Fehér szalaggal a méltóságért

2018. szeptember 11. 20:03

Mózes László
Háromszék

E japán sztrájk szokatlan összefogást, ritkán észlelhető egységet teremtett az erdélyi iskolákban: nem csupán magyar tanítók és tanárok fejezték ki ellenkezésüket a hórukkos és átgondolatlan, a kisebbségi oktatókat megalázó intézkedéssel szemben, hanem német, szerb ajkúak is hasonló álláspontot képviseltek.

„Fehér karszalaggal jelezték az új tanév kezdetén a pedagógusok, nem értenek egyet a kisebbségi elemisták románoktatását célzó kormányrendelettel. E japán sztrájk szokatlan összefogást, ritkán észlelhető egységet teremtett az erdélyi iskolákban: nem csupán magyar tanítók és tanárok fejezték ki ellenkezésüket a hórukkos és átgondolatlan, a kisebbségi oktatókat megalázó intézkedéssel szemben, hanem német, szerb ajkúak is hasonló álláspontot képviseltek.

Hiszen az a kormányzati elképzelés, mely méltánytalanul pályán kívül helyezné a nyelvoktatás folyamatából a tanítókat, nem csupán a magyar közösséget sújtja, de hátrányosan érinti az összes, anyanyelvi oktatással még rendelkező romániai nemzeti közösséget is. Nem jelentéktelen, s talán nem is véletlen, hogy erre a legújabb abszurditásra éppen Temesvárról hívták fel a figyelmet az ott élő németek és szerbek oktatói, bízva talán abban is, hogy kezdeményezésüket más térségben élők is felkarolják. Hiszen ez azt is jelentené, hogy nem csupán a tömbben élők állnak ki jogaikért, hanem mindazon kevesek is, akik sértőnek érzik azt, amikor megkérdezésük nélkül, érdekeikkel ellentétesen döntenek róluk.

A kormányzati tévedéseket élesen elítélő államfőt nem rendítette meg saját nemzeti közösségének tiltakozása. Klaus Iohannis hazafiságról szólt a tegnapi gyulafehérvári tanévnyitón, ecsetelve, hogy a közoktatási rendszer megújulására lenne szükség. A szász származású elnök szóvá tette ugyan a közoktatásban megszokott kapkodást, de azt már nem fűzte hozzá, hogy a németek számára is elfogadhatatlan a románoktatásra vonatkozó elképzelés.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/135467