Online cenzúra

Trump: Elhallgattatják a techcégek a konzervatívokat

2018. augusztus 30. 07:12

A republikánus oldal elhallgattatásával vádolja többek között a Google-t, a Facebookot és a Twittert az amerikai elnök. Donald Trump azt is közölte: szerinte nincs szükség a dél-koreai hadgyakorlatok újraindítására.

Donald Trump amerikai elnök a konzervatívok és republikánusok elhallgattatásával vádolt meg szerdán amerikai technológiai óriáscégeket, mint a Facebook, a Google-t tulajdonló Alphabet és a Twitter.

Konzervatív cenzúra

Az amerikai államfő a Fehér Házban újságíróknak azt mondta: szerinte nagyon komoly problémáról van szó, mert ezek a cégek valójában megpróbálják elhallgattatni az Egyesült Államok lakosságának nagyon nagy részét, akik viszont ezt nem akarják. „Ez nem helyes. Ez nem tisztességes. Lehet nem is legális, de majd meglátjuk. Csak tisztességet akarunk” – mondta Trump.

A 2016-os elnökválasztási folyamatba történt feltételezett, Oroszországnak tulajdonított beavatkozás nyomán a szóban forgó vállalatok, főként a Facebook, ígéretet tettek arra, hogy gátat szabnak az álhírek terjedésének az általuk üzemeltetett szolgáltatásokon és internetes oldalakon. Elemzők és megfigyelők szerint Trump elnöki győzelméhez nagyban hozzájárult a vagy orosz állami megrendelésre, vagy haszonszerzés céljából készített, a valóságtól elrugaszkodott vagy féligazságokkal operáló hírek terjedése a népszerű közösségi oldalakon. Széles körben úgy tartják, hogy ezekkel a hírekkel befolyásolták az amerikai szavazókat.

Trump azonban a vele szemben már a választási kampány idején is kritikus fősodrású médiát tartja az „álhírek” gyártóinak, gyakorlatilag már nem is válaszol például a CNN riportereinek kérdéseire sajtótájékoztatóin. 

Nem kell újraindítani a hadgyakorlatokat?

Eközben Donald Trump a diplomáciára térve azt is közölte: nem látja indokoltnak a dél-koreai hadgyakorlatok újraindítását, dacára annak, hogy a kommunista diktatúra nukleáris arzenálját nem semmisítette meg. Trump ehelyett inkább Kim Dzsong Unnal való kapcsolatát méltatta, és csak Mike Pompeo külügyminiszter tervezett észak-koreai utazását mondta le az atomfegyver-mentesítés megakadására hivatkozva.

Ezért sem Észak-Koreát, hanem Kínát okolta az amerikai elnök, mely szerinte óriási nyomást gyakorol Észak-Koreára, ami a Peking és Washington közti kereskedelmi vitának tudható be.

Az elnök azzal indokolta Mike Pompeo utazásának lemondását, hogy nincs előrehaladás Észak-Korea atomfegyver-mentesítésében, amiért Kínát okolta. James Mattis amerikai védelmi miniszter kedden utalt arra, hogy újraindulhatnak a korábban a Phenjan iránti jó szándék jeléül lefújt hadgyakorlatok. Peking ugyanakkor jelentős segítséget nyújt Phenjannak, egyebek közt üzemanyaggal látja el, amit az amerikai elnök nehezményezett. „Ez nem segít!” – írta.

A dél-koreai hadgyakorlatokra kitérve közölte: az elnök, amikor akarja, újraindíthatja a manővereket Szöullal és Tokióval, és ha ezt megteszi, akkor a gyakorlatok sokkal nagyobbak lesznek, mint korábban valaha.

(Szöveg: MTI; Kép: MTI/AP/Carolyn Kaster)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/134877