India egyre inkább Európába vágyik

2018. szeptember 26. 12:35
India a világ egyik legnagyobb migránskibocsátó országa, de egyúttal migránsok célországa is. A túlzsúfolt, gyorsan szaporodó óriásország vezetése nem bánja a migrációs folyamatokat, hiszen egyfajta szelepként is működnek a folyamatosan változó, összetett indiai társadalomban.

Évek óta hallani arról, hogy Indiában a Kínaiéhoz hasonló gazdasági csoda megy végbe. Számok tekintetében India impozáns képet nyújt, Franciaországot megelőzve a világ hatodik legnagyobb gazdasága lett 2017-ben, illetve prognózisok alapján hamarosan Nagy-Britanniát is megelőzheti. Ennek ellenére a fejlődés szemmel látható eredményei – különösen a kiegyensúlyozott fejlődésé – elmaradnak a kínai vetélytársáétól. Az elvándorlás tekintetében azonban India a világ élmezőnyében van: az elmúlt 25 év alatt duplájára nőtt az Indiából elvándorlók száma, ez a trend pedig egyre erősödni látszik.

India a világ egyik legnagyobb migránskibocsátó országa, egyben a legtöbb bevándorlót fogadja be évente a környező országokból. Az indiai migránsok első számú célpontjai az Öböl-menti gazdag arab országok, az Amerikai Egyesült Államok a harmadik, Pakisztán pedig a második helyen van az indiai emigrációs célországok között. Azonban míg a Perzsa-öböl országaiba és az USA-ba gazdasági okok miatt vándorolnak, addig Pakisztánba a vallási üldözések elől menekülő indiai muszlimok tömege érkezik.

Ugyanakkor módosulóban van a migráció iránya:

India egyre inkább Európába vágyik.

Meglepő az a tájékozottság, amivel az indiaiak Európát illetően rendelkeznek. Hogy Magyarországot és Budapestet is sokan gond nélkül helyezik el a térképen, az nem számít szokatlannak. Míg Kínában nehezen hiszik el, hogy Kínán kívül más ország is létezik a világon, addig Indiában alapos ismeretekkel rendelkeznek kontinensünket illetően.

Indiában tartózkodásom első napján már találkoztam olyan fiatalokkal, akik azzal a szándékkal utaztak a fővárosba, hogy európai követségeket keressenek fel, hogy ott a bevándorlás lehetőségeiről tudakozódjanak, illetve a bürokratikus eljárásba belevessék magukat. Előfordul, hogy az emigrálni akarók turistákat kérnek meg arra, hogy nyújtsanak segítséget az elköltözésükhöz azzal, hogy egy meghívólevelet írnak a saját követségük számára. Ehhez csak egy formanyomtatványt kell kitölteni, mellékelni kell az útlevél, a személyi igazolvány másolatát, illetve egy bankszámla létezését bizonyító dokumentumot.

Ez az eljárás azonban nem a legjellemzőbb, nincs is rá szükség. Sok indiai ugyanis a rokonságában tudhat olyan személyeket, akik már rendelkeznek európai állampolgársággal, így a családon belül is megszerezhető a meghívólevél.

Az elvándorlásnak számtalan oka van.

A 150 dollárt kitevő minimálbér, a képzetlenek alacsony fizetése a legfőbb hajtóerő. Bár munkalehetőségből nincs hiány, azonban a munkakörülmények és a fizetések nem kielégítő mivolta sokakat arra sarkall, hogy más országokban keressék a boldogulás lehetőségét. A helyiek elmondása szerint az árak sokkal meredekebben kúsznak felfelé, mint a bérek, ez pedig leginkább az alacsony keresetűeket sújtja. Számukra a kivándorlás jelenti a legnagyobb esélyt egy jobb életre.

Jellemzően az iskolázatlanabbak vágyódnak el a leginkább. Pontosabban fogalmazva, a képzetteket: az orvosokat, mérnököket, informatikusokat Indiában is egyre jobban megfizetik, illetve nehézség nélkül tudnak szinte bárhol a világon munkát vállalni. Az alacsony keresetű, képzetlenebb réteg az, amelyik kerülő úton kell, hogy lehetőséget találjon a kivándorlásra.

A gyakori természeti katasztrófák is erősítik a migrációs hajlandóságot. Indiában egyszerre okoz gondot a lezúduló hatalmas mennyiségű eső, illetve a szárazság. Elég csak a keresőbe beírni az India és természeti katasztrófa kulcsszavakat, máris tucatnyi példát láthatunk az elmúlt időszak szerencsétlenségeire.

Éppen néhány hete zúdult Kerala területére hatalmas esőzés, ami özönvízszerűen mosta el az egész területet. Delhiben egy hostelben négy keralai fiatallal volt alkalmam beszélgetni, akiknek

feltett szándékuk, hogy Portugáliába utaznak hamarosan.

Tudomásuk szerint ugyanis Portugália nem gördít olyan lehetetlen akadályokat a beutazás elé, mint a többi európai ország. Mind kétkezi munkások voltak, akik szívesen vállalnának munkát bármelyik európai országban. Először Portugáliát célozzák meg, a továbbiak majd kialakulnak.

A szennyezettséget, illetve ennek közvetlen hatásait is a migrációs okok közé sorolhatjuk: tömegeket indít arra, hogy Indián belül vagy más országokban keressenek biztonságosabb lakóhelyet. A tiszta víz hiánya egyre nagyobb gondot jelent Indiában. A tavak, folyók vize annyira szennyezett, hogy alkalmatlanná válnak bármiféle felhasználásra.

A vallási jellegű konfliktusok miatt is milliónyi indiai muzulmán vándorol el, jórészt Pakisztánba. Narendra Modi indiai miniszterelnök hindu nacionalista, aki az államhatalom képviseletében szólamok szintjén eléggé radikális, és ez

a hindu nacionalistákat erőszakos cselekmények elkövetésére, a más vallásúak megfélemlítésére bátorítja.

Egy indiai szerzetesnővér elmondása szerint, sok olyan indiai állam van, ahol a keresztények fizikai biztonsága nincs szavatolva. Lerombolják házaikat, elűzik őket a falvaikból. Az Indiából emigráló tömegek 19%-a keresztény, miközben a teljes lakosságon belül csupán 2-3%-ot tesznek ki. A kivándorlók mindössze 45% hindu, míg az ország lakosságának 80%-a tartozik ehhez a valláshoz. Látható, hogy a vallási kisebbségekhez tartozók vándorolnak ki legnagyobb számban Indiából.

A társadalmi viszonyok is sokakat elvándorlásra késztetnek. A kasztrendszernek a nagyvárosokban már nincs jelentősége, vidék azonban ma is mindent eldöntő körülmény, hogy melyik kaszthoz tartozik valaki. Ez sok fiatalt arra sarkall, hogy nagyvárosba költözzenek, majd onnan idővel nyugatra emigráljanak. Az indiai fiatalok nyugati életstílusra vágynak, erre a nagyvárosokban, illetve a jelentősebb nyugati célországokban van módjuk.

Sokan érkeznek tanulmányi vízummal Európába: a diploma megszerzése után a diákok egy része hazatér, gyakori azonban, hogy jó ajánlatot kapnak abban az országban, ahol tanultak, így hosszú távon is maradnak.

A képzett indiaiakat tárt karokkal várja a kontinens,

ez nem is meglepő, az indiai diákok java része gazdasági, informatikai, orvosi vagy mérnöki képzés miatt érkezik Európába. Ezeken a területeken pedig szakemberhiánnyal néz szembe Európa legtöbb országa.

A néhány hónapig érvényes turista vízummal érkezők azonban előszeretettel felejtik Európában magukat, hogy feketén vállaljanak munkát, telepedjenek le. A nagyobb indiai közösségekkel rendelkező országokban pedig számíthatnak a földijeik segítségére.

Egy Bombayban élő állatorvos ismerősöm testvére Ománban vállalt munkát, férjével együtt mentek ki. Az ismerősöm nem tervezi, hogy elhagyja Indiát, jól keres Bombayban is, autót tart fenn, jó környéken lakik, szereti a munkáját. Ő azonban a társadalom egy szűkebb rétegéhez tartozik. Százmilliók élnek Indiában, akik az említett ismerősöm fizetésének a töredékéből kénytelenek megélni, sokkal szerényebb körülmények között. A jövő kilátásai pedig nem kecsegtetnek sokkal jobbal.

India ugyanakkor sokak számára maga a célország: a szubkontinensnyi ország irányába is jelentős migráció zajlik,

a bangladesiek tömegével érkeznek India nagyvárosaiba.

A zöld határon átszökve érkeznek, majd a nagyvárosokban keresnek maguknak fedezéket, néhol az út szélén vernek tanyát. Bombayban már külön slumben élnek, azaz saját szegénynegyedet alakítottak ki maguknak.

Ahogy az lenni szokott, a migráció velejárója a bűnözés erősödése. Az utca embere fél a migránsoktól Bombayban, veszélyesnek tartják a jövevényeket, olyanoknak, akik csak a saját szabályaikat követik. Egy taxisofőr elmondása szerint a kemény drogokat a bangladesiek terjesztik, a bűnözés olyan formáit erősítették meg Bombayban, ami eddig marginálisan volt jelen a városban. Míg a fű és a hasis fogyasztásával szemben elnézőek a hatóságok, addig a kemény drogok használatát, kereskedelmét szigorúan büntetik. A társadalmi megítélése is sokkal súlyosabb ezeknek a szereknek, mint a marihuánáé.

Hivatalos felmérések szerint 3 milliónál is több bangladesi migráns él Indiában, valódi számuk azonban ismeretlen, tekintettel arra, hogy illegális úton kerülnek az országba és szétszóródnak a hatalmas területeken.

Egy indiai szociológus elmondása szerint az elvándorlás semmilyen problémát nem okoz Indiában, ez a jelenség a kormányt sem nyugtalanítja. A születésszám kedvező mivolta miatt nem kell aggódni, hogy elfogynak a munkáskezek, illetve a külföldön dolgozók által hazaküldött dollármilliárdok is jót tesznek az indiai gazdaságnak. 2015-ben 69 milliárd dollárt utaltak haza a külföldön dolgozó indiaiak, ez 4 milliárddal több,, mint amennyit a külföldön élő kínaiak utaltak haza.

Az indiai kivándorlókat nagyban segíti az is, hogy

a fiatalok java része elboldogul az angol nyelvvel,

ez megkönnyíti a munkavállalást nyugaton.

A Magyarország területére illegálisan érkező között is gyakran előfordulnak indiai határsértők. A statisztikák azt mutatják, hogy a legtöbb indiai 2015-ben nyújtott be menedékkérelmet hazánkban, szám szerint 345 személy. A kérelmek száma 2016-ra majdnem harmadával esett vissza, 2017-ben pedig mindössze 6 indiai kérelmezte a menekültstátuszt. Arra nézve nincsenek információk, hogy indiaiak alkalmanként nem adnak-e be menedékkérelmet pakisztániként vagy valamelyik háborús övezet menekültjeként.

Az is biztosra vehető, hogy Magyarország nem számít célországnak az indiaiak számára: azokba az országokba igyekeznek eljutni, ahol népes indiai közösség található, ahol nem keltenek feltűnést a megjelenésükkel.

A földrajzi elhelyezkedése miatt, Magyarország továbbra is frontország marad a migráció tekintetében. A trendeket figyelve egyértelmű, hogy az Indiából Európába vándorlás mértéke egyre növekszik. Milliók dolgoznak a gazdag arab országokban, azonban a jobb és emberségesebb körülmények miatt sokan gondolják úgy, hogy a megkeresett pénzüket egy Európába irányuló utazásba fektetik.

Európába jutni jórészt pénz kérdése.

Az embercsempészek az arab országokból szállítják különböző utakon, akár Oroszországon és Ukrajnán keresztül a migránsokat az Európai Unió területére. A román vagy az ukrán határon elfogott migránscsoportokban egyre nagyobb számban vannak jelen a dél-ázsiaiak.

Minden jel arra mutat, hogy ideje leszámolni azzal az illúzióval, hogy pusztán Afrika és a Közel-Kelet irányából kell érkező tömegekre számítani. Az idő előrehaladtával egyre több irányból érkező, fokozódó nyomással kell, hogy szembenézzen Európa.

 

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nekem is tetszett a cikk. Viszont érdekelne, hogy aki pluszt adott rá tartalmilag, milyen indokok alapján tette?
Most a mínusz nem azt jelenti, hogy nem jó a cikk.

:-) nem mindegy, mikor hova és miért tesszük valamelyik jelet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés