Törvények útvesztőjében

2018. október 16. 21:27

Mózes László
Háromszék

Az Európai Bizottság álláspontja szerint ugyanis veszélyezteti a jogállamiságot, az igazságszolgáltatás függetlenségét és visszalépést jelent a korrupció elleni harcban.

„Újabb sürgősségi rendelettel módosította a tegnap a kormány a frissen elfogadott igaz­ságügyi törvényeket. Utóbbiakat reformcsomagként is emlegetik, ám az ellenzék, illetve több nemzetközi szervezet bírálja. Az Európai Bizottság álláspontja szerint ugyanis veszélyezteti a jogállamiságot, az igazságszolgáltatás függetlenségét és visszalépést jelent a korrupció elleni harcban.

Ha valaki arra gondol, hogy az igazságügyi törvények körüli, lassan két éve zajló fejlemények, kijelentések nem minden szava, sora érthető, mi több, ahhoz, hogy valaki alaposabban megértse, netán érdemben hozzászóljon eme szakmai kérdésekhez, jogi tanulmányokat kellene folyatnia, nem téved. A társadalom indokkal utasítja el az éjszakai, elítélteknek kedvező törvénykezést, ám az igazságosság iránti igény önmagában még nem elegendő ahhoz, hogy tiszta képet lássunk ebben a zűrzavarban. Hiszen az állampolgárok többsége nem értelmezni kívánja a jogszabályokat, pusztán annyi lenne az elvárásuk, hogy a törvények valóban szavatolják a jogállamot.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/137223