Demkó Attila: Trianon nem lezárt ügy

2018. július 3. 20:46
„Trianon nem a múlt – ezt nagyon fontos tisztázni. Trianon él, nem lezárt fejezet” – nyilatkozta Demkó Attila, a Máglyatűz szerzője a 888-nak. A Honvédelmi Minisztérium volt főosztályvezetője szerint a trianoni döntés valójában aláaknázza mind az Európai Uniót, mind a NATO-t.

Miközben a nyugati elit az orosz propagandától félti a hatalmát, megfeledkezik azokról az aknákról, amelyeket elődeik helyeztek el a közös Európának nevezett konstrukció alá – erről Demkó Attila, a Máglyatűz szerzője beszélt a 888-nak.

A Mandiner Demkó Attillával készített interjúját itt olvashatja.

Demkó a 888-nak elmondta, hogy bár sokan úgy gondolják, hogy a kisebbségi kérdést Európa már lezárta és jelesre vizsgázott belőle, a valóság erre sokszor rácáfol. Így történt ez szerinte Ukrajna, Moldova és Grúzia esetében is, de megtörténhet hasonló az EU-n belül – akár Romániában. A helyi kisebbségi kérdés megoldatlanságát Oroszország és az USA is rendre kihasználja.

A Máglyatűz szerzője szerint „Románia egy kézi vezérelt ország, szuverén, de nem független. Az amerikai adminisztráció szinte teljes mértékben a felügyelete alatt tartja a román politikai életet.  Ez azonban feszültséget kelt az országban, hiszen megalázó, hogy ennyire átjárja az amerikai hatalom a román államvezetést és a román közigazgatási struktúrát. Az elmúlt évek tüntetéssorozatai valamilyen formában ezzel magyarázhatóak.”

„Romániában megvan a szolgálatoknak egy olyan méretű hatalma, amelyet Magyarországon el sem tudunk képzelni. Ez egy kultúra. Mindannyian tudjuk, hogy miként járta át az egész román társadalmat a Securitate és ezt teszik ma is annak utódszervezetei. Ez egy állam volt az államban már a kommunista időkben is. Szinte mindenkiről készült dosszié, aki élt és mozgott” – nyilatkozza Demkó.

„Trianon nem a múlt – ezt nagyon fontos tisztázni. Trianon él, nem lezárt fejezet” – teszi hozzá. Demkó szerint Trianon feloldható lenne úgy, ha létezne egy valódi kompromisszum Magyarország és a magyar közösségek illetve a magyar területek új birtokosai között. A tragédia szerinte az, hogy nem a kompromisszum felé haladunk, hanem inkább egyre távolodunk a megoldástól. 

„Minderre a legjobb példa Ukrajna. Ott a kisebbségi kérdést a maguk módján, de megnyitották az oroszok, és ezzel Ukrajnát a csőd széléről belökték a szakadékba. Polgárháború, proxyháború és területi veszteségek. Ki akarhat ilyen jövőt magának és az országának? Mit kaptak Ukrajnától a magyarok? Ez egy fordított epizód a Brian életéből. Mit adtak nekünk a rómaiak? Mit adtak nekünk az ukránok? Mit adtak nekünk a románok?”

A Trianon után a magyarországi területeket megszerző államokban a magyarságot olyan sérelemsorozat érte, és olyan távoliak a nemzetek közötti narratívák, hogy az ellentétek áthidalása rendkívül nehéz – mondja. A trianoni döntés Demkó szerint valójában aláaknázza mind az Európai Uniót, mind a NATO-t. Az, hogy a térségbeli nemzetek között ennyi törés van, az hozzájárult ahhoz, hogy a külső erők könnyebben éket tudnak ütni közénk – zárja gondolatait.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

cikk minden szavával egyetértek.

Jövőre veled Jeruzsálemben, szarházi!

Jé. ez a fakocka nevű alak hozzám szólt. Szerinte zsidóztam. Ez az ultima rációja.

Ez olyan buta, hogy nem is érti, hogy mit írtam. A jövőre veled Jeruzsálemben köszöntés a zsidók hitét jelezte arra, hogy Izraelt újjá alapítják.

Ha ez zsidózás, akkor a "fakocka" csak egy kis faforgács, vagy megkövesedett dinószar.

Ha lehet, ne válaszolj, te végtelenül ostoba, buta alak, aki nem érted, miről beszélnek a felnőttek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés