Véget vet Trump a bevándorlócsaládok szétszakításának

2018. június 20. 20:50
Óriási felháborodást váltott ki az a hír, miszerint szétválasztják az illegális bevándorlókat gyermekeiktől az Egyesült Államokban – az elnök rendeletben vetne véget a gyakorlatnak.

Donald Trump amerikai elnök azt fontolgatja, hogy elnöki rendelettel dönt az illegális bevándorlók családjai szétszakításának megszüntetéséről – jelentette a republikánusokhoz közel álló Fox televízió. 

Rövid időn belül

A televízió értesülései szerint az elnöki rendelet lehetővé tenné, hogy az illegális bevándorlók gyermekei hosszabb ideig a letartóztatott családtagjaikkal maradhassanak. Donald Trump nem sokkal az információ nyilvánosságra kerülése után a Fehér Házban bejelentette: a családok szétszakítását megakadályozó elnöki rendeletet készül aláírni „rövid időn belül”. Az elnök leszögezte: „a családokat együtt tartjuk, de változatlan szigorral lépünk el anank érdekében, hogy országunkat ne árasszák el emberek és bűncselekmények, s mindaz, amit nem akarunk”. 

A Fox elemzője emlékeztetett rá: ez a megoldás sem lehet végleges, hiszen egy 1997 óta érvényben lévő rendelet értelmében felnőttekkel együtt lévő gyermekeket nem lehet 20 napnál hosszabb ideig fogva tartani. A televízió információi szerint egyébként Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter várhatóan azt javasolja Donald Trump elnöknek, hogy támogassa a jelenleg is érvényben lévő bevándorlási törvény „javított” – tehát a hiányosságokat orvosló – változatának elfogadását, és az összes többi probléma rendezésére egy másik, átfogó bevándorlási törvényjavaslatot kérjen a törvényhozóktól.  

Egyre nagyobbra nő a botrány

A közfelháborodást és immár nemzetközi tiltakozást is kiváltó „zéró tolerancia” politikáját – amelynek része az illegális határátlépők gyermekeinek elválasztása szüleiktől – Jeff Sessions igazságügyi miniszter hirdette meg néhány héttel ezelőtt. A Fehér Ház szóvivője kedden emlékeztetett arra: ez a gyakorlat a korábbi amerikai elnökök idején is érvényben volt, csak nem alkalmazták ilyen következetességgel. 

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője – válaszul az egyik volt first lady, Laura Bush The Washington Postban közölt, a gyakorlatot bíráló véleménycikkére – hangsúlyozta: ezt a törvényt még George W. Bush elnök írta alá.  

A gyermekek elszakítása miatti felháborodás az Egyesült Államokban és világszerte is erősödik. Kedden a mexikói kormány minősítette „kegyetlen és embertelen” gyakorlatnak, szerdán Ferenc pápa fogalmazott meg éles bírálatot, és szerdán Justin Trudeau, kanadai kormányfő országa parlamentjében szintén „rossznak” és „elfogadhatatlannak” nevezte, ami az amerikai-mexikói határon történik.

Minisztert fütyültek ki egy mexikói étteremben

Az Egyesült Államokban a republikánus politikusok körében is szélesedik az elégedetlenek és a bírálók tábora. Peter King, New York republikánus képviselője például a Fox televíziónak adott interjújában kifejtette: támogatja ugyan Donald Trump bevándorlási politikáját, de nem ért egyet a gyermekek elszakításával, és ezt a gyakorlatot szerinte fel kellene függeszteni.

„Ha nem sikerül elfogadnunk a bevándorlási törvényt, az elnöknek akkor is addig fel kellene függesztenie ezt a 'zéró tolerancia' politikát, amíg az új törvény megszületik” - fogalmazott a politikus. 

A feszült közhangulatot jól érzékelteti, hogy Kirstjen Nielsen belbiztonsági minisztert kedden este egy washingtoni mexikói étteremben a szó szoros értelmében „kifütyülték”. 

(MTI)

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés