Európa tanulhat tőlünk

2018. augusztus 18. 13:31

Szájer József
Magyar Hírlap

Azon kevés európai nép közé tartozunk, amely ezer éve ugyanazon a helyen, önálló államisággal, jogfolytonos közjogi rendszerrel fenn tudott maradni.

„Mégis mi a helyzet a Sargentini által is példaként hozott médiahozzáféréssel? Korábban elég sok kritikát kapott azért, mert azt írta, az idei választási kampányban elsöprő médiaerővel szemben kellett kampányolnia a Fidesznek. Ezt tényleg így látja, még most is? 

A polgári oldal az elmúlt huszonöt évben óriási erőfeszítésekkel hozta létre azt a médiát, amelyet még Medgyessy Péter javasolt nekünk, amikor kifogásoltuk, hogy a Fidesz nem jelenhet meg a közmédiában. A hazai médiaviszonyok mostanra persze jobbak is lettek, de ha figyelembe vesszük a médiafogyasztási szokásokat, fenntartom, hogy továbbra is baloldali túlsúly tapasztalható.

Visszatérve a jelentésre, az EP szeptemberben szavaz róla, és hagyhatja jóvá a Magyarország elleni eljárás megindítását. Mire számít?

Bízom benne, hogy a józanság kerekedik felül, ugyanakkor tény, hogy a szavazás eredményének nem lesz lényeges következménye. Az EP valójában magáról állít ki bizonyítványt azzal, ha az együttműködő, a nemzetek Európai Uniója helyett a kioktató, másokat leckéztető, a jogszabályokat erővel kikényszeríteni akaró EU felé szeretne haladni. 

Egyes hírek szerint negyedével akarják csökkenteni a Magyarországnak járó uniós támogatásokat. Reális, hogy ilyen drasztikusan visszavágják a forrásokat? 

Ha megnézzük a hét évvel ezelőtti helyzetet, akkor is azt hallhattuk, hogy kevés uniós támogatást kapunk, és Magyarország lesz az utolsó a sorban a következő ciklusban. Ugyanakkor Orbán Viktor sikeres tárgyalást folytatott, aminek eredményeképpen Magyarország volt a második ország, amely az egy főre jutó legnagyobb támogatásban részesült. Most is hosszú tárgyalásra kell készülnünk, és annak az esélye, hogy ezt még a jövő évi EP-választás előtt le lehet zárni, minimális. Ugyanakkor a magyar miniszterelnök ezúttal is mindent meg fog tenni a jó eredmény érdekében.

Az államalapítást ünnepeljük augusztus 20-án. Mi az ünnep legfontosabb üzenete most?

Augusztus 20-a óriási büszkeséggel töltheti el az országot. Azon kevés európai nép közé tartozunk, amely ezer éve ugyanazon a helyen, önálló államisággal, jogfolytonos közjogi rendszerrel fenn tudott maradni. Ez olyan történelmi teljesítmény, amely joggal ad büszkeségre okot, és amellyel megalapozottan tudjuk hallatni a hangunkat. Nyugat-Európa gondolhatja azt, hogy a keresztényi szeretet és a szolidaritás jegyében be kell engedni mindenkit, de Magyarország nem hiába mondja, hogy ez nem működőképes, hiszen már megéltünk hasonló helyzeteket. A magyarok mindig is azért küzdöttek, hogy ez a haza fennmaradhasson, ezért lehetünk magabiztosak a vitákban, amelyeket az EU-val folytatunk. Jó, ha Európa tanul az öregektől.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/134398