Izrael és a modern népvándorlás

2018. október 21. 11:16

Migrációkutató Intézet
migraciokutato.hu

Az illegális bevándorlás ma másfajta hívószóvá vált Izraelben.

„Noha az 1948-ban kikiáltott és idén 70. évfordulóját ünneplő Izrael eredetét döntő mértékben határozza meg az alija, azaz a diaszpóra zsidó közösségeiből történő hazatérés, a bevándorlás mégis komoly kihívás elé állította a zsidó államot a századfordulóra. Az izraeli nemzeti emlékezetben az »illegális bevándorlás« korábban egyet jelentett a zsidó nép modern szabadságtörekvései egyik dicsőségesnek tekintett fejezetével: míg – az arab érdekekre is figyelemmel lévő – Nagy-Britannia korlátozni kívánta a zsidó bevándorlás mértékét az 1919-től általa ellenőrzött területeken, számos eltökélt cionista illegális úton, a korlátozások kijátszását követően érkezett meg a Szentföldre. Ez a jelenség – melynek neve héberül alija bét, azaz körülbelül »B-típusú alija« volt – különösen a második világháború és a holokauszt idején vált fontossá, mikor is az áttelepülés lehetősége egyet jelentett a halál potenciális elkerülésével. A brit hatóságok az elfogott zsidó bevándorlókat sokszor
gyűjtőtáborokba helyezték (Palesztinában, de akár Cipruson vagy Eritreában), ahonnan gyakran kíséreltek meg szökést az új hazába vágyó zsidók.

A fentiek tekintetében ellentmondásosnak is tűnhet, hogy az illegális bevándorlás ma másfajta hívószóvá vált Izraelben. Az izraeli sajtó gyakorta »behatolásként« (hisztanenut) írja le a jelenséget, és ez a kifejezés megjelenik mind a kormány, mind a jobboldali ellenzéke szótárában. A kormánykörök és az ellenzékiek gyakorta versengenek a radikálisabb szóhasználatban. Mint a Likud egyik magas rangú külügyi tisztviselője e sorok írójának elmondta: a »behatolókat egyszerűen kirakjuk az országból«. Kérdésemre, hogy ez a hivatalos álláspont-e, ezt felelte: »Ha megkérdezi bármelyik likudnyikot, ugyanezt fogja mondani. És én még igen mérsékelt vagyok«.

Jehuda Bauer neves izraeli holokauszt-kutató azzal próbálta feloldani cikkében azt a konfliktust, miszerint az izraeli jobboldal ab ovo negatívan tekint a mai illegális migrációra, miközben méltatja az egykori cionisták illegális bevándorlási kísérleteit, hogy álláspontja szerint a zsidóság akkor egy népirtás elől menekülő nemzet volt, ma pedig Izraelnek nemzetállamként joga van országa zsidó jellegének megőrzéséhez.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/137463