Az „Amerika az első” elv győzött

2018. szeptember 25. 11:24

Robert Kagan
New York Times

Itt van nekünk Trump. Vajon egy tévedésről vagy valaminek a csúcspontjáról beszélünk?

„Az eszme három alappillére – zárkózottság, protekcioznimus és a migráció korlátozása – már Donald Trump előtt népszerűségnek örvendett, sőt, az elnöksége után sem lesz másképpen.

Bár Trump nem örvendhet a többség támogatásának, mégis van egy jó okunk arra, hogy elhiggyük, az »Amerika az első« elve viszont igen. Nem igazán keltettek közéleti felháborodást Trump kereskedelmi háborúi, amelyeket Kanadával, Mexikóval és az európai szövetségesekkel folytat. A szakértők úgy látják, hogy egy hosszú kereskedelmi háború elé nézünk, független attól, hogy ki lesz a következő elnök. Hiszen Hillary Clinton sem támogatta már a Transz-csendes-óceáni Partnerséget (TPP) a legutóbbi választásokon. A régi szabad kereskedelmi konszenzusnak vége.

Trump migrációs politikája lehet közkedveltebb a republikánusok, mint a demokraták körében, de van néhány demokrata politikus, akik több menekültet telepítenének az Egyesült Államokba. A zárkózottság párosul az migrációellenességgel a protekcionizmus pedig az »Amerika az első« elvével, akárcsak az 1920-as években. 

Itt van nekünk Trump. Vajon egy tévedésről vagy valaminek a csúcspontjáról beszélünk? Több külpolitikai szakértő, illetve azon külföldi vezetők, akik az ENSZ Közgyűlésére érkeztek New Yorkba, az előbbire gondoltak. Reménykednek a 2020-as választások eredményeiben, hogy Amerika visszatérhessen a régi útra. De be kell látniuk, hogy amit ma tapasztalnak az Egyesült Államok külpolitikájában egy új irány. Vagy talán csak régebbi politikai hagyományokhoz való visszatérés – olyan tradíciók, amelyek szükségszerűek voltak abban az időben, amikor a fasizmus és a militarizmus majdnem bekebelezte a világot.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/136090