Merkel népszerűsége olyan nagyot zuhant, hogy bármi megtörténhet Németországban

2018. június 20. 15:33

Nógrádi György
888.hu

Merkel tudja, a magyar miniszterelnöknek Európában mindenhol jelentősen megnőtt a népszerűsége. Interjú.

„Mi várható a most következő két hétben? Milyen forgatókönyvek lehetségesek a német kormányzaton belüli feszültségek és az európai migrációs válsághelyzet megoldásának a vonatkozásában?

Nógrádi György: Merkel számára a kormánykoalíció megmentésére és a migránsválság megoldására rendelkezésre álló két hétnyi idő rendkívül gyorsan telik. Eddig érdemben nem történt semmi. Ha és amennyiben kilépne a CSU a kormányból, tehát ha Merkel kizárná Seehofert a kormányból, vagy visszahívná, vagy esetleg leváltaná, akkor a kancellár asszonynak csak kisebbsége lenne a parlamentben. Ez nem elég a kormányzáshoz, így vagy parlamenti többséget szerez, vagy lemond Merkel. A kormányzási képességhez a CDU-nak egy új koalíciós partnerre lenne szüksége, ami nem egy egyszerű dolog. A liberálisok papíron jók lehetnének erre a célra, de ez mégsem járható út, mert őrületesen nagyok a személyi ellentétek a liberális párt elnöke és Merkel között. Ugyanakkor viszont a koalíció harmadik tagja, a szociáldemokraták azzal foglalkoztak, hogy kitűzték az Európai Unió logóját a párt berlini központjának az épületére, miközben minden megnyilatkozásuk Seehofer ellen és Merkel mellett áll. A politikus asszony szemmel láthatóan továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az eredeti tervének megfelelően kitöltse a mostani négyéves ciklusát a kancellárián, amivel szembemenni látszik a férje javaslatával. Érdekes módon ugyanis Merkel férje is megszólalt a napokban. A kancellár asszony férje nyugdíjba vonult és a sajtón keresztül olyasmit üzent politikus feleségének, miszerint ő örülne, ha Merkel inkább otthon maradna a jövőben. Tehát jelenleg rendkívül bizonytalan a helyzet. Mivel Merkel népszerűsége hihetetlenül nagymértékben csökkent az elmúlt hónapokban, ezért bármi elképzelhető most Németországban. Még az is, ami egy fél éve még elképzelhetetlen lett volna.

Milyen a politikai közhangulat Németországban? Kit hibáztatnak az emberek a káoszért és mi a tétje a válság megoldásának?

Seehofernek az az álláspontja, hogy nem szabad azokat befogadni, akik bárhol máshol már regisztráltak, illetve akiket elítéltek valamilyen bűncselekmény miatt, valamint azokat sem, akiket már kiutasítottak. Január elseje óta a bajorok a bejövő migránsok felét már egyáltalán nem engedik be az országba. Az elmúlt hetek gyilkosságai – többek között például az az ügy, amelyben egy 14 éves kislányt erőszakoltak és öltek meg a migránsok – bizony felborították a német kedélyeket, aminek következtében a lakosság kőkeményen elindult a politikai jobboldalra. Merkel népszerűsége tovább zuhant ezért. Szeptemberben pedig Bajorországban választások lesznek, amelyben a CSU természetesen szeretne abszolút többséget szerezni. A bajorok szerint Angela Merkel 2015 óta nem talált megoldást a migrációs problémára és annak az esélye, hogy a kancellár most két hét alatt meg tudná oldani azt, amit három év alatt sem tudott, az finoman szólva is nagyon csekély. Idén Németországból 62 ezer migráns kapta meg a kiutasítási végzést, de közülük csak 7100 főt tudtak csak visszaküldeni. Jelenleg Németország egyedül több migránst fogadott be, mint az Európai Unió maradék 27 tagállama együttesen. A német állam pedig évente négyszer annyit költ a migránsokra, mint az ENSZ.

Minek a jele, mit jelent az, hogy Angela Merkel ezen a héten, a németországi belpolitikai válság csúcspontján Berlinbe hívta tárgyalni Orbán Viktort?

Ez azt jelenti, hogy Angela Merkel elismeri, hogy Orbán Viktor megnyerte a magyarországi parlamenti választást, ráadásul úgy, hogy a kormányzásához kétharmadot kapott a magyar szavazóktól. Magyarországon tehát Orbán Viktor a politikai realizmus. De annak is szól ez a meghívás, hogy Merkel nagyon jól tudja, a magyar miniszterelnöknek Európában mindenhol jelentősen megnőtt a népszerűsége, miközben pedig a V4-ek súlya és szerepe is jelentősen nőtt az utóbbi időszakban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/131358