Papként nagy cég képviselői vagyunk

2018. október 14. 15:45

Hodász András
HVG

Az intim szféra feltárását az egyházunk egyik legnagyobb küzdelme motiválja, az, hogy nincsen igazán bensőséges, valódi kapcsolata a hívekkel. Ezért például a prédikációt a miséken olyan közvetlenül mondom, mintha pizza és sör fölött ülnénk.

„Papot ennyit szexről beszélni még sosem hallottam. Lassan szexuálpszichológiai praxist nyithatna. Ennek mi az oka?

A katolikus egyháznak tíz parancsolata és rengeteg más erkölcsi szabálya van. Közülük a szexualitás témaköre érinti a legtöbbünket a leghúsbavágóbban. Például a »Ne lopj!« betartása, legalábbis lakossági szinten, általában nem akkora kihívás, mint mondjuk megállni a házasságtörést, vagy belső meggyőződéssé tenni az esküvő előtti tisztaságról szóló egyházi tanítást. Az utóbbi a pappá szentelésem előtt számomra is komoly dilemmát jelentett.

A politika a második kedvenc témája. Pécsi pap kollégáját felfüggesztették, miután a vlogjában megkérdezte, kicsoda Habony Árpád. Nem fél, hogy ön is így jár?

Papként nagy cég képviselői vagyunk, és ha szembemegyünk a cég elveivel, és most nem feltétlenül a politizálásra gondolok, hanem például elsikkasztjuk a perselypénzt, az egyháztól első körben figyelmeztetéseket kapunk. Ha ezekre sem reagálunk, felfüggesztenek, végső esetben kirúgnak. Az inkvizíció már nem ragyog régi fényében, a látványosabb megoldásokat mára elhagytuk a politikai korrektség és a cukiságkampány jegyében. (…)

Papként anyagi értelemben kiegyensúlyozott életet él, nem kényelmesíti el túlságosan?

Népszerű tévhit, hogy az állam pénzén élő egyház milyen jól tartja a papjait. Hivatalosan nem is lehet önálló keresetünk, nekem sincs. Amit a hívek vasárnap bedobnak a perselybe, a fix egyházi bértábla alapján abból költhetek kajára, benzinre, reverendára. Továbbá ebből gazdálkodjuk ki a plébánián a házvezetőnő, az irodista, a sekrestyés és a gondnok fizetését is. A nyár ezért nehéz időszak, mert a balatoni plébániák kivirágoznak, a budapestiek, ahol én is szolgálok, pedig alig bírják kikalkulálni a saját működésüket. Ilyenkor meg kell húzni a nadrágszíjat. (…)

Olyannyira komolyan veszi a „pap is ember” felfogást, hogy szinte kiteregeti a nyilvánosság elé az intim szféráját. Volt már olyan, hogy utólag azt mondta, ezt már nem kellett volna?

Volt, persze. Az intim szféra feltárását az egyházunk egyik legnagyobb küzdelme motiválja, az, hogy nincsen igazán bensőséges, valódi kapcsolata a hívekkel. Ezért például a prédikációt a miséken olyan közvetlenül mondom, mintha pizza és sör fölött ülnénk. Számomra a humor is nagyon fontos eszköz a hívők megszólítására.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/137106