Francia jobboldal

Marine Le Pent pszichiátriai vizsgálat alá helyeznék

2018. szeptember 20. 16:15

Az ISIS által készített fotók közzététele miatt az ügyészség vizsgálatot rendelt el a francia jobboldal ismert politikusával szemben.

Marine Le Pen, a francia radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) elnöke felháborodásának adott hangot csütörtökön, amiért az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kivégzéseiről készült fotók közzététele miatt folyó eljárásban az ügyészség a törvényeknek megfelelően elrendelte a pszichiátriai vizsgálatát. „Ez egyszerűen elképesztő. Ez a rezsim tényleg kezd félelmet kelteni” – írta Le Pen a Twitteren, ahol közzétette a vizsgálat elrendeléséről szóló szeptember 11-i dátumú bírói végzést. „Azt hittem, már mindenből megkaptam a magamét: hát nem! Amiért elítéltem az Iszlám Állam szörnyűségeit Twitter-üzenetekben, az igazságszolgáltatás pszichiátriai vizsgálatnak vet alá. Még meddig mennek el?” – tette hozzá a politikus. 

A vizsgálatot az a vizsgálóbíró rendelte el „a lehető legrövidebb időn belül”, aki márciusban megindította az eljárást Marine Le Pen ellen, amiért az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kivégzéseiről készült fotókat tett közzé 2015 decemberben a Twitteren. A képviselő a terrormilícia propaganda-felvételei közül hármat tett közzé, az egyik fotón James Foley amerikai újságíró lefejezett holtteste volt látható. Ez utóbbit később törölte, miután az újságíró családja mély felháborodását fejezte ki. A politikus »Ez az Iszlám Állam!« üzenettel az után töltötte fel a képeket, hogy a BFM francia hírtelevízió egyik kommentátora, Jean-Jacques Bourdin párhuzamba állította a dzsihadista csoportot és Marine Le Pen pártját. Az ügyben eljáró Párizs közeli Nanterre-i ügyészség szerint a törvények alapján kötelező orvosi vizsgálat elrendelése abban a bűncselekményben, amellyel Marine Le Pen gyanúsítják. 

A pártelnök a nemzetgyűlésben jelezte, hogy nem hajlandó magát alávetni a vizsgálatnak. „Megnézem, hogy a vizsgálóbíró, hogyan képzeli el a rákényszerítésemet?” – mondta Le Pen a francia sajtónak. A Nemzeti Tömörülés képviselői diktatórikus eljárásnak minősítették a pártelnök elleni intézkedést. „Az ellenfelek pszichiátriai vegzálása szovjet és a totalitárius rezsimek specialitása” – írta a Twiterren Louis Aliot, a Nemzeti Tömörülés alelnöke, Marine Le Pen élettársa. Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldali Lázadó Franciaország elnöke pedig úgy vélte, hogy „nem ilyen módszerekkel lehet a szélsőjobboldalt visszaszorítani. Marine Le Pen politikailag felelős a politikai tetteiért” – írta a Twitteren a baloldali politikus. 
Marine Le Pen ellen „erőszakos tartalmú fotók közzététele” a vád, ami háromévi szabadságvesztéssel és 75 ezer eurós pénzbírsággal sújtható. 

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/135920