Mit csináljunk szeptemberben?

2018. szeptember 14. 09:40

Filmek, könyvek, programok: ezt érdemes megnézni szeptember végén.

A nyári programdöming után lassan megérkezik az ősz, ám a fesztiválszezon kipihentével is számos lehetőségek közül válogathatunk, ha kikapcsolódnánk. Már az évszak első hónapja is ígéretesnek tűnik; nézni-, látogatni- és olvasnivalónak sem leszünk hiányában. Szeptemberi kulturális ajánlónk.

Mozifilmek:

  • Napszállta – Szeptember 27-től

Nemes Jeles László új filmjéről már a hazai premier előtt többször hallhattunk: mind külföldön, mind belföldön jó visszhanggal debütált. A Velencei Filmfesztiválon elnyerte a FIPRESCI, a nemzetközi filmkritikusok szövetsége zsűrijének a díját, a magyar kollégák pedig úgy döntöttek, ennek az alkotásnak kellene indulnia a legjobb idegen nyelvű Oscar-díjért folytatott versenyben. A hazai közönség először a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon láthatja a művet szeptember 15-én, ám szeptember 27-től országszerte felkerül a mozik műsorára. 

A beharangozóból megtudhattuk: a történet 1913 nyarán játszódik, főszereplője a fiatal Leiter Írisz, aki hosszú évek után tér vissza Budapestre, a békés időszak végnapjaiban. Az árva lány kalandjai során frissen felfedezett, ismeretlen testvérét kutatja, ám egyre csak sötét titkokra bukkan.

  • A művészet templomai: Caravaggio - Vérről és lélekről – szeptember 20-tól

A művészetek iránt érdeklődőknek duplán érdekes lehet a szeptemberi filmkínálat, ugyanis egy új alkotásban ismerhetik meg Michelangelo Merisi da Caravaggio életét és pályafutását. A filmben a művész életének mélységeit és legszemélyesebb lelki tartalmait igyekeztek bemutatni a festmények újfajta szakértői narrálásával, a szimbólumok értelmezésével és az önéletrajz speciális ismertetésével.

+1: Gyerekbarát verzió: Macskafogó retusálva – Szeptember 13-tól

A nyolcvanas évek ikonikus filmjén gyerekek ezrei nőttek fel a múlt évezredtől napjainkig. A még mindig aktuális alkotás idén ismét beveszi a mozikat: a rajzfilmet ezúttal digitálisan restaurált képpel és hanggal mutatják a közönségnek.

Könyvek:

  • Steven Levitsky - Daniel Ziblatt - Hitseker Mária: A ​demokráciák halála

Veszélyben van-e a demokrácia? – tették fel a kérdést a Harvard Egyetem tanárai, majd meg is felelték: igen. A könyv tanulsága szerint a kutatók húsz éve vizsgálnak európai és latin-amerikai országvezetéseket, felfedezéseik pedig – a demokrácia pártolói számára – igen aggasztóak. Véleményük szerint a demokrácia bukása mostanság a bíróságok, a sajtó és más, fontos intézmények folyamatos gyengülésében rejlik. A politikai témákat feszegető könyvben Törökország és Venezuela mellett Magyarország is említésre kerül.

  • Géczi János – Csányi Vilmos: Őszi kék

A politikai elemzések mellett a szeptemberi könyvkínálat lehetőséget nyújt egy kis filozófiai életértelmezésre is. Csányi Vilmos etológus és Géczi János író párbeszéde számos kérdést vet fel, köztük olyanokkal, mint hogy mihez kezdenénk, ha ezer évig élhetnénk, hogyan okozhat tragédiát a legjobb emberi szándék is, vagy hogy miképpen adhat értelmet az ember földi létének az élet végtelen folyamatában?

+ Gyerekbarát verzió: Al Ghaoui Hesna: Holli, a hős - Mese arról, hogyan félj bátran          

Al Ghaoui Hesna Félj bátran! című könyvének sikere után gyerekverzióval is jelentkezett. A haditudósításairól híres kétgyerekes anyuka ezúttal saját rajzaival illusztrált írásában a fiatal generációhoz szól: szeretné velük is megosztani, hogy a félelem nem egy rossz dolog, hanem egy fontos és hasznos érzelem, amit mindenki megtanulhat saját oldalára állítani.  A szerző csak annak nem ajánlja a könyvet, aki még soha sem félt.

Programok:

  • A mi szecessziónk – szeptember 14-től

Több éves zárvatartás után ismét megnyit a Ráth György villa a Városligeti fasor 12-es szám alatt. A nyitást követően A mi szecessziónk címmel állandó kiállítás keretein belül ismerhetjük meg  a látogatók az épületet, valamint a helyiségek és berendezésük révén egy teljes korszakot. A Zsolnay kerámiák, Gallé és Tiffany üvegek, valamint Lalique ékszerek mellett közel hatszáz műtárgyat láthatunk az épületben, ahol a múlt és a jelen alkotásai együtt kapnak helyet – írja az est.hu.

(Fotó: Iparművészeti Múzeum)

  • Túrák az Országházban – Kulturális Örökség Napjai: szeptember 15-16

Idén nyolcadik alkalommal vesz részt az Országház az örökségnapi programokon, melynek keretein belül új nézőpontokból ismerhetjük meg a Parlamentet és környékét. A rendezvénysorozat alatt a látogatók különböző sétákon vehetnek részt, például a Kupolatúrán (aminek keretein belül az épület 85 méter magasan található pontjára is felmehetnek az érdeklődők), a Díszítőfestészet rejtett világa elnevezésű sétán (melyen az Országház mennyezetén, falain fellelhető, szabad szemmel olykor alig látható motívumokat távcsővel fedezhetik fel a látogatók), vagy feladatok megoldásával próbálhatnak kijutni az Országgyűlési Könyvtárban berendezett Szabadulószobából.

A rendezvényekről bővebb információ honlapjukon található. A Kulturális Örökség Napjainak programjai itt tekinthetőek meg.

+1 Gyerekbarát verzió: Sétáló Kazinczy utca – Szeptember 22.

Az év második utcafesztiválján ismét lezárják az autók elől a Kazinczy utcát a Dohány és a Dob utca között, hogy egy napra utcazenével, gyerek-és felnőttprogramokkal szolgáljanak az érdeklődők számára. Céljuk, hogy megmutassák, milyen hasznos és jó volna, ha állandó jelleggel sétálóutcaként funkcionálhatna a Kultúra utcája.

Az idei programról részleteket Facebook-oldalukon tesznek közzé.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/135540