Bedő Imre: Neveljék másként a fiúkat a tanárok!

2018. november 8. 12:38

„Másként kell nevelni, motiválni egy fiút, mint egy lányt, különösen vonatkozik ez az általános iskola alsó tagozatára” – nyilatkozta Bedő Imre, a Férfiak Klubjának alapítója a Magyar Időknek.

Európai jelenség, hogy a fiúk már kisiskolás korban lemaradnak, ennek az egyik következménye, hogy az egyetemre sokkal több lány jut be, mint fiú” – nyilatkozta a Magyar Időknek Bedő Imre, a Férfiak Klubja elnöke, majd hozzátette: mindez azért problémás mert hazánkban a felsőfokú végzettségűek közel kétharmada nő, és ennek eredményeképp ezen nők fele nem talál végzettségében hozzáillő társat. 

A pedagógusok sokszor nem veszik figyelembe, hogy másként kell nevelni, másként kell fegyelmezni, motiválni egy fiúgyereket. Főleg igaz ez az általános iskola alsó tagozatára, amikor még a kamaszkori lázadás kialakulása előtt jól nevelhetők a gyerekek” – hangsúlyozta a szakértő, aki szerint sokszor állítanak lány példát a kisfiúk elé, ami éppen hogy ellentétes hatást vált ki belőlük.

Mint Bedő mondta, már óvodáskorban megfigyelhető néhány jelentős különbség a két nem viselkedésében.

A lányok játszanak fiús és lányos játékot egyaránt, a fiúk viszont kifejezetten kerülik a lányos játékokat, illetve szeretik a lányokat távol tartani a saját fiús játékaiktól, vagyis duplán védik területeiket. „Ez azért van így, mert a fiúk arra készülnek, ami az ő speciális hozzáadott értékük a világhoz. Ezt úgy tudják megtalálni, ha ösztönösen elkülönülnek, és a maguk nyersebb módján, más fiúkkal való szabad versengés során felismerik erősségeiket, elkezdik fejleszteni azokat a tulajdonságaikat, amelyekben ők jók” – fejtegette a szakember.

„A fiúgyerekek pedig nem mindig vagányságból rendetlenkednek a tanórán, hanem azért, mert sok esetben figyelmet követelnek, rosszul szólítják meg őket a női pedagógusok, nem jól motiválják” – magyarázta a szakértő, megjegyezve: „Persze a női pedagógusoknak is van eszköz a kezükben. Igény keletkeztetésével el tudják érni, hogy kifejezetten az ő kedvükért lehozzák akár a csillagokat is az égről a fiúgyerekek, de mindez speciális, fiúk által dekódolható kommunikációt, odafigyelést és lelki kapcsolatot is feltételez.”

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/138301

Ajánljuk még a témában