Egyensúlyi problémák

2018. szeptember 22. 09:11

Faggyas Sándor
Magyar Hírlap

Ha demokrácia és jogállamiság uralkodna az Európai Parlamentben is, akkor persze nem fogadták volna el – csalárd módon! – a durva hazugságoktól és hamis vádaktól hemzsegő úgynevezett Sargentini-jelentést.

„Az isiász (más néven ülőidegzsába) a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek együttese, s kétségkívül kellemetlen, fájdalmas betegség. Lehetséges, hogy szerda este Salzburgban megint kiújult Juncker isiásza, s emiatt nem volt képes javasolni a Fidesz kizárását az Európai Néppártból – csak azt követően, hogy Orbán Viktor kiment a teremből, mert Sebastian Kurz osztrák kancellárral volt négyszemközti találkozója. Az Európai Bizottság néppárti elnöke a magyar pártelnök-miniszterelnök háta mögött próbálta kiravaszkodni a döntést, mert nem mert Orbán szemébe nézni, nem vállalta vele a nyílt, tisztességes vitát. Ez bizony súlyos »egyensúlyi probléma«, gerinctelenség a javából, ha nem is fizikai értelemben. Még jó, hogy a Néppárton belüli többségnek nincsenek ilyen problémái, legalábbis – ahogy Rogán Antaltól értesült a nyilvánosság – a szerda esti néppárti csúcstalálkozó résztvevői egyértelműen visszautasították az EB elnökének javaslatát. Ezt egyébként Joseph Daul, az EPP elnöke is megerősítette, kijelentvén, hogy az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, előző héten kezdeményezett jogállamisági eljárás lezárultáig semmiképpen nem zárja ki soraiból a Fideszt az Európai Néppárt, mert mint a francia politikus fogalmazott, „pártunkban demokrácia és jogállamiság uralkodik”.

Ha demokrácia és jogállamiság uralkodna az Európai Parlamentben is, akkor persze nem fogadták volna el – csalárd módon! – a durva hazugságoktól és hamis vádaktól hemzsegő úgynevezett Sargentini-jelentést. S ha demokrácia és jogállamiság uralkodna az Európai Bizottságban, akkor a brüsszeli bürokratikus testület és annak elnöke nem a tagállamok álláspontját és akaratát semmibe véve, önhatalmúlag próbálna dönteni például arról, hogy kiket engedjenek be kívülről az Európai Unió területére és kiket ne, hogy kik és hogyan őrizzék a schengeni határokat, vagy hogy a már ide illegálisan bejutott, beengedett, egyesek által behívott több milliónyi ázsiai és afrikai migránst szétosszák-e a tagállamok között vagy hazaküldjék.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/136000