Pompeo: Iránnak normális államként kell viselkednie

2018. augusztus 6. 08:50

A perzsa államnak óriási változtatásokat kell tennie, hogy megszabaduljon a szankcióktól – nyilatkozta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Az Egyesült Államok teljes mértékben érvényesíttetni fogja az Irán elleni szankciókat – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap este az alaszkai Anchorage-ben – szingapúri útjáról visszatérőben az Egyesült Államokba – az őt kísérő újságíróknak. 

Az amerikai diplomácia vezetője a kedden életbe lépő amerikai szankciókra utalva leszögezte: a büntetőintézkedések az iráni „rosszindulatú tevékenységek visszaszorítására tett amerikai erőfeszítések fontos elemei". Pompeo szerint Iránnak „óriási változtatásokat" kellene tennie ahhoz, hogy megszabaduljon az amerikai szankcióktól. „Normális országként kell viselkedniük" – fogalmazott. A miniszter utalt az egyes iráni városokban lezajlott tüntetésekre is, és úgy vélte, hogy az irániak nem az Egyesült Államokkal elégedetlenek, hanem a saját politikai vezetőikkel, akik kudarcot vallottak gazdasági ígéreteik teljesítésében. Majd hozzátette: Donald Trump elnök egyértelműen nyilvánvalóvá tette, hogy az Egyesült Államok azt akarja, az irániak hallathassák hangjukat azt illetően, hogy kik legyenek a vezetőik. 

Az Egyesült Államok az idén májusban egyoldalúan felmondta a 2015-ben kimunkált többhatalmi iráni atomalkut és augusztus 6-tól az iráni gazdaság több szektorát, november 4-től pedig energetikai ágazatát sújtja büntető intézkedésekkel.   Haszán Róháni iráni elnök a múlt héten törvényellenesnek nevezte, hogy az amerikai elnök felmondta az atomalkut, egyúttal leszögezte, hogy Teherán nem fog meghajolni az ország olajexportjának megfojtását célzó amerikai törekvések előtt.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/133803

Ajánljuk még a témában