Az Orbán-kormány szerint a holokauszt csak „jogkorlátozás” volt?

2018. szeptember 4. 14:13

Magyar Liberális Párt
OS-MTI

Horthy Miklós nem „kivételes államférfiú" volt, hanem közönséges háborús bűnös, aki a legnagyobb bajban cserbenhagyta hazáját és nemzetét.

„Az Orbán-kormány szerint a holokauszt csak »jogkorlátozás« volt?

A Magyar Liberális Párt arra kéri az Orbán-kormányt és a Fideszt, hogy nyilvánosan foglaljanak állást Szakály Sándor kijelentésével kapcsolatban, amely szerint »a Horthy által aláírt zsidótörvények nem jogfosztást, hanem csak jogkorlátozást jelentettek a zsidók számára.« A Liberálisok tudni szeretnék, hogy a több százezer magyar zsidó állampolgár elpusztításához vezető zsidótörvényekről hasonlóan vélekedik-e a Fidesz-kormány is?

Tudni szeretnénk, hogy Szakály Sándor a kormány által létrehozott  Veritas Történetkutató Intézet vezetőjeként a Fidesz-kormány hivatalos álláspontját képviselte-e a Kenderesen tartott Horthy-emléknapon, vagy csak magánvéleményét mondta el. Az eseményen a Fideszt a párt országgyűlési képviselője, Kovács Sándor is képviselte. Miután a Fidesz és Kovács idáig nem határolódott el Szakály Sándor véleményétől, szeretnénk tudni, hogy a párt valóban így értékeli-e Horthy Miklós munkásságát. 

A Liberálisok szerint a kormányzó felelőssége vitathatatlan abban, hogy a magyar hatóságok aktívan közreműködtek több százezer magyar ember deportálásában és kivégzésében. Horthy Miklós nem »kivételes államférfiú« volt, hanem közönséges háborús bűnös, aki a legnagyobb bajban cserbenhagyta hazáját és nemzetét. A Liberálisok elvárják a Fidesztől, hogy határolódjanak el Szakály kijelentésétől, és mielőbb keressenek új vezetőt a Veritas Történetkutató Intézet élére. Olyan vezetőt, aki nem dicsőít háborús bűnösöket, és nem bagatellizálja el a XX. század legkegyetlenebb népirtását és az annak megágyazó törvényeket sem.”

(OS-MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/135114