egészségügyi miniszter levele, amelyben az egyre romló egészségügyi helyzet támogatásához kért segítséget – írja a Katolikus Karitász közleménye.

Etiópiába nagy hullámokban érkeznek menekültek Dél-Szudánból, Szomáliából és Eritreából az ottani terrorszervezetek működése miatt. Az országosan jellemző alacsony infrastruktúrájú egészségügyre így még nagyobb nyomás nehezedik. A sürgősségi ellátást igénylő gyermekek, súlyosan beteg idősek vagy a várandós nők – különösen a periférián élők – fokozott életveszélynek vannak kitéve azáltal, hogy el se tudnak jutni időben a kórházakba. Nem ritka jelenség a beteg rokont a hátukon cipelő emberek látványa az utakon.

A helyzet segítésére a Katolikus Karitász két használt mentőautót vásárolt az Országos Mentőszolgálattól, amelyekre a Pirelli cég felajánlásának köszönhetően új gumiabroncsok kerültek.

A több mint 2 millió forint értékű adományt november 12-én, a sajtótájékoztatót követően teszik konténerbe, és indítják el Etiópiába, Tigré tartományba, ezzel segítve a betegek gyorsabb ellátáshoz jutását. A mentőautók mellett nagy mennyiségű felnőtt és gyermek ruházat is kerül a konténerbe.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/138415