Egy vödör jeges víz, meg az ellenzék

2018. november 9. 08:18

Tamás Ervin
168 Óra

Félő, hogy az MSZP, egy belső konfliktustól mentesülni akarván, ismét magára húz egy jókora terhet, amit, ha letesz, kínos, ha felemeli, agyonnyomhatja.

„A szocialisták a jelenlegi felmérések szerint a Jobbikkal versengenek a legerősebb ellenzéki párt címéért, csakhogy olyan számokkal, amelyekre egyiküknek sincs túl sok okuk büszkének lenni. A többieknek még kevésbé. Ettől válik pikánssá a mindentől és mindenkitől független Puzsér Róbert bejelentkezése, amibe a baloldalt a pokolba kívánók belekapaszkodhatnak, egy számára sikeres előválasztás esetén pedig az MSZP és a DK fejet hajthatna. Mint a mesében.

Az önmaga jelöltjeként színre lépő médiaember mindenesetre váltott, s feltételekkel belemenne az előválasztáson való részvételbe. A szocialisták, akik még ki sem dolgozták a processzus részleteit, kelepcébe kerültek. Aligha fogadhatják el az internetes szavazást, mert ennek tisztasága még nehézkesen és költségeket nem kímélve is nehezen ellenőrizhető, visszautasítani pedig annyit jelent, hogy elárulják, ők voltaképpen csak Horváth és Karácsony mérkőzésében érdekeltek. Puzsér selejtezőbe engedése egyébként számos további kockázatot rejt, hiszen »játékból« mozgósítaná azokat, akik a baloldalt a hátuk közepére sem kívánják, ugyanakkor eszükbe sem jut őt ténylegesen a főpolgármesteri székbe juttatni.

Egy ilyen szcenárió végképp összezavarna, lejáratna egy előválasztást, a voksolásra jelentkezőket kiszűrni pedig már csak azért is lehetetlen volna, mert a hátsó traktusban a kurzus eminens érdeke segíteni szándékukat. A kezdeményezők saját dugájukba dőlnének, ha a kelleténél is rigorózusabb, izzadtan kifundált, kritikusai által rögvest antidemokratikusnak, előre lejátszottnak titulált szabályokkal szűkítenék a szavazásra jogosultak számát, az eredmény pedig így sem volna senki számára meggyőző. Egyedül Tarlós pozícióját erősítené.

Félő tehát, hogy az MSZP, egy belső konfliktustól mentesülni akarván, ismét magára húz egy jókora terhet, amit, ha letesz, kínos, ha felemeli, agyonnyomhatja.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/138344

Ajánljuk még a témában